Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Oproep aan RIVM en VWS: behandel volwassen mensen als volwassen mensen!

Oproep aan RIVM en VWS: behandel volwassen mensen als volwassen mensen! - 13164
Samenvatting van het artikel

De GGD-voorlichting heeft met de NOS gesproken over de problematiek van de dagcijfers van het RIVM die weinig zeggen. Bij iedereen die de dagelijkse cijfers ziet, kwam het stoom uit de oren na het lezen van dit artikel. Marino van Zelst (die dagelijks veel werk verricht met de data) verwoordde mijn gevoel uitstekend.

Lees volledig artikel: Oproep aan RIVM en VWS: behandel volwassen mensen als volwassen mensen!

Leestijd: 2 minuten

Marino van Zelst speelt een centrale rol bij het dagelijks toegankelijk maken van data van het RIVM vanuit de dataset, die het rond 14:15 uur beschikbaar stelt. Via Twitter kun je zijn werk prima volgen. Hij, en een aantal anderen, zoals Bart Bolkestein (BD Datplan) en Edwin Veldhuizen maken de informatie heel toegankelijk. Veel media maken ook gebruik van hun werk.

Het RIVM maakt slechts één keer per week (op dinsdagmiddag) de weekinformatie openbaar. Daarbij maakt men gebruik van meer informatie dan er dagelijks via de open data beschikbaar komt. Wat o.a. bij de dagcijfers ontbreekt, is op basis van hoeveel testen die cijfers berekend zijn.

Iedereen die intensief de dagcijfers volgt, heeft dezelfde ergernissen. De data zijn incompleet en pas op dinsdag weten we wat meer, maar ook dan zijn er nog steeds missende datacomponenten. Waardoor iedereen die goede analyses wil maken, in feite door het RIVM/GGD  met twee handen op de rug gebonden zijn met ook nog eens een blinddoek voor. Als dan op dinsdag het RIVM met haar analyses naar buiten komt, dan zie je ook nog dat bij de conclusies er selectief met de data wordt omgegaan, zoals ik  regelmatig beschreef, o.a. ook afgelopen woensdag. 

Liever weekcijfers

De NOS plaatste zaterdagavond een artikel over dat onderwerp op basis van een gesprek met de voorlichtster van de GGD.  De titel was: “Dagcijfers geven verkeerd coronabeeld: RIVM en GGD kijken liever naar weekcijfers”.

Ik weet zeker dat bij iedereen die actief met de data van RIVM en GGD bezig zijn, het stoom uit de oren kwam na het lezen van dit artikel. En ik wilde er wat over schrijven, maar Marino van Zelfst plaatste een serie tweets, die beter (en rustiger) dan ik dat kan, de kern beschrijft wat er zo mis is aan dit artikel en de aanpak van het RIVM en VWS. Ik volsta dus met het doorgeven van zijn reacties op Twitter, met een diepe buiging voor al zijn inzet rondom het wel beschikbaar maken van data, ondanks alle -onnodige- beperkingen.

Oproep aan RIVM en VWS: behandel volwassen mensen als volwassen mensen! - 13162

Oproep aan RIVM en VWS: behandel volwassen mensen als volwassen mensen! - 13161
Oproep aan RIVM en VWS: behandel volwassen mensen als volwassen mensen! - 13160
Oproep aan RIVM en VWS: behandel volwassen mensen als volwassen mensen! - 13159
Oproep aan RIVM en VWS: behandel volwassen mensen als volwassen mensen! - 13158
Oproep aan RIVM en VWS: behandel volwassen mensen als volwassen mensen! - 13156

Alles wat ik hier nog aan zou toevoegen zou deze krachtige boodschap van Marino van Zelst verzwakken.

Ik hoop dat politiek Den Haag en de media deze boodschap van Marino oppikken en dat ze er voor zorgen, dat we als volwassen mensen worden behandeld.

U heeft zojuist gelezen: Oproep aan RIVM en VWS: behandel volwassen mensen als volwassen mensen!

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963