Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Goocheltrucs van Aura Timen (RIVM) verklapt

Goocheltrucs van Aura Timen (RIVM) verklapt - 13563
Samenvatting van het artikel

Twee goocheltrucs van Aura Timen (RIVM) worden hier verklapt. Maar vertel het niet door aan Mark of Hugo want anders verpest je de persconferentie van 22 december.

Lees volledig artikel: Goocheltrucs van Aura Timen (RIVM) verklapt

Leestijd: 6 minuten

Elke week op dinsdagmiddag geeft Aura Timen, secretaris van het OMT, een toelichting op het nieuwste weekrapport van het RIVM. En haar toelichting en het rapport bevatten keer op keer spectaculaire goocheltrucs waarbij velen in Nederland – zelfs na een aantal maanden – nog niet door hebben hoe die werken.

Aan de hand van haar toelichting gisteren en het weekrapport ga ik jullie wat van die goocheltrucs verklappen. Als je niet wilt weten hoe ze werken, moet je niet verder lezen. Dus Mark, Hugo en Ferdinand, tijd om de zaal te verlaten.

Here we go
(en niet doorvertellen, want anders verpest je het voor de anderen, die er nog wel in willen geloven):

De truc met de reproductiefactor

  • Eind oktober had 18% van de uitgevoerde testen een positieve uitslag. Eind november was dat 11%.
  • Begin november lagen er 2600 mensen met/door Covid-19 in het ziekenhuis, een maand later 1600.
  • De schatting van het aantal besmettelijken volgens het laatste rapport van het RIVM verliep als volgt:
Goocheltrucs van Aura Timen (RIVM) verklapt - 13555

Hokus, pokus, pilatus, pas: Aura Timen zegt bij de drie laatste persconferenties dat op 6 november de reproductiefactor 1,02 was, op 13 november 1,04 en op 20 november precies 1. In die drie weken van november heeft dus 1 persoon gemiddeld net iets meer dan 1 andere persoon besmet. Knap werk, nietwaar, als in november al deze cijfers daalden?

Maar zo doet ze het: Tot juni werd de reproductiefactor bepaald op basis van de toe- of afname van de ziekenhuisopnames. Maar dat gebeurt sinds juni op basis van het aantal positieve testuitslagen. En oh zo slim: daarbij wordt niet gecorrigeerd op het aantal uitgevoerde testen.  Dus als er een duidelijke toename is van het aantal testen en – zelfs als het percentage positieven gelijk is – het aantal positieve testen toeneemt, dan neemt de reproductiefactor toe. 

In de tweede week van juni werden er 60.000 testen uitgevoerd, de afgelopen week meer dan 5 keer zoveel. Maar als je met die stijging geen rekening houdt, dan kan je natuurlijk doen alsof de reproductiefactor sterker is gestegen dan in de werkelijkheid gebeurd is!

Slimmigheidje

En er is nog een knap slimmigheidje, die nog niet onthuld is. De reproductiefactor wordt berekend door het aantal positief getesten te delen door het aantal dat 4 dagen ervoor is getest. Nu blijkt het zo te zijn dat op maandagen en dinsdagen duidelijk meer mensen worden getest dan op donderdag of vrijdag. Als je de cijfers van maandag deelt door die van 4 dagen eerder en dat is donderdag  en die van dinsdag deelt door die van 4 dagen eerder en dat is vrijdag, krijg je een hogere reproductiefactor dan als je het cijfer van vrijdag zou delen door die van (vier dagen eerder) maandag.

En wat doet deze knappe goochelaar: ze pakt zonder dat haar publiek het beseft die van het begin van de week, gedeeld door die van het eind van de week. En dat is de hoogste waarde. Een truc die in Mindf*ck van Victor Mids niet zou misstaan.

In deze grafiek uit het laatste weekrapport kun je goed zien wat het effect is: De rode pijlen betreft de reproductiefactor die wel bekend is gemaakt tijdens de persconferenties van Aura Timen, en die door Mark, Hugo en de media klakkeloos zijn overgenomen. “Je gaat het pas zien, als je het door hebt” zei de grote Johan Cruijff.

Goocheltrucs van Aura Timen (RIVM) verklapt - 13556

Voorspelbaar

Als Aura gewoon net zoals in het voorjaar de reproductiefactor op basis van de ziekenhuisopnames had berekend, dan had die in de maand november rond de 0,9 gelegen.

En nu jullie deze truc kennen, kan er ook al voorspeld worden wat er over twee weken gaat gebeuren op de dag van de mogelijke volgende persconferentie van Mark en Hugo. Op die 22e december gaat Aura namelijk de reproductiefactor bekend maken van 4 december. Ongeacht hoeveel nieuwe besmettingen er tussen 16 en 22 december bijkomen, de reproductiefactor van 4 december wordt sterk beïnvloed door de toename van het aantal uitgevoerde testen met 25% in de eerste week van december.

Dus laten we eens schatten wat er dan uitkomt:  1,20 of hoger. Dus als Mark en Hugo dan een zwaardere lockdown willen aankondigen, dan kunnen ze dat cijfer mooi gaan gebruiken daarvoor.

