Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Ziekenhuizen stromen weer vol? De cijfers in perspectief

Ziekenhuizen stromen weer vol? De cijfers in perspectief - 10846
Samenvatting van het artikel

Onlangs hoorde ik: “De ziekenhuizen lopen weer vol." Ik weet wat voor effect zo een mededeling heeft. Mensen denken dat we in sommige ziekenhuizen dezelfde situatie krijgen als in maart, maar dat is niet zo.

Lees volledig artikel: Ziekenhuizen stromen weer vol? De cijfers in perspectief

Leestijd: 2 minuten

Ziekenhuizen stromen weer vol? De cijfers in perspectief

Onlangs hoorde ik: “De ziekenhuizen lopen weer vol.” Ik weet wat voor effect zo een mededeling heeft. Mensen denken dat we in onze ziekenhuizen snel dezelfde situatie krijgen als in maart. Maar dat is niet zo.

Laten we alles eens goed op een rijtje zetten.

Op het dieptepunt eind maart/begin april werden er bijna 500 patiënten per dag in het ziekenhuis opgenomen en kwamen er 115 patiënten op de IC’s erbij. Het LCPS geeft die informatie vanaf april per dag door. Het totaal aantal patiënten dat tegelijk in het ziekenhuis lag met COVID-19-klachten zal toen ongeveer 5.000 zijn geweest. Op de IC’s was het maximum rond de 1400. Nu liggen er ruim 710 patienten in het ziekenhuis en 180 op de IC’s. 

De Nederlandse Internisten Vereniging publiceerde eind september over verschuivingen in de behandelduur. Vooral omdat de indruk was dat het ziektebeeld van COVID-19 minder erg was dan in maart en april. De opnameduur in het ziekenhuis is gedaald van 11 naar 7 dagen. Een aanmerkelijk kleiner deel van de patiënten gaat naar de IC. Eerder werd al bekend dat de ligduur op de IC’s is gedaald van 21 naar 13 dagen.

Het is goed om bovenstaande in het achterhoofd te houden als we kijken naar het aantal ziekenhuis- en IC-opnames van de afgelopen tien dagen. Het aantal ziekenhuisopnames is nu rond de 60 per dag. Het aantal IC-opnames bedraagt  ruim 10 per dag.  Een factor acht a tien keer zo klein als tijdens het hoogtepunt in maart.

De kortere verpleegtijd heeft een effect op de belasting van de ziekenhuizen. Een kortere ziekenhuisopname (van elf naar zeven dagen) betekent niet automatisch dat de belasting ook een vergelijkbare daling vertoont. Maar het zal wel wat effect opleveren. Op dit moment is de bezetting van de IC’s rond de 180. En het mag duidelijk zijn dat de belasting van de IC’s in de tijd een stuk lager is doordat de ligduur is gedaald van 21 naar 13 dagen. Dat betekent dat de belasting van de IC-capaciteit per saldo met 1/3e afneemt. 

We hebben in Nederland 75 IC’s en meer dan 100 ziekenhuizen. Op basis van de huidige cijfers wordt gemiddeld eens per twee dagen een nieuwe patiënt met COVID-19-klachten in het ziekenhuis opgenomen. Voor wat betreft IC-opnames is dat gemiddeld eens in de drie à vier dagen. Nu is het zeker zo dat de belasting niet gelijkmatig over de ziekenhuizen is verdeeld. En men wil de reguliere zorg ook zeker niet afschalen. En in bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is de instroom van nieuwe patiënten groter en daar kunnen capaciteitsproblemen ontstaan.

Maar het beeld dat de media oproepen door te melden dat de ziekenhuizen volstromen zal vooral angst veroorzaken en daar wil ik voor waarschuwen. Dat beeld is geen getrouwe weergave van de werkelijkheid.

Voor iedereen is het belangrijk om tijdens een crisis het juiste beeld te hebben. Voor bestuurders om de juiste besluiten te nemen. En juist voor de media om correct te rapporten. En natuurlijk ook voor burgers om te weten hoe ernstig de situatie al dan niet is. Ik vind het belangrijk dat cijfers in het juiste perspectief worden geplaatst. Daarbij wil ik graag benadrukken dat ik groot respect heb voor de harde werkers in de zorg en dat het niet mijn bedoeling is om stijgende cijfers te bagatelliseren. Maar het continu leven met angst is ook slecht voor de gezondheid van mensen.

U heeft zojuist gelezen: Ziekenhuizen stromen weer vol? De cijfers in perspectief.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie willen ondersteunen klik dan hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.