Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Zorg voor voldoende lucht vochtigheid tegen besmetting

Zorg voor voldoende lucht vochtigheid tegen besmetting - 11797
Samenvatting van het artikel

In herfst en winter is de relatieve luchtvochtigheid in woningen vaak (vrij) laag. Door die naar het juiste niveau te brengen kunnen vrisudeeltjes veel minder lang in de lucht blijven hangen.

Lees volledig artikel: Zorg voor voldoende lucht vochtigheid tegen besmetting

Leestijd: < 1 minuut

Zorg voor voldoende lucht vochtigheid tegen besmetting

Luchtvochtigheid binnenshuis

Zoals ook al in de periode maart-mei vaak op deze site is gemeld is het juiste niveau aan luchtvochtigheid binnenshuis een belangrijk hulpmiddel (naast ventilatie en luchtreiniging) het risico op besmetting te verlagen. Eind lente tot begin herfst zit er doorgaans voldoende vocht in de buitenlucht en is er binnen ook geen noodzaak voor extra maatregelen. Maar als het buiten kouder wordt en we gaan binnen verwarmen dan daalt de relatieve luchtvochtigheid snel.

Dit is een prima artikel van Edsard Ravelli over dat onderwerp. Hij heeft hierover ook een wetenschappelijke publicaties geschreven.

Een relatieve luchtvochtigheidsniveau van 45% tot 60% is het best bij kamertemperatuur. (Als de temperatuur wat hoger is dan kan dat niveau 5% naar omlaag. Als de temperatuur wat lager is dan moet dat niveau 5% of meer naar omhoog).

Een hygrometer is een eenvoudig (en goedkoop) middel om die luchtvochtigheid binnenshuis te controleren. Er zijn eenvoudige middelen om de vochtigheid binnenshuis te verhogen. Bakken water dicht bij de verwarming kan al helpen. Ook zijn er elektrische apparaten, die u daarvoor kunt gebruiken. Als u deze link volgt ziet u via Google een heel scala, zowel hele goedkope hulpmiddelen als wat duurdere. Maak  hier uw keuze uit, wat bij u past.

U heeft zojuist gelezen: Zorg voor voldoende lucht vochtigheid tegen besmetting.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Steeds meer malversaties bekend van Daszak, Fauci e.a. over lablek - 89029