Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 11 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 11 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 11 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 11 januari 2021

Lockdown reprise

Zoals we wel verwacht hadden, gaat de lockdown in reprise. Niet omdat het zo succesvol was, of omdat we er met nog een paar dagen zouden zijn. Nee, omdat de cijfers tegenvallen, we zijn niet waar we willen zijn, de besmettingscijfers zijn te hoog. En waar we dan zouden moeten zijn? De helft van de besmettingscijfers er af volgens Rutte.

Dan is natuurlijk de vraag welke cijfers? Tot voor kort waren de absolute aantallen populair, maar nu lijkt het percentage de nieuwe maat te zijn. Tsja, dan hebben we echt pech, want die zullen pas gaan dalen, als de IC’s al vrijwel leeg zijn. Dus tot dan reprise bis bis!

En dan te beseffen dat we nu op gelijke hoogte zitten als in november, toen de cijfers flink aan het stijgen waren en we nu sterk aan het dalen zijn. Helaas geen verdere uitleg, alleen besmettingscijfers zijn de maat, niet ons welzijn! Misschien is er morgen een kritische journalist die hier een kritische vraag over durft te stellen.

Dashboard

Covid Dagcijfers 11 januari 2021 - 14841

Ook het Corona Dashboard is cryptisch. Overtuigende daling nog niet zichtbaar wordt er als kop gemeld. En: Overtuigende effecten van de lockdown van 15 december blijven vooralsnog uit. Maar dat is de melding van 6 dagen geleden.

Wij zien wel een heel duidelijke daling (meer dan een halvering!) maar of deze door de lockdown is veroorzaakt of door het weer (eerst hogere luchtvochtigheid, daarna temperatuur onder de 4℃), daar zijn we als Green Team nog niet uit. Hoogstwaarschijnlijk is het een combinatie van deze twee. Feit is alleen dat de R in korte tijd is gedaald met 0,15 punt.

De cijfers

De cijfers blijven dalen! Weliswaar vandaag ietsje hoger dan op het einde van gisteren, maar vandaag een enorme inhaalslag van de NICE opnamecijfers. De 101 van gisteren (cijfers van zaterdag dus) is inmiddels aangevuld tot 141! De R zit nog steeds op 0,9:

Covid Dagcijfers 11 januari 2021 - 14844

En het aantal opnames per dag is inmiddels duidelijk door de grens van 200 gezakt. Dat moet ook goed te merken zijn in de ziekenhuizen, waar inmiddels 450 minder patiënten met corona zijn opgenomen volgens de cijfers van NICE:

Covid Dagcijfers 11 januari 2021 - 14845

In de grafiek is slechts een minimale stagnatie te zien van 1-4 januari, mogelijk het gevolg van de kerstdagen die 10 dagen daarvoor waren. Dat heeft een klein gevolg voor de berekening van de R-waarde, die hopelijk daarna weer wat extra gaat dalen!

De combinatie van besmettingscijfers en de ziekenhuiscijfers laten ook een vergelijkbaar beeld zien:

Covid Dagcijfers 11 januari 2021 - 14839

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 133 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 144
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,90 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 11 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205