Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Waarom mondbescherming buiten verstandig is

Zo gaat de verspreiding van het COVID-19 virus - 9780
Samenvatting van het artikel

Het is geweldig hoe eenvoudig je via internet belangwekkende wetenschappelijke onderzoeken en relevante artikelen van experts over COVID-19 vindt. Ik doe dat onder meer door via Twitter een aantal mensen te volgen, die me wijzen op belangwekkende informatie. Ik heb vorige week al gewezen op een aantal artikelen en publicaties over grootschalige besmettingen via de […]

Lees volledig artikel: Waarom mondbescherming buiten verstandig is

Leestijd: 4 minuten

Het is geweldig hoe eenvoudig je via internet belangwekkende wetenschappelijke onderzoeken en relevante artikelen van experts over COVID-19 vindt. Ik doe dat onder meer door via Twitter een aantal mensen te volgen, die me wijzen op belangwekkende informatie.

Ik heb vorige week al gewezen op een aantal artikelen en publicaties over grootschalige besmettingen via de lucht. Zoals in kerken, bij koorrepetities, bij carnaval en in stadions. Er wordt ook gesteld dat de optochten op 8 maart in Spanje ter gelegenheid van internationale vrouwendag, ook blijkbaar een belangrijke versnelling hebben betekend van de uitbraak aldaar.

Gisterochtend las ik dit interessante artikel. De Duitse professor Steeck ging met zijn team van 20 mensen op bezoek bij Corona patiënten in het zwaar getroffen Heinsberg (niet ver van Sittard).

Daaruit volgden een aantal heel belangrijke conclusies:

  1. Bij het onderzoek bij zwaar geïnfecteerde gezinnen thuis, WERD GEEN VIRUS AANGETROFFEN op voorwerpen. Volgens deze professor is er dus geen sprake van virusoverdracht doordat je voorwerpen aanraakt.
  2. Er ontstaan geen besmettingen bij inkopen in winkels, het eten in restaurants en het bezoek aan de kapper.
  3. Grote uitbraken zijn alleen ontstaan waar grote groepen mensen bij elkaar waren, zoals bij carnaval, après-ski en in stadions. (We weten inmiddels ook dat dit het geval is bij kerkdiensten, repetities van zangkoren en bij vergaderingen in slecht geventileerde ruimtes). Waarbij ik denk dat binnenkort ook aangetoond wordt dat lage luchtvochtigheid in die ruimtes een rol speelt bij de mate van verspreiding.

Hij is nu met vervolgonderzoek bezig. Maar dit zijn nu al heel belangrijke waarnemingen, waarmee je rekening kunt houden bij het beleid dat je gaat uitstippelen. (En tot nader onderzoek waartoe met bloedspoed moet worden besloten).

Wetenschappelijke literatuur

De bevindingen van de Duitse prof komen overeen met de conclusies, die ik getrokken heb bij het bestuderen van de wetenschappelijke literatuur, en nieuwsberichten over de wereld en de verspreiding van het virus over de wereld; bijeenkomsten waar in enen veel mensen tegelijk worden besmet door één drager van het virus, leiden tot een enorme verspreidingsversnelling.

Nu staat dit zeker niet haaks op de aanpak om minimaal 1,5 meter afstand van elkaar aan te houden. Want directe één op één besmetting