Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Journalisten hoeven maar 1 simpele vraag te stellen!

Journalisten hoeven maar 1 simpele vraag te stellen! - 15922
Samenvatting van het artikel

De nieuwe cijfers zijn weer binnen en het gaat nog steeds de goede kant op. Ook de GGD-cijfers laten zien dat het veronderstelde grotere aandeel van de Britse variant nog niet echt zichtbaar is in de cijfers. Toch worden maatregelen uit voorzorg weer verlengd. Journalisten zouden slechte één vraag moeten stellen vanavond, maar die wel steeds herhalen!

Lees volledig artikel: Journalisten hoeven maar 1 simpele vraag te stellen!

Leestijd: 4 minuten

De cijfers van vandaag

De nieuwste weekcijfers zijn weer binnen. Goed nieuws: met het aantal positieve testen blijft het de goede kant uitgaan. Weer een daling van 20%. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is met 12% afgenomen en het aantal overlijdensgevallen ook. Alleen de opnames op de IC’s zijn fractioneel gestegen. Ten opzichte van vorige week is er dus sprake van een grotere daling van het aantal positieve testen. We gaan dus de goede kant op!

Net zoals de vorige weken komen vervolgens het RIVM en OMT met een aantal bijna onnavolgbare goocheltrucs. Dit bedoeld om een groot deel van de bevolking te laten instemmen met het regeringsbesluit om in principe alles intact te houden van de maatregelen. Behoudens dan het openen van de basisscholen.

Door de steeds dalende cijfers moesten de trucs van het RIVM nog ingewikkelder worden dan voorheen. Om maar niet het idee te geven, hoezeer we ons zelf als land en bevolking massaal in de vingers snijden. We worden als het ware gechanteerd door virologen en epidemiologen, die met hun twijfelachtige sommetjes en prognoses ons allen een grote schade berokkenen. En eigenlijk geholpen door de media, die deze trucs niet kunnen of willen doorzien.

Ik zal uitleggen wat nu voor de derde week weer gebeurt, maar nu nog flagranter dan de vorige twee weken.

Dit is de grafiek die we net gemaakt hebben op basis van de cijfers die vandaag weer beschikbaar gekomen zijn. Het is goed om te weten dat het aantal positieve testen van de GGD van 29 januari (die vandaag beschikbaar zijn gekomen) met ruim 2700 de laagste was sinds eind september. In de gele lijn is dat dalende patroon ook goed terug te vinden. We zitten nu op nog maar een derde van het hoogtepunt vlak voor Kerst.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalt ook, maar wat langzamer. We zitten nu op 60% van het hoogtepunt kort na de jaarwisseling.

Journalisten hoeven maar 1 simpele vraag te stellen! - 15905

Toen zakte mijn broek af

Maar wat heeft het RIVM gefabriceerd met deze bovenstaande cijfers? (Die allemaal afkomstig zijn van de databases van RIVM en NICE?) Volgens het RIVM was er op 15 januari een reproductiefactor van 0,97. (Vorige week was die 0,93). Als je naar de gele dalende lijn kijkt (en dat zijn de cijfers waarmee het RIVM werkt) lijkt me dat een overschatting van 0,05. 

Vervolgens berekent men dat de Britse variant nog steeds een R-waarde heeft van 1,28 en de oude variant 0,86. (Zoals ik vorige week al aangaf, dat is dus geen vaststelling uit de praktijk, maar het louter doorberekenen van het model. Men vindt echt zelfverstopte paaseieren.)

Maar wat veel opmerkelijker is: de melding van het RIVM dat van de mensen die in de afgelopen week besmet werden al 2/3e deel besmet is met de Britse variant. Ik zal het maar zeggen zoals ik het ook aan mijn vrienden zeg: toen zakte mijn broek af.

Dat zou namelijk betekenen dat dus tussen 20 en 26 januari cira 50% besmet werd met de Britse variant. Maar als dat waar was/is dan is er echt geen chocola te maken van de cijfers. Kijk maar:

Hieronder plaats ik de cijfers van het aantal positieve testen van de GGD volgens de opgave van vandaag.

