Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 17 december 2020

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 17 december 2020

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 17 december 2020

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 17 december 2020

Remmen maar!

Het belangrijkste dat er vandaag is te melden, is dat er niet veel te melden is! Nog steeds geen spoor van de enorme explosie van nieuwe ziekenhuisopnames die prof. Van Dissel ons heeft beloofd. Gisteren stonden we daar ook al bij stil. Wat betreft het plaatje met aantal ziekenhuisopnames dus maar meteen de grafiek, hebben we zo gelegenheid voor wat nieuws!

Covid Dagcijfers 17 december 2020 - 13937

Wat natuurlijk wel opvalt, is dat er nu een klein haakje zit, die curve wil laten dalen, in weerwil van de voortdurende explosieve stijging van het aantal positieve PCR testen, bijna 13.000 inmiddels ….(maar dat zou ook aan het inhalen van de achterstanden kunnen liggen en/of de verdere toename van het aantal uitgevoerde tests.

De rem eraf in november

De grafiek voor de R-waarde is ook vrijwel hetzelfde als gisteren en de R loopt nog steeds vrijwel parallel aan de bovengrens die hoort bij identieke omstandigheden als in februari. Eerst maar het plaatje en dan het verhaal voor vandaag:

Covid Dagcijfers 17 december 2020 - 13940

Er is in deze grafiek een extra lijn bijgekomen, de groene lijn met als legenda “Rem“. Deze mysterieuze lijn is de weergave van wat wij als remmende factor hebben berekend voor de verspreiding van het virus!

Dat zit zo:

Als we er van uitgaan dat het virus zich in februari ongeremd kon verspreiden, geven we dat een remmende waarde van 0. In de eerste week van maart werd de verspreiding plotseling geremd, omdat we onze mobiliteit drastisch omlaag brachten, tegelijk met het invoeren van de eerste maatregelen. Daarvoor is een remmende factor berekend, die 0,6 was en die doorwerkt op de effectieve waarde van het reproductiegetal R. Als deze waarde 1 zou zijn geweest (in theorie) dan zou de epidemie onmiddellijk zijn gestopt.

We zien dat gedurende de zomer deze remming geleidelijk weer wordt opgeheven, totdat hij in september blijft steken bij een waarde van ongeveer 0,25. We hebben sterke aanwijzingen dat dit te maken heeft met het weer en met name de luchtvochtigheid. Deze was toen duidelijk boven de 6 g/kg en had op dat moment nog steeds een remmend effect op de verspreiding van het virus.

Vervolgens zie je dat eind oktober de remmende factor weer gaat afnemen: de herfst treedt langzaam in. Rond 28 november daalt deze factor zelfs tot vrijwel 0, omdat de luchtvochtigheid dan ook echt onder de 4 g/kg daalt.

Onze verwachting (en hoop) is dat met het aanbreken van tenminste twee weken met hogere luchtvochtigheid, de rem weer wat wordt aangetrokken en de R een paar tienden gaat zakken, waardoor de epidemie sneller gaat uitdoven. De curve gaat dan in de richting van de groene stippellijn!

Het zou natuurlijk zelfs zo kunnen zijn, dat de lockdown rond 25 december ook een remmende factor zou hebben, iets wat we het afgelopen jaar nog bij geen enkele maatregel hebben gezien en wat ook door de internationale wetenschap in twijfel wordt getrokken.

We gaan het weer zien!

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 167 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 178
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,05

Tot morgen.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 17 december 2020

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier .

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665