Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 8 februari 2021

Dagcijfers 8 februari 2021 - 16211
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 8 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 8 februari 2021

Leestijd: 3 minuten

Dagcijfers 8 februari 2021

Winterpret

Het begint inmiddels volop winterpret te worden! Twee weken met flinke vorst in de nacht, dan gaan veler harten weer kloppen en zijn alle beschikbare en bruikbare schaatsen uit het vet gehaald. De rayonhoofden van de Friese Elfstedentocht beginnen al zenuwachtig te worden. Nederlanders jonger dan 25 jaar zullen hier geen enkele herinnering aan hebben, want de laatste Elfstedentocht was op 4 januari 1997 en de vraag is of dat met de huidige klimaatverandering ooit nog zal gebeuren. Des te belangrijker dat we deze kans niet laten lopen!

Maar de kans dat het door zal gaan is erg klein, want het RIVM heeft nog onvoldoende tijd gehad om hun rekenmodel aan te passen. Het staat nog steeds ingesteld op een dreigende Engelse variant, die 49% besmettelijker zou zijn. Alle cijfers die de laatste weken tot ons komen, zijn volkomen in strijd met dit rekenmodel.

Zowel het aantal ziekenhuisopnames als aantal besmettingen dalen en we zijn aangeland tot onder het niveau van 18 september, de datum waarop destijds een lichte lockdown werd afgekondigd (horeca sluit om 01:00 uur, scholen en winkels open etc.). De voorspelling van het RIVM rekenmodel heeft voor vandaag meer dan 300 ziekenhuisopnames voorspeld (en zou sterk stijgende zijn!) en daar is het beleid nog steeds op afgestemd.

Veelbelovend

Maar goed, de echte cijfers dan maar. De scherpe daling van gisteren werd niet overtroffen, dat zou wel erg mooi zijn. Maar een einde dag voor de zondag van 89 opnames is ook veelbelovend! En op de drukke maandag zijn er tot nu toe maar 13 patiënten ingeschreven. Dat is niet veel, maar laten we ons niet te snel blij maken. Dit is het plaatje:

Dagcijfers 8 februari 2021 - 16218

Te zien is dat cijfers na een week met enige stagnatie de daling weer hebben voortgezet. Het is een beeld dat wereldwijd ook te zien is, dus ook (en met name!) in de landen die flink in het nieuws hebben gestaan wegens de Engelse variant. In Ierland is de daling heel sterk geweest, in het Verenigd Koninkrijk ongeveer eenzelfde beeld als in Nederland:

Dagcijfers 8 februari 2021 - 16219

De R-waarde houdt met zijn actuele waarde van 0,95 nog steeds zijn koers vast en zorgt voor de voortdurende daling van de cijfers.

Dagcijfers 8 februari 2021 - 16217

Datalek

Het aantal besmettingen komt nu onder invloed van het slechter weer. Zondag is er niet getest, maar de dagcijfers van het RIVM zijn doorgaans 2 a 3 dagen oud. De GGD cijfers van zaterdag zijn binnen en die laten zien dat er nog wel behoorlijk is getest met de laagste score positieve testen (10,4%) sinds eind september!

Als je rechtsonder naar de groen lijn kijkt (uitgevoerde testen) dan zie je een raar dalletje. Dat komt doordat vorige week naar schatting 20.000 mensen zich niet hebben laten testen door het datalek. Dat zorgt even voor een lager aantal getesten en ook de indruk van een stabilisatie nu.

Vanaf morgen zullen we correcties toepassen op de cijfers die binnenkomen vanuit ons kennis van het dagpatroon.

Dagcijfers 8 februari 2021 - 16228

De verwachting is dat de strenge vorst van de komende weken de cijfers zullen drukken, omdat veel mensen dan buiten zullen gaan genieten van het prachtige winterweer. Buiten kun je geen besmetting oplopen en de zon zal door het UV licht het virus ook doden. Laten we hopen dat het OMT ook het licht gaat zien en deze “once in a lifetime” kans niet voorbij laat gaan, om ons de kans te geven te ontsnappen aan het negatieve gevoel dat ons al veel te lang in zijn greep houdt.

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 89 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 111
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,95 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.