Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 21 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 21 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 21 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 21 januari 2021

Opmars nieuwe coronavarianten overschaduwt positiever beeld

Dat is de kop die het corona dashboard nu vermeldt. Over deze variant berichtten wij gisteren al en hebben daar ook een blog over geschreven: Hoe gaan de ziekenhuisopnames verlopen met de Engelse variant. Wij hebben een rekenmodel gemaakt, om te berekenen wat de cijfers gaan doen op basis van de gegevens die openbaar zijn gemaakt over het virus.

En dan geen speculaties op basis van emoties, maar zuiver rekenkundig met de eenvoudige rekenformules die de virologen zelf ook gebruiken en rekening houdend met de aanwezigheid van de varianten die elkaar beconcurreren.

Dit zijn de uitgangspunten verkregen uit de beperkte informatie die wij inmiddels hebben en ook internationaal zijn aanvaard:

  • De B.1.1.7 is 30% besmettelijker dan de traditionele covid-19 en
  • Volgens het schrijven van De Jonge aan de Tweede Kamer is het aandeel van de Engelse variant in de 1e week van januari  11,9%.

Een wat uitgebreidere grafiek ter illustratie van de uitkomsten hebben wij al eerder laten zien onder de blog Met deze twee grafieken zijn we een avondklok in gemanipuleerd. Voor vandaag hebben we de voorspelling, die het gevolg is van de B.1.1.7 mutant als extra aangegeven als een gele streeplijn:

Covid Dagcijfers 21 januari 2021 - 15273

Wat natuurlijk meteen opvalt is dat niet alleen de daadwerkelijke opname aantallen in de pas lopen, maar ook dat de lopende voorspelling (blauw) vrijwel samenvalt met deze nieuwe, alsof er geen enkele invloed zou zijn van de Engelse variant. Dat is bedrieglijk, want feitelijk is dit virus al ruim voor de kerst aanwezig en heeft sindsdien de R-waarde geleidelijk iets opgetild. Dus dat effect is in feite ongemerkt al verwerkt geweest in de dagelijkse voorspellingen van de afgelopen weken.

Ook de R-waarde volgt nog precies de voorspelling die het model gevonden heeft sinds de kerst, zowel de lopende als die voor de mutatie:

Covid Dagcijfers 21 januari 2021 - 15274

Geen reden voor ongerustheid

Er is dus geen reden meer om al te ongerust te zijn voor de Engelse variant. Overigens is deze variant waarschijnlijk al voor tenminste 25% aanwezig in Nederland en tot nu toe zien we die nog niet echt terug in de cijfers.

En dit is weer het totaaloverzicht. Het percentage positieve testen was afgelopen maandag 10,5%. Een week geleden was dat 12,1%. Maandag laat doorgaans een hoger percentage zien dan de rest van de week. Met name donderdag en vrijdag zijn dan lager. Het normale patroon zou zijn dat donderdag/vrijdag het cijfer zelfs onder de 10% komt. Als dat niet gebeurt dan zou dat op een kentering wijzen. Die zien we nu ook een beetje in de gele lijn. Dus de komende dagen zullen laten zien of dit toeval is in de cijfers of een kentering.

Covid Dagcijfers 21 januari 2021 - 15284

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 130 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 192
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,91 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 21 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Stemtel pagina EP2024, 6 juni 2024 - 89126