Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 13 februari

Dagcijfers 13 februari - 16505
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 13 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 13 februari

Leestijd: 2 minuten

Extra daling!

Gisteren zagen we al een flinke daling en vandaag alweer! Slechts 109 opnames tot nu toe, dat zagen we de afgelopen weken eigenlijk alleen maar in de weekenden! Zo lijkt mijn voorspelling van bijna een maand geleden (“met Valentijnsdag 80 opnames”) heel dicht in de buurt te komen!

Verder zien we nog steeds een daling die helemaal overeenkomt met de lijn die we zouden moeten volgen als de aanname dat we nu te maken hebben met een 18% besmettelijkere Engelse variant. De gele lijn is de voorspelling van het Green Team!

Dagcijfers 13 februari - 16507

Grote onbekenden bij de gele lijn zijn de invloed van het weer en de immuniteit, waarop we door het grillige verloop het zicht zijn kwijtgeraakt. Wel kunnen we zien dat we inmiddels de 150/dag grens zijn gepasseerd! Een halvering ten opzichte van de top.

Dagcijfers 13 februari - 16506

Ook de R-waarde laat een voorzichtige daling te zien. Dat zou goed kunnen kloppen, want als die 18% zou kloppen, dan hebben we ook voor de daling het punt gepasseerd waarop de beide varianten in gelijke mate aanwezig zijn. Wel krijgt de Engelse variant dan wel steeds meer invloed, maar de snelheid waarmee dat gebeurt neemt af. De verdere ontwikkeling van immuniteit krijgt dan weer de overhand. Het zou goed kunnen dat dit is wat we nu zien.

Heel interessant waren de cijfers van donderdag van de GGD.  Wel wat minder dan normaal gekomen om te testen, maar het percentage positief getesten was slechts 10,5%. Als er relatief weinig mensen komen dan zou dit percentage wat hoger moeten zijn. Dus er is zeker (nog) geen stijging aan de gang.

Totaal aantal positief bij de GGD was op 11 februari maar 3200 (moet je ongeveer 15% bijtellen door andere bronnen, zoals ziekenhuizen)

De komende drie dagen (vrijdag, zaterdag en zondag) komen er doorgaans weer een stuk minder mensen dan zal de GGD gemiddeld waarschijnlijk onder de 3000 uitkomen. Met die 15% erbij zal dat rond de 3400 liggen. En dat houdt in dat er ook over deze hele week sprake zal zijn van een daling. (Die dinsdag bij het RIVM overzicht wordt gemaskeerd omdat vorige week zondag niet getest werd en dat scheelde dan toch een goede 3000 positief getesten).

Dagcijfers 13 februari - 16509

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 108 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 146
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,93 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.