Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 23 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 23 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 23 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 23 januari 2021

Hollen en stilstaan

Dat lijkt voor vandaag wel een passende titel! Een halvering van de cijfers van vorige week vrijdag, maar de daling lijkt wel wat af te remmen. Dat past ook bij een R-waarde die niet zo veel onder de 1 ligt en de invloed die de Engelse variant steeds meer lijkt te gaan krijgen. Vandaag is het 0,94, ondanks deze tussensprint: de 190 van donderdag doet ons de das om. Maar we kijken eigenlijk alleen naar de 7-daagse gemiddelden, waarmee deze tussen-dag variaties worden geneutraliseerd.

En natuurlijk is het allerbeste nieuws dat we geen enkele aanwijzing hebben voor een exploderende R-waarde, waarvoor Rutte gisteren zo ontzettend bang voor was. Het aandeel van de Engelse variant, berekend voor een week geleden, is 30%. Het zou nu inmiddels dan al gegroeid moeten zijn tot 40%. Een explosie was ook volgens onze berekeningen niet te verwachten.

Het verloop van de afname wordt voor een flink deel ook beïnvloed door o.a. het weer, die we op dit moment nog niet goed kunnen kwantificeren. Wel kunnen we zeggen dat zonder de B.1.1.7 variant de R op dit moment 0,04 lager geweest zou zijn (dus een R=0,90). Dit is dan het plaatje voor vandaag:

Covid Dagcijfers 23 januari 2021 - 15385

De opnamecijfers staan weer hieronder:

Covid Dagcijfers 23 januari 2021 - 15384

Door het lage aantal ziekenhuisopnames vandaag, is het 7-daagse gemiddelde met 8% gedaald van 186 naar 172.

Dit is de grafiek met daarin ook de dagelijkse cijfers van de besmettingen. De gele lijn lijkt te stabiliseren, maar tegelijkertijd zien we dat het positieve percentage van de GGD-test per dag nog steeds naar beneden gaat. Op de 19e januari was dat cijfer 10,4% en een week daarvoor was dat cijfer 12,2%.

Covid Dagcijfers 23 januari 2021 - 15395

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 110 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 190
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,94 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 23 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De schaamteloze manipulaties van Marion Koopmans - 86392