Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 11 december 2020

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 11 december 2020

Lees volledig artikel: Dagcijfers 11 december 2020

Leestijd: 2 minuten

Besmettingen

Dat woord lijkt wel niet uit te roeien. Het staat weer prominent op de MSM vandaag: aantal covid besmettingen alweer gestegen tot boven de 6000. Gisteren maakten we al melding van deze stagnatie. We kunnen ons goed voorstellen dat iedereen daar moedeloos van wordt: houdt dat nou nooit op!

Speciaal voor de mensen die deze pagina voor het eerst zien (en misschien ook wel voor wie hier al wat langer is) even de vergelijking tussen de besmettingscijfers, de maatregelen en de echte cijfers, zoals wij die hier dagelijks verzamelen en in een grafiek laten zien. Eerst het plaatje maar:

Dagcijfers 11 december 2020 - 13671

Als extra in dit plaatje de waarden van het aantal positieve testen verkregen met de PCR test (de besmettingscijfers) zoals het RIVM die dagelijks op het Corona Dashboard laat zien, maar dan geschaald, zodat ze netjes in het plaatje passen. We zien dat er in de opgaande lijn t/m 24 oktober een uitstekende overeenkomst is tussen het aantal positieve uitslagen (geel) en het aantal ziekenhuis opnames (oranje). De test lijkt op dat moment hiervoor een uitstekende voorspeller te zijn.

De ommekeer

Maar dan vanaf de top op 27 oktober zien we wat vreemds gebeuren. Omdat we van het aantal positieve testen telkens het weekgemiddelde tonen, verdwijnen de enorme schommelingen die er in de getallen zitten, maar desondanks gaan de cijfers (de gele lijn) veel sneller dalen dan je zou verwachten op basis van de ziekenhuisopnames. In die periode zien we wel dat het aantal testen dat per week wordt afgenomen afneemt. Eind oktober was dat bijna 300.000 per week en twee weken later 225.000.

Het aantal “besmettingen” is de basis voor het beleid van de regering en vormde kennelijk op 5 november aanleiding voor het besluit tot extra maatregelen. Na het van kracht worden van deze maatregelen, is er een stagnatie ontstaan in de daling tot 5 december. De tweede helft van november nam het aantal afgenomen testen per week weer duidelijk toe. De eerste week van december was dat inmiddels rond de 350.000 geworden. Hoe het nu is weten we niet, maar we taxeren wel een verdere stijging van het aantal testen per dag.

Opnames gedaald

Op 5 december is besloten om de maatregelen nog eens te verlengen en waren de mondkapjes inmiddels verplicht. Vanaf dat moment is het aantal positieve PCR uitslagen ook sterk gaan stijgen. Het is niet bewezen dat er tussen de genomen maatregelen en de stijgingen in de besmettingscijfers een relatie is….

Al die tijd is het aantal ziekenhuisopnames wel voortdurend gedaald, ondanks de stijgende besmettingscijfers! Weliswaar wat langzamer en met wat meer golfjes door het wisselende droge winterweer, maar het blijft dalen!!!! Dat hoort ook bij een uitdovende epidemie. Weliswaar zien we dat de reproductiefactor meer rondom 1 aan het schommelen.

Ook zoals gewoonlijk maar weer de grafiek met de reproductiefactor, die onder de 1 is gebleven:

Dagcijfers 11 december 2020 - 13672

Zoals eerder verteld, tonen we nu een zwarte stippellijn, waar de R volgens onze voorspellingen niet overheen zal gaan.

We gaan het weer zien!
En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 123 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 135
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,99

Tot morgen.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier .

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205