Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 23 december 2020

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 23 december 2020

Lees volledig artikel: Dagcijfers 23 december 2020

Leestijd: 2 minuten

Stagnatie ?

Eergisteren maakten we met een groot vraagteken melding van de mogelijke kentering, waar we op zaten te wachten. We sloegen al een dag over, omdat de cijfers die NICE beschikbaar stelt, een boven verwachting grote daling lieten zien. Daarom maar een dagje overgeslagen. Gisteren was de situatie precies omgekeerd, een onwaarschijnlijk grote stijging.

Het Green Team heeft contact gezocht met NICE voor een verklaring. Het blijkt dat NICE inderdaad wel op de lange termijn de meest betrouwbare cijfers levert, maar dat de vertraging in de administratieve verwerking steeds groter wordt. Daarom wordt het beeld geschapen dat er op de korte termijn een daling is te zien, maar die wordt gedurende de weken langzaam weer gladgestreken door de achterstand in de administratie.

Zelfs het Corona Dashboard is helemaal in de war en spreekt zichzelf volkomen tegen. Ondanks de immer stijgende cijfers, laat het aantal ziekenhuisopnames al voor de vierde achtereenvolgende dag een daling zien! En dat terwijl de R op het dashboard al twee weken op 1,24 resp. 1,25 ligt!

Vertraging

De conclusie kan dus inmiddels niet meer zijn dan dat noch de explosieve stijging die prof. Van Dissel ons beloofde is opgetreden, noch de daling waarop wij hadden gehoopt. Dus ook nog geen enkele daling (of stijging) die toe te schrijven zou zijn aan de strenge lockdown maatregelen.

Daarnaast moeten we accepteren, dat de korte termijn voorspellingen steeds onbetrouwbaarder worden, door de steeds grotere vertraging in het doorgeven van de NICE cijfers. Het Corona Dashboard heeft daar dus ook in toenemende mate last van, dus begrijpelijk dat de overheid zijn toevlucht zoekt in de besmettingscijfers. Hoewel daar dan weer het probleem is van de stijging van het aantal testen.

Eerst maar even het plaatje voor vandaag:

Dagcijfers 23 december 2020 - 14171

En ook de R-waarde laat zien dat de stagnatie nu al weken duurt:

Dagcijfers 23 december 2020 - 14172

De vrijwel lineaire stijging was door het rekenmodel al berekend als bovengrens. De R-waarde zou gegeven het verloop van de epidemie uitkomen op maximaal 1,10, die werd bereikt eind november en daar inderdaad op bleef hangen. We hopen nu (tevergeefs?) dat de R weer gaat dalen door het aanhoudende vochtige weer. Doet ie dat niet, dan duurt alles wat langer.

Misschien dat de lockdown soelaas biedt, maar het lijkt er tot nu toe niet bepaald op. Maar in de ziekenhuiscijfers zou dat pas na de Kerstdagen merkbaar moeten zijn. Dat gaan we zien!

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 206 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 288
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,08

Tot morgen!

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier .

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205