De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Video/podcast met huisarts Van der Wissel over o.a. vaccinatie

Video/podcast met huisarts Van der Wissel over o.a. vaccinatie - 13732
Samenvatting van het artikel

In deze aflevering ban Bij De Hond in de Pod praat Maurice met huisarts Felix van der Wissel over zijn ervaringen in de frontlinie, mondkapjes, vaccins en zijn ideeën over betere maatregelen.

Lees volledig artikel: Video/podcast met huisarts Van der Wissel over o.a. vaccinatie

Leestijd: 3 minuten

Dit weekend sprak ik uitgebreid met (tv-)huisarts Felix van der Wissel in de serie “Bij De Hond in de Pod”. Het ging over zijn ervaringen in de frontlinie, over mondkapjes, vaccins en zijn ideeën over betere maatregelen.

En dit is de podcast.

Een belangrijk onderdeel van het gesprek ging over het vaccineren. Dat start rond 45 minuut 40. Een deel ervan heb ik even uitgeschreven, voor degenen die geen tijd of zin hebben om het hele gesprek te bekijken/beluisteren.

Felix van der Wissel: “Op zichzelf heeft vaccineren ons natuurlijk veel gebracht. De afgelopen decennia heeft hygiëne en het vaccineren ervoor gezorgd dat we met z’n allen ouder worden. Dus ik ben niet tegen vaccineren.”

“Wat ik wel zie, is dat er nu een nieuwe generatie vaccins op de markt gaat komen, die totaal anders zijn gemaakt. Dus je moet je afvragen: mag je dit nu al een veilig vaccin noemen?”

“Het zijn mRNA-vaccins, waarbij ze een stukje eiwit van het corona plakken op één verkoudheidsvirus, en dat inspuiten, zodat ons eigen lichaam de juiste afweercellen maakt. Dat is de manier hoe Pfizer en Moderna  een vaccin maken. Daar is op de lange termijn niets over bekend. Wat voor gevolgen zijn er voor ons?  Er zijn ook genoeg deskundigen op DNA- gebied, die eigenlijk waarschuwen dat er met deze aanpak mutaties kunnen ontstaan binnen onze cellen. Het kan heel erg goed gaan en heel goed uitpakken, en dan hebben we de volgende generatie vaccins.”

“Ik denk dat deze vaccins al lang klaarlagen voor eventueel gebruik. Maar dat pharma het nooit heeft aangedurfd om dat op de markt te brengen. Want als er dan wat mis gaat, dan krijg je natuurlijk wereldwijd enorme claims. Maar die mogelijke claims hebben de overheden nu overgenomen.”

“Daar zou men heel transparant over horen te zijn. Ja, als je tot een hogere risicogroep hoort en je denkt: ik  heb nog 10, 15 jaar te gaan, dan is het gemakkelijker om dat mogelijke risico te nemen dan als je veel jonger bent.”

“Maar met mijn zoon van 20, die eigenlijk geen enkel risico loopt om dood te gaan aan Covid-19, maar wel een risico loopt als hij zich laat vaccineren met een experimenteel vaccin, dan moet je dat niet willen met dit type vaccins.  Dan moet je daar eerst duidelijkheid over hebben. Ik vind dat de farmaceut eerst moet onderzoeken wat de gevolgen zijn op het gebied van mutaties. En als dat allemaal oké is, dan vind ik eigenlijk dat wij ons moeten laten vaccineren met dit soort nieuwe vaccins.”

“Zo zit ik er dus in,  je moet gewoon kijken: wat voor een vaccin hebben we? Hoe is het gemaakt? En daar moet transparantie over zijn van de overheid.”  

“Ik zag op televisie Ton de Boer, directeur van het  college beoordeling geneesmiddelen. Die was eigenlijk aan het pleiten voor die vaccins en dat het allemaal veilig was. Hij speelde de rechter die zonder bewijzen al tot een uitspraak komt. Ik vind dat er iemand bij de overheid moet zijn die dit soort medicijnen moet beoordelen of het ergens aan voldoet. En hij moet transparantie bewerkstelligen, zodat jij en ik begrijpen dat dit medicijn veilig is of waar de risico’s liggen. Dat moet gewoon heel duidelijk zijn. En als iemand als  een soort rechter voordat de zaak begint, al voor iemand of iets pleit (zoals Ton de Boer over het vaccin- MdH), dan kan dat natuurlijk niet.”

“Oké, we hebben een nieuw vaccin, we gaan daar een aantal mensen mee beschermen, maar er zit een risico aan op de lange termijn en wij weten niet welk risico dat is. Dat nemen wij voor lief, maar u mag daar zelf een keuze in maken. Maar als het betekent dat je, als je niet gevaccineerd bent, bepaalde  andere dingen niet mag doen en dat je bijvoorbeeld niet mag reizen, dan duw je deze vaccinatie door de strot van van de bevolking.”

“Wees voorzichtig. Dat is eigenlijk wat ik zeg. Laten we nog eens een keer al die vaccins op een rijtje zetten en zet er even bij hoe het gemaakt is en waar wellicht de risico’s zitten. Dan kan men op basis daarvan beter een eigen keuze maken en (richting overheid:) respecteer die keuze dan.”

Als dit gedeelte van het gesprek met Huisarts Van der Wissel u nieuwsgierig maakt naar het geheel, klik dan hier.

U heeft zojuist gelezen: Video/podcast met huisarts Van der Wissel over o.a. vaccinatie.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
“Ze kunnen niet eens de pandemie voorspellen, die ze zelf hebben veroorzaakt” - 71056
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024