De truc met Black Friday

Dat de cijfers omhoog gaan, komt natuurlijk allemaal door ons gedrag. Omdat we ons niet aan de maatregelen houden, stijgen de cijfers. En kan bovenmeester Mark al een nieuwe straf aankondigen als we ons de komende weken nog steeds niet wensen te gedragen. Wij stoute, stoute mensen. Aura zei het zo duidelijk bij haar toelichting in het NOS-Journaal van dinsdag om 18 uur.  Nadat door de presentator werd gezegd dat er een stijging van 27% van het aantal besmettingen was geweest (en niet dat er 24% meer testen waren uitgevoerd), zei Aura:

“We hebben gezien hoe druk het was in de winkelstraten en we hebben de drukte in de binnensteden gezien en een week later zien we een toename van het aantal infecties”…. “Het is moeilijk precies de vinger op te leggen waardoor mensen precies besmet zijn geraakt, maar qua tijdsperiode klopt dat precies. Dus een week later dan de drukte in de winkelstraten zien we een toename van het aantal gevallen”.

Ook dit is een knappe truc. Die is gemakkelijk uit te voeren als je enerzijds niet vertelt dat precies die week later al 25% meer getest is (want vanaf 1 december mocht men zich ook zonder symptomen laten testen). En anderzijds ook even aan de buitenwereld het feit onttrekt dat het moment dat de datum van de melding van een positief geval niet betekent dat de besmetting enkele dagen ervoor had plaatsgevonden. In werkelijkheid vond die besmetting tot wel 12 dagen ervoor plaats.

Black Friday was op 27 november. Een groot deel van de 43.000 positieve testuitslagen die door het RIVM gisteren, 8 december op weekbasis werden gemeld, betroffen besmettingen van voor die 27e. Dus van voor Black Friday.

Drie grote gemeentes

De truc is ook gemakkelijk te onthullen als je gewoon naar onderstaande cijfers kijkt van deze drie grote gemeentes. Houd daarbij wel even rekening met het feit dat dit de meldingsdata zijn en niet de dag dat je besmet bent geraakt, want die ligt dus tussen 6 en 12 dagen ervoor. En houdt ook even rekening met het feit dat in de afgelopen week er 50% meer testen uitgevoerd dan de week van 9 tot en met 16 november.

Goocheltrucs van Aura Timen (RIVM) verklapt - 13557
Goocheltrucs van Aura Timen (RIVM) verklapt - 13558
Goocheltrucs van Aura Timen (RIVM) verklapt - 13559

Zeker als je ook nog rekening houdt met het feit dat er sinds half november steeds meer getest is, laten de cijfers uit deze drie grote steden niet zien dat er door het winkelgedrag rondom Black Friday er een duidelijke stijging waar te nemen is van het aantal infecties…

Maar omdat we inmiddels vanaf half maart zo gehypnotiseerd of geindoctrineerd zijn dat als er buiten veel mensen bij elkaar zijn, dat het dan ook tot meer besmettingen zal leiden, heeft ook deze goocheltruc van Aura effect.

Keer op keer wordt die truc uit de hoge hoed getoverd (denk aan die mooie Hemelvaartsdag en de Damdemonstratie) en steeds trappen we er weer in. Steeds is het onze schuld en worden we opgeroepen om ons beter te gedragen.

Mijn truc met de zorginstellingen

Op dezelfde manier waarop Aura redeneert, heb ik ook zo’n truc. In het geheim hebben ook in de zorginstellingen in Nederland Black Friday verkopen plaats gevonden. Kijk maar naar deze grafiek van het verloop van het aantal besmettingen in zorginstellingen volgens het RIVM rapport. Dus daar zien we hetzelfde patroon als in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Dat moet dus ook dankzij Black Friday gebeurd zijn, nietwaar Aura?

Goocheltrucs van Aura Timen (RIVM) verklapt - 13561

Nee, u loopt er niet. Ik geef het toe. Ik kan niet zo goed goochelen als Aura Timen. Diep respect voor haar, hoe ze iedere week weer zowel met oude als nieuwe trucs haar toehoorders betovert. Dat is Hans Klok toch niet gelukt om met zijn trucs het NOS-Journaal regelmatig te halen.

In werkelijkheid hebben ze geen clue waardoor besmettingen en ziekenhuisopnames nu stabiliseren/ aan het stijgen zijn en (zoals ik al op 14 oktober verwachtte) nog een behoorlijke tijd niet fors zullen dalen. In tegendeel. Dat ligt maar heel beperkt aan ons gedrag, maar veel meer aan……..

En met deze cliffhanger eindig ik vandaag. Zaterdagochtend kom ik, zonder goocheltrucs, met een verklaring, die veel dichter bij de waarheid ligt dan die van Aura Timen. Daarvoor moet ik nog wat nieuwe data verzamelen in de komende dagen.

De grote verdwijntruc

Tot slot één van de meest opmerkelijke goocheltrucs die ik gezien heb. Het waren twee Amerikaanse straatartiesten, die een groep mensen om zich verzameld hadden en leuke goocheltrucs met het publiek deden. Er kwamen steeds meer mensen kijken, want ze waren erg goed. Na een kwartier sloten ze af met de aankondiging van hun beste truc: “We zullen nu in één klap alle mensen om ons heen wegtoveren”…

Vervolgens deden ze hun hoed af en gingen rond om wat dollars op te halen voor hun optreden. En inderdaad binnen no time waren vrijwel alle mensen verdwenen.

U heeft zojuist gelezen: Goocheltrucs van Aura Timen (RIVM) verklapt.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Zo cynisch zijn wij niet bij maurice.nl. Maar het zou wel geweldig zijn als u met een kleine donatie het werk van deze site zou willen ondersteunen. Het wordt zeer gewaardeerd. Klik dan hier en de rest wijst zich vanzelf zonder enige goocheltruc.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
“Ze kunnen niet eens de pandemie voorspellen, die ze zelf hebben veroorzaakt” - 71056
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963