Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het vaccin is onze redding (maar anders dan u denkt)

Het vaccin is onze redding (maar anders dan u denkt) - 12432
Samenvatting van het artikel

Het RIVM, OMT-leden en de regering willen dat mensen, door de angst in stand te houden, zonder morren gedrag vertonen dat die instanties het liefst willen zien. Dat verandert voorlopig niet. Maar als er een vaccin komt, hoe goed of slecht dat ook is, dan zullen ze plotsklaps uit een heel ander vaatje tappen. Dan is het vaccin de ultieme redding en krijgen we alleen nog positieve verhalen te horen. De laatste fase van een periode waarin emotie de boventoon voerde en ratio vrijwel verdween.

Lees volledig artikel: Het vaccin is onze redding (maar anders dan u denkt)

Leestijd: 4 minuten

Het vaccin is onze redding (maar anders dan u denkt)

Full disclosure, zoals de Amerikanen zeggen. Mijn kinderen kregen alle vaccinaties die beschikbaar waren. In november 2009 liet ik mijn dochter, ze was toen zes maanden, niet tegen de Mexicaanse griep inenten, terwijl daartoe wel werd opgeroepen. Dat besluit was gebaseerd op de informatie die ik – dankzij internet –  had opgedaan. De uitbraak van Mexicaanse griep in Australië en Nieuw Zeeland tijdens hun winter in 2009 (juli-augustus van dat jaar) was namelijk niet echt anders dan een normale griep-uitbraak. Op 28 november 2009 schreef ik hierover een uitgebreid blog. Ik ben 73 jaar en heb me nooit tegen de griep laten inenten.

De angstcultuur in stand houden

Ik heb nog geen enkel oordeel over de vaccins waaraan men op vele plekken in de wereld werkt. Pas als het echt beschikbaar komt, wil ik op basis van alle informatie die er dan is en de stand van zaken op dat moment met betrekking tot COVID-19 besluiten wat ik ga doen.

Waarom zeg ik dan toch dat het vaccin de redding is? Dat zal ik uitleggen:

Vanaf maart zitten we in een soort collectieve angstpsychose. De WHO meldde dat 3 procent van de besmette mensen zou overlijden. Door alle beelden die we zagen van ziekenhuizen, doodskisten (Bergamo!) en de verhalen van de nieuwe categorie BN’ers (OMT-leden / virologen / epidemiologen / microbiologen) werden we voor alles bang gemaakt en gehouden.

Onze bestuurders volgden die lijn. We moesten ons volledig aan de basisregels houden: 1,5 meter, handen stuk wassen, thuisblijven met klachten. Als we dat niet zouden doen, dan zouden we besmet worden en zouden anderen door ons besmet kunnen raken. Via harde ingrepen, inclusief boetes, werd dat gedrag ook afgedwongen. Als de cijfers toch opliepen, dan lag het aan ons gedrag en werden de maatregelen verzwaard.

Dit bleef de lijn van onze overheden. Zelfs toen we eind mei hele lage cijfers hadden en het ook evident was dat bij mooi weer buiten (Hemelvaartsdag) geen enkel gevaar dreigde. Ik weet nog goed dat op Hemelvaartsdag burgemeester Bruls ’s avonds bij de NOS reageerde op de beelden van de vele mensen buiten in de zon. Hij verkondigde dat dit zou leiden tot strenge maatregelen in de zomer. Dit stond erover in een liveblog van Omroep Gelderland.

Tekst loopt door onder screenshot.

Het vaccin is onze redding (maar anders dan u denkt) - 12431

Uitleg en hoop

Meerdere keren riep ik de regering op om een andere lijn te volgen. Niet die van louter bang maken en straffen, maar juist de lijn van goede uitleg, perspectief en hoop. Ik schreef daar al over op 10 april. Ik deed dat onder andere in de alternatieve persconferentie van 21 augustus. En ik trok ook de vergelijking met de Watersnoodramp.  Maar het was en is tevergeefs.

De autoriteiten, Van Dissel en de leden van het OMT spelen vooral op het angstorgel. Dat is de manier waarop zij denken dat mensen het gedrag gaan vertonen dat zij het meest wenselijk vinden. Welke grote negatieve gevolgen dat heeft voor allerlei aspecten van de samenleving wordt niet onderkend of ondergeschikt gemaakt aan de bestrijding van het virus.

Ik stel vast dat een dergelijke aanpak in vrijwel ieder land op het westelijke halfrond plaatsvond. Tegengeluiden werden genegeerd en kregen in de traditionele massamedia amper aandacht. Het leidde ook nog vaak tot vormen van censuur bij de grote internet platforms.

Als er geen grote omslag komt bij autoriteiten, de deskundigen in onze media en bij de media zelf, dan zal die angstcultuur blijven bestaan met alle gevolgen van dien.

De grote omslag

Maar er is wel een moment dat al die betrokkenen een abrupte draai van 180 graden zullen maken. Als er namelijk een vaccin is, ongeacht hoe goed dat werkt, dan hebben de autoriteiten, de deskundigen en ook de media er alle belang bij om te stellen dat het goed werkt en de ultieme oplossing is voor de situatie waar we in zijn geraakt.

En plotsklaps is men niet meer bezig om de angst van burgers te voeden en in stand te houden. Sterker nog: dan doet men precies het tegenovergestelde. “De oplossing is er en als iedereen zich maar laat vaccineren dan zijn onze problemen helemaal opgelost.” Dat zal de insteek zijn van premier Rutte en minister De Jonge. Dat zal zeker ook het verhaal zijn van professor Van Dissel en de stoet nieuwe bekende Nederlanders, die we vanaf maart voorbij hebben zien komen. En ook dan, ben ik bang, zal er amper ruimte zijn voor een tegengeluid.

En als de cijfers dan niet voldoende dalen, dan ligt dat vanzelfsprekend louter aan degenen die zich niet hebben laten vaccineren. Dan komt er zelfs druk vanuit de bevolking en de media om degenen die zich niet willen laten vaccineren daartoe te verplichten.

In stand houden van angst

En daarom de titel van dit blog. Het vaccin is onze redding (maar op een andere manier dan u denkt). Want het is evident dat noch de bestuurders, noch de meeste politici, noch deskundigen, die de afgelopen maanden vaak in de media verschenen, het in stand houden van de angst onder de bevolking  tot dat moment zomaar zullen afzweren. Het heeft immers prima gewerkt, niet waar? (Welke gevolgen dat heeft voor de samenleving laten we dan maar even buiten beschouwing.)

En lees in dit blog hoe professor Desmet, klinisch psycholoog, de huidige situatie beschrijft: “Verblindheid van experts: over de massapsychologische dynamiek rond corona”. 

Maar zodra er een vaccin is, hebben alle betrokkenen, ieder vanuit zijn eigen positie en motieven, er alle belang bij om de heilzame werking van het vaccin uitgebreid en met grote frequentie te benadrukken.

Het is triest dat in een volwassen samenleving anno 2020 dit blijkbaar het enige scenario is om de COVID-19-problematiek te bestrijden. Volledig vanuit emotie en elke ratio overboord gooiend.

Ik hoop oprecht dat als er een vaccin komt, dit een uitstekende bescherming biedt tegen besmetting met COVID-19. Maar ik ben bang dat te zijner tijd de informatie voor burgers van eenzelfde kwaliteit is als de voorlichting vanaf maart dit jaar over het gevaar en de ontwikkeling van het virus.

U heeft zojuist gelezen: Het vaccin is onze redding (maar op een andere manier dan u denkt).

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237