Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 5 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 5 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 5 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 5 januari 2021

Eind van de tunnel?

Dat is vandaag de vraag, maar dan niet naar het licht toe, maar de bui die figuurlijk weer klaar hangt. Of eigenlijk zijn het er twee: het einde van de periode met hogere luchtvochtigheid en de aankondiging van de verlenging van deze lockdown. Nog onduidelijk wat daarvoor de reden zal zijn: het gebrek aan effect van deze maatregelen of juist het vermeende succes. Wellicht zal De Jonge het ons binnenkort gaan uitleggen!

We moeten het weer doen met de dagcijfers die er nog wel normaal uitzien, maar de hogere opname cijfers gisteren en ook weer de oplopende achterstand bij NICE voorspellen niet veel goeds.

Dit is de grafiek voor vandaag:

Covid Dagcijfers 5 januari 2021 - 14643

Zoals te zien daalt de R nog steeds, maar het zijn de cijfers t/m 25 december, waarvoor de R=0,87. Heel opvallend is dat het corona dashboard voor vandaag een waarde vermeldt van 0,91 voor 18 december! Opvallend, omdat op 18 december de R volgens onze berekeningen nog op 1,09 lag. Misschien een aanleiding om te verdedigen dat de lockdown succesvol is en een verlenging een goede maatregel zal zijn. Nou dan weten wij hier al lang dat het volgende week de verkeerde kant op zal gaan en…. Ach vul zelf maar in. Nog even de opname cijfers:

Covid Dagcijfers 5 januari 2021 - 14644

Daggemiddelde

Ook hier nog geen onraad te zien…. Alleen zal het de oplettende kijker opvallen dat het daggemiddelde hoger is dan gisteren: 204 i.p.v. 190 eergisteren. Dat komt door de vele aanvullingen door NICE over de afgelopen dagen.

Het plaatje inclusief het aantal positieve testen per eerste ziektedag/dag van de test laat ook een dalend patroon zien. Maar daar is de waarschuwing dat de afgelopen week 16% minder testen zijn uitgevoerd. De groene lijn laat die ontwikkeling zien. Het gemiddeld aantal positieve testen was 13,7% volgens het RIVM en dat is weer een kleine stijging t.o.v. vorige week.

Nu de feestdagen weer voorbij zijn zal het patroon van testen weer normaliseren en de komende week zal een belangrijke tweesprong betekenen. Of de cijfers stabiliseren en weer gaan stijgen of er een echte daling zal zijn.

Covid Dagcijfers 5 januari 2021 - 14651

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 237 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 193
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,87 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 5 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Steeds meer malversaties bekend van Daszak, Fauci e.a. over lablek - 89029