Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 9 december 2020

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 9 december 2020

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 9 december 2020

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 9 december 2020

Gisteren hadden we al iets gezegd over de stijgende cijfers die het RIVM ons voorlegde. Sterke stijgingen van het aantal positieve uitslagen t/m maandag. Gisteren nam het aantal nog af, met 944. Vandaag weer een stijging met 421. Zo worden we bezig gehouden.

Zeker is het zo dat er inmiddels een seizoen invloed merkbaar is, waar in het model geen ruimte voor was ingepland. Het is ook een invloed die vooralsnog niet te kwantificeren is, maar waar we wel rekening mee moeten houden. We kunnen wel aangeven wat het maximale effect is van het weer, als we uitgaan van de ongunstigste weersomstandigheden, zoals die zich in februari voordeden. Dit mag je zien als een soort bovengrens, waarboven de besmettingen niet uit zullen stijgen.

Gisteren lieten we daar al wat van zien in de grafieken. Daar hebben we nu een verbetering in de weergave op toegepast, door het oorspronkelijke model te blijven tonen, maar nu uitgebreid met een voorspelling voor die bovengrens. Dat is de zwarte stippellijn.

Dat er een tijdelijke stagnatie ontstaat, lijkt logisch. Maar het goede nieuws is, dat er op deze manier steeds minder kans ontstaat dat het virus straks nog wordt doorgegeven. Zodra het weer verbetert, zal het virus dan ook sneller verdwenen zijn.

Nou, hier is dan de grafiek voor vandaag:

Covid Dagcijfers 9 december 2020 - 13585

En dit is nu de grafiek voor de R-waarde:

Covid Dagcijfers 9 december 2020 - 13584

Deze grafiek is vrijwel ongewijzigd gebleven, alleen is met eenzelfde zwarte stippellijn aangegeven wat de bovengrens voor de R-waarde zal zijn. We zien hier heel duidelijk de stagnatie in de afname van de R-waarde sinds 5 november en stijgt inmiddels zelfs tot net boven de 1, namelijk 1,01. De weersomstandigheden lijken nog steeds de meest aannemelijke verklaring, maar niet is uit te sluiten dat het steeds meer dragen van mondkapjes of de strengere maatregelen per 5 november een rol hebben gespeeld.

We gaan het weer zien!

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 102 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 167
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,01

Tot morgen.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 9 december 2020.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.