Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Wat is het effect van de vaccinaties in Israël?

Wat is het effect van de vaccinaties in Israël? - 15374
Samenvatting van het artikel

Update van 23-1 van het effect van vaccinatie in Israël.

Lees volledig artikel: Wat is het effect van de vaccinaties in Israël?

Leestijd: 2 minuten

Wat is het effect van de vaccinaties in Israël?

Update 23-1

Inmiddels zijn in Israël 2,5 miljoen inwoners voor de eerste keer gevaccineerd en 900.000 voor de tweede keer. Vanaf 11 januari is men grootschalig aan de slag met de tweede vaccinatie. Ondertussen in Nederland zijn circa 130.000 inwoners voor de eerste keer gevaccineerd.

Ten aanzien van het model, dat gisteren hier is beschreven, zien we nog geen verschuivingen. Nog steeds is ruim 76% van de patienten die ernstig ziek in het ziekenhuis liggen boven de 60 jaar. De komende dagen moet dat percentage gaan dalen, tenminste: als het vaccin inderdaad bescherming biedt.

Gemiddelden

Ondertussen komen er diverse rapporten uit t.a.v. de ontwikkeling van de besmettingscijfers tussen personen die wel en niet besmet zijn geraakt. Dit is een eerste verslag van de ziektekostenverzekering Maccabi. Hieronder de grafiek, die daarin staat. Alle cijfers zijn voortschrijdende gemiddelden. Op de horizontale as ziet u het aantal dagen na de eerste vaccinatie. De blauwe lijn betreft circa 50.000 personen van 60 jaar en ouder. De cijfers erin geven het percentage per dag dat positief getest wordt.

De groene lijn zijn de gevaccineerden. De gele cijfertjes zijn het aantal gevaccineerden dat virus positief was en in het ziekenhuis werd opgenomen. Zowel de ontwikkeling van de groene lijn als de gele bolletjes geven aan dat rond 14 dagen na de eerste vaccinatie er een bescherming is (houd dus rekening met het feit dat de ziekenhuisopnames gemiddeld 11 dagen na de besmetting plaats vinden. De test vindt dan gemiddeld 5 dagen ervoor plaats).

Wat is het effect van de vaccinaties in Israël? - 15376

Dit betreft in absolute zin nog geen grote aantallen. Echte conclusies zijn daarom nog niet te trekken. Maar als de ontwikkeling van die gele bolletjes inderdaad zo onder de hele bevolking van de 60+ groep verloopt, dan zal dat ertoe moeten leiden dat de leeftijdsverdeling van de personen die opgenomen zijn als ernstige zieken, moet gaan verschuiven in de richting van de jongeren.

Morgen komt een nieuwe update.

U heeft zojuist gelezen: Wat is het effect van de vaccinaties in Israël?

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Steun ons om objectieve informatie te kunnen blijven geven over cruciale ontwikkelingen rondom deze Coronacrisis. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.