Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Voor iedereen die bang is – de coronacijfers in perspectief

Voor iedereen die bang is – de coronacijfers in perspectief - 10847
Samenvatting van het artikel

Met cijfers worden we nu weer vrijwel dagelijks om de oren geslagen. Maar ze zijn veel minder hard dan men doet lijken. Om u de gelegenheid te geven de cijfers in perspectief te zien. Hebben we een aantal blogs daarover geschreven. Hier een opsomming en de links ernaartoe.

Lees volledig artikel: Voor iedereen die bang is – de coronacijfers in perspectief

Leestijd: 3 minuten

Voor iedereen die bang is – de coronacijfers in perspectief

Met grote regelmaat uit ik mijn ergernis over de kwaliteit van de data en de interpretatie ervan. De hoofdschuldige is het RIVM, dat er echt een knoeiboel van maakt. En krijgen angst door de manier waarop de media met die coronacijfers aan de haal gaan.

Elke dag vliegen allerlei cijfers ons om de oren. Om u te helpen die op hun waarde te beoordelen, zijn er de afgelopen dagem diverse blogs geschreven. De komende dagen komen er nog meer bij. U vindt ze onderaan dit bericht.

Overschatting

Het ultieme bewijs voor het data-kaartenhuis van het RIVM is de berekening van het aantal besmettelijken. Het RIVM presteert het om elke week onjuiste cijfers te publiceren. Al in juli signaleerde ik dat de grafiek van geen kant klopt. Het aantal mensen dat in maart besmettelijk was wordt fors onderschat en aantal mensen dat besmettelijk is op dit moment wordt duidelijk overschat.

Het aantal mensen dat de vorige  week besmettelijk was, ligt volgens het RIVM rond de 150.000. Vergeleken met het hoogtepunt van 280.000 in maart is dat meer dan de helft. En als het RIVM dit cijfer nog steeds op dezelfde manier berekent, beweren ze morgen dat het aantal mensen dat nu besmettelijk is tegen de 200.000 loopt. Ik begrijp niet hoe Van Dissel dat met droge ogen durft te zeggen en dat de media dit één op één overnemen. Ja, er is zeker duidelijk sprake van stijgingen in de laatste weken, maar de omvang ervan wordt overschat.

Van het RIVM mag het aantal mensen dat in maart besmettelijk was niet hoger zijn dan 280.000. Want anders klopt de berekening van bloedbank Sanquin niet dat er op 1 mei 1 miljoen Nederlanders op enig moment besmet zijn geweest. Dat cijfer moet Van Dissel wel hoog houden, want anders klopt zijn stelling niet meer dat in Nederland 0,9 procent van de geïnfecteerden zijn overleden. Ook zijn uitspraak dat door de genomen maatregelen 23.000 ic-opnamen zijn voorkomen, is gebaseerd op dat onjuiste cijfer.

Andere methode

Het aantal mensen dat op dit moment besmettelijk is, wordt nu op basis van positieve testuitslagen berekend. Dat is een andere methode dan in maart en zorgt voor een forse overschatting van het aantal besmettelijken. Op basis van ziekenhuisopnames, rioleringscijfers en andere informatie, schat ik dat het aantal mensen dat nu besmettelijk is zo’n acht a tien keer lager ligt dan tijdens het hoogtepunt in maart. En dat is een heel ander getal dan de factor 1,5 waarmee het RIVM morgen naar buiten zal komen.

Besef ten slotte dat er volgens de opgave van het RIVM  ongeveer 12 mensen per dag overlijden aan/met Covid. Volgens  het RIVM lag ruim drie weken geleden het aantal besmettelijken rond de 70.000 Dat houdt dan in dat gemiddeld aantal mensen dat per dag toen besmet werd rond de 10.000. Als er dan na 3 weken circa 12 overlijden is dat een IFR van 0,12%. Dat zou dan betekenen dat van iedere 1 miljoen mensen die besmet worden 1200 overlijden.

Zoals gezegd ik denk dat de RIVM het aantal besmettelijken minstens met een factor van 2 overschat. In dat geval is de IFR 0,24% en ook dat valt binnen de categorie van de griepgolf uit 2018. Toen werden naar schatting rond de 3.5 miljoen mensen besmet en stierven er rond de 10.000. Dat was een IFR van iets minder dan 0,3%.

Overzicht andere blogs

Hieronder de blogs waarmee ik hoop de angst weg te nemen en de coronacijfers voor u in perspectief te kunnen plaatsen.

1. De omvang van de dagelijkse stijging is lager dan je denkt.

Het grote probleem van PCR-testen is dat er ook mensen een positieve uitslag krijgen als ze al niet meer besmettelijk zijn. Dat heeft mede tot gevolg dat de mate van groei van positieve uitslagen fors versterkt kan worden.

2. Hoe u zich ook gedraagt, de R is op 20 oktober niet lager dan 1

De berekening van de R (de reproductiefactor) loopt 18 dagen achter en is ook nog eens gebaseerd op de verkeerde data (aantal positieve PCR-tests). Dus op 20 oktober kan het cijfer niet onder de één zijn gedaald, zelfs als we nog meer zouden doen dan de regering van ons vraagt.

3. De ziekenhuizen stromen weer vol? De cijfers in perspectief

Het klopt, er zijn inderdaad stijgingen van het aantal ziekenhuisopnames. Maar de term ‘vollopen’ geeft de indruk dat we ons dichtbij een zelfde situatie als maart bevinden. En dat is echt niet het geval.

4. Opmerkelijke overeenkomsten griepseizoen 2020 en 2018.

Ze lijken te verschillen, maar op basis van CBS-overzichten over 2018 en 2020 kan aangetoond worden dat de sterftecijfers sterke overeenkomsten vertonen.

U heeft zojuist gelezen: Voor iedereen die bang is – de coronacijfers in perspectief.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
WOB-verzoek toont aan: dubbele blinde vlek bij RIVM - 64563