Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 3 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 3 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 3 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 3 januari 2021

Lichten op groen!

We zagen het gisteren al gebeuren: alle lichten gaan op groen voor het langzaam uitdoven van het corona virus. Het aantal opnames per dag is nu echt gedaald tot 150! Door het berekenen van de 7-daagse gemiddelden, loopt de grafiek echter een aantal dagen achter bij de actualiteit!

Ondertussen schrijft Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer dat het er nog steeds niet goed uitziet. Hij zal gisteren misschien op Teletekst hebben gelezen dat de besmettingscijfers weer waren opgelopen. En vandaag dus weer omlaag, net als trouwens alle andere cijfers op datzelfde dashboard. Alleen de rioolwatercijfers zijn verdriedubbeld, voor wat dat waard is als het niet geregend heeft en die cijfers zijn ook nog van 20 december.

De laatst betrouwbare R-waarde die berekend was voor 24 december, is 0,95 en daalt nog even achter de coulissen tot rond de 0,8:

Covid Dagcijfers 3 januari 2021 - 14548

Mooi te zien is dat de daling van het aantal ziekenhuisopnames vrijwel exact in de richting gaat die gegeven wordt door de groene voorspellende lijn “Gunstigst”:

Covid Dagcijfers 3 januari 2021 - 14547

Drogere periode

Gisteren ook al de waarschuwing dat we ons daar niet meteen blij mee moeten maken, want één dezer dagen kan het gevolg van de drogere periode zich weer laten zien. Dan zal het aantal ziekenhuisopnames weer stabiliseren op het niveau dat tot dan bereikt is en in de richting van de dan geldende rode stippellijn gaan afbuigen.

Ten slotte de tabel waar ook het aantal besmettingen in staan, gebaseerd op de eerste ziektedag/de dag van het testen. Die gele lijn laat een duidelijke daling zien. Belangrijk is wel te beseffen dat in de afgelopen week het aantal testen vrijwel zeker fors lager zijn geweest dan de week ervoor. De sleutelvraag (die pas dinsdagmiddag wordt beantwoord) is het percentage positieven van alle uitgevoerde testen.

Dat percentage was een week geleden iets gedaald naar 13%. Mocht dat percentage nu weer 13% zijn dan is de daling van de gele lijn vooral toe te schrijven aan het lagere aantal testen. Aan de andere kant laat de blauwe lijn (de ziekenhuisopnames) ook een daling zien, zodat in ieder geval een deel van die daling van de gele lijn niet door het lagere aantal testen komt.

Covid Dagcijfers 3 januari 2021 - 14556

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 150 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 148
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,95 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 3 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.