Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 25 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 25 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 25 januari 2021

Leestijd: 3 minuten

Covid Dagcijfers 25 januari 2021

Patiënten zoek!

Voor de dagelijkse cijfers maken we al sinds we als Green Team hier aanwezig zijn, gebruik van de cijfers van NICE. Dat zijn de cijfers die op de website van de Stichting Nationale Intensive Care voortdurend gepubliceerd worden. Het is de samenvatting van de aantallen patiënten die óf besmet zijn met corona óf daarvan verdacht worden.

Wij nemen alleen de cijfers mee van de patiënten die uiteindelijk positief blijken te zijn. Omdat van veel patiënten deze status niet direct bekend is, wijzigen de cijfers voortdurend gedurende de tijd. Correcties worden met name gedaan gedurende de afgelopen 3 dagen, maar soms ook wel tot 2 maanden terug en dan ook met veel tegelijk.

Naast het NICE publiceert ook het LCPS cijfers op basis van het aantal patiënten dat aan het eind van de dag in de ziekenhuizen liggen met een mogelijke corona. Deze cijfers worden verzameld, om op basis daarvan eventueel patiënten te herplaatsen en dat cijfer verandert ook niet meer.

Verschil

Er is dus een verschil tussen deze twee aanpakken en we houden ze ook zeker beide in de gaten. Tot voor kort was er geen heel groot verschil tussen deze twee cijfers. Maar de laatste tijd zien we het verschil groter worden! Het lijkt er op dat weliswaar het aantal patiënten dat opgenomen wordt voortdurend aan het dalen is, maar de bezetting lijkt te stagneren, alsof patiënten die eenmaal opgenomen worden, daarna niet meer ontslagen worden en verdwenen zijn! We zijn als Green Team samen met Maurice aan het speuren waar deze gebleven zouden kunnen zijn.

Op het nieuws horen we dus nu berichten dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen niet echt afneemt, terwijl de “besmettingscijfers” wel blijven dalen, net als het aantal opgenomen patiënten. We blijven het in de gaten houden!

Verder zien we in de cijfers van zondag vrijwel dezelfde daling terug als op de zaterdag. Hetzelfde beeld dus als gisteren. Nu net iets boven de 100.

Covid Dagcijfers 25 januari 2021 - 15477

De R-waarde blijft heel stabiel rond de 0,92 zweven, waardoor we al een aantal weken met een wekelijkse daling van gemiddeld 25 patiënten per dag zitten. Daarom zien we dat ook terug in de cijfers voor het aantal opnames per dag, dat ook al weken een rechte lijn naar beneden laat zien.

Covid Dagcijfers 25 januari 2021 - 15478

Voorspelling

Deze voorspelling is ook nog steeds exact in lijn met de voorspelling die we hebben berekend met de toenemende Britse variant. De voorspelling volgens Van Dissel en Kuipers, die op een andere manier rekening houden met de Engelse mutatie, is door ons berekend op inmiddels 259 opnames per dag en is stijgende!

Hieronder het overzicht met daarin van de ontwikkeling van het aantal positieve testen. De gele lijn lijkt wat af te vlakken. De GGD-cijfers van donderdag de 21e zijn wel opmerkelijk. Voor het eerst in een paar weken is het percentage positieve testen (10,8%) hoger dan een week ervoor. Juist omdat donderdag en vrijdag een gemiddelde waarde voor een hele week laat zien zou dit een kentering kunnen betekenen.

De komende dagen weten we dat zeker. Op basis van deze cijfers van de GGD en het normale dagpatroon van de GGD-testen is de kans groot dat we morgen wederom horen dat het aantal positief getesten in de buurt van de 4000 zal liggen. Maar woensdag en donderdag zal dat cijfer – als dat patroon zich doorzet- meer tussen 5000 en 5500 komen te liggen.

Covid Dagcijfers 25 januari 2021 - 15489

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 105 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 125
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,92 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 25 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019