Daarachter zet ik de schatting van de Britse variant op basis van het model van het RIVM voor die dag.

  • 29 januari:  2700 positief getest  40% Britse variant =  1080
  • 22 januari:  4200 positief getest  24% Britse variant =  1000
  • 15 januari:  4700 positief getest  17% Britse variant =   800

In 2 weken ging de Britse variant dus van 800 naar 1000 en vervolgens naar 1080 besmette personen.  Zelfs terwijl 40% van de positief getesten op 29 januari de Britse variant blijkbaar hadden volgens het RIVM, staan we op de laagste stand in meer dan 4 maanden.

Dus als je als RIVM, OMT of de regering deze cijfers ziet, dan zou je jezelf toch eens achter de oren moeten krabben. Want klopt dat model dat men een aantal weken geleden heeft opgesteld wel? Vanmorgen heb ik dat al beschreven. En of je dan nog steeds met angst Nederland nog een paar weken op slot wilt houden, inclusief een avondklok!

Zeker als je ook deze ontwikkelingen ziet in Engeland en Ierland, waar sinds half januari sterke dalingen zijn.

Journalisten hoeven maar 1 simpele vraag te stellen! - 15882

Vanavond hoeven de journalisten bij de persconferentie, van de nieuwsrubrieken en de talkshows aan de OMT-leden, ministers en burgemeesters maar één simpele vraag stellen:

“Hoe kan het dat op donderdag 29 januari de GGD het laagste aantal positieve testen heeft afgenomen sinds eind september, terwijl het RIVM schat dat er toen al circa 40% van de besmette personen de Britse variant hadden?

En laat ze dan niet wegkomen met onduidelijke antwoorden. Want we zien eigenlijk al een hele tijd alleen maar dalingen. Dat het model laat zien dat er een grote kans is dat we een grote derde golf kunnen gaan krijgen, betekent nog niet automatisch dat dit model goed is. Misschien gaat het nog wel gebeuren, maar ook misschien niet.

Waarom niet deze afwegingen gemaakt?

Het vertrouwen bij journalisten, politici, regering en burgemeesters in het cijferwerk van het RIVM en het OMT is blijkbaar zo groot, dat men zich weer blind in een volgende lockdown met avondklok stort. Hoe groot de nevenschade ook is.

Is er nu niemand bij het OMT, of in de media of in de regering, die zich het volgende bedenkt?:

“Gelukkig, de cijfers worden duidelijk beter. Dit zou toch het moment moeten zijn om naast het  openen van de basisscholen, de avondklok te beëindigen, de contactberoepen weer toe te staan en de winkels te openen?  Zeker, er ligt een potentieel gevaar dat de Britse variant in de komende weken roet in het eten gooit. Maar dat weten we nu nog niet zeker. Het mooie is: omdat de cijfers zo laag zijn hebben we een buffer. Hierdoor hebben we de tijd om te zien of die Britse variant toch tot forse stijgingen leidt. En in dat geval zullen we helaas weer wat moeten ingrijpen. 

Maar er is ook een kans dat die Britse variant toch niet echt meer hard toeslaat. En dan heeft de samenleving gelukkig weer wat lucht kunnen halen en kunnen we over drie weken bezien wat de volgende stappen zijn. En nogmaals: mocht die Britse variant wel toeslaan dan hebben we nog tijd genoeg om aan maatregelen te denken, zonder dat we in echt grote problemen komen. Ook in dat geval is het voordeel dat in de tussentijd de maatschappij en de economie weer wat adem hebben kunnen halen.

Maar nee, we worden door mensen als Van Dissel, Kuipers, Bonte en andere OMT-leden weer zo bang gemaakt, dat we niet eens denken aan zo’n alternatief en als lemmingen verder trekken in de richting van de afgrond. Benieuwd welke journalisten en presentatoren vanavond de kat de bel aanbindt!

U heeft zojuist gelezen: Journalisten hoeven maar 1 simpele vraag te stellen!

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Help ons met een kleine donatie de cijfers voor u te kunnen blijven ontwarren. Klik dan hier

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963