Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 10 februari

Dagcijfers 10 februari - 16339
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 10 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 10 februari

Leestijd: 2 minuten

Sneeuwballen gooien

Het begint er steeds meer op te lijken dat onze overheid in haar enthousiasme ons te beschermen tegen het verschrikkelijke virus het liefst ziet, dat we ons beperken tot sneeuwballen gooien naar de leden van het eigen gezin. Niet schaatsen, want anders krijgen we te veel zin in schaatspret en dat geeft veel te veel risico op besmettingen. Over hoe dat echt zit hebben wij een blog geschreven: Wat zijn de risico’s bij de Elfstedentocht. Als er een half miljoen toeschouwers komt, dan praten we over minder dan 500 extra besmettingen op een totaal van rond de 50.000. En daarbij hebben we nog niet eens rekening gehouden met het feit dat de Elfstedentocht zoals altijd buiten plaats vindt en niet binnen, waar de besmettingen vrijwel altijd plaatsvinden. Dus dit jaar verplicht sneeuwballen gooien!

Ondertussen blijven de cijfers over het aandeel van de Britse variant binnenkomen uit het “buitenland”. Twente meldt 11% en Denemarken 13%. Dat in schril contrast met de Bilthovense 84% (=49% besmettelijker), inmiddels bijgesteld naar 70% nu (=35-40% besmettelijker). Maar de cijfers van het RIVM zijn dan ook niet daadwerkelijk gemeten, maar afkomstig uit het rekenmodel.

De opnamecijfers geven geen verrassing en hetzelfde beeld als gisteren. Voor de dinsdag 146 ziekenhuisopnames en dat is iets minder dan de maandag, geen verrassingen dus. Ook de grens van 150 opnames per dag wordt nu bijna geslecht:

Dagcijfers 10 februari - 16342

Het reproductiegetal R is weer ietsje gedaald tot 0,93, maar dat wordt komende dagen nog weer ietsje meer door het bijplussen door NICE:

Dagcijfers 10 februari - 16341

De meningen over de invloed van het winterweer op de besmettingen zijn verdeeld, maar we zijn wel unaniem over de invloed die het heeft op ons humeur en dat laten we ons niet licht afnemen door een OMT of RIVM!

Zoals aangekondigd houden we nu op de grafiek met besmettingen alleen het verloop van de ziekenhuisopnames bij. Inmiddels weten we het aantal getesten op maandag 8 februari. Dat waren er rond de 25.000. 12,2% was positief. Dat laatste percentage is 1% hoger dan de vorige twee maandagen. Maar laat je er niet bang door maken. Er zijn ook ongeveer 10.000 minder mensen gekomen (nu 24.000) om zich te laten testen dan de vorige twee maandagen. En de ervaring leert (bij voorbeeld op zondag) dat dan het percentage positieven wat hoger is. En dat komt waarschijnlijk omdat op een “moeilijke dag” (zoals in het weekend of met verkeersbelemmeringen door het weer) mensen zonder klachten wat meer thuis blijven. Dit cijfer van rond de 12% was er ook vorige week zaterdag en de zondag ervoor met ook maar 24000 mensen die zich lieten testen. Het gemiddelde was die week duidelijk lager. De cijfers van de GGD van maandag geven (nog) geen reden tot ongerustheid.

Dagcijfers 10 februari - 16349

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 151 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 176
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,93 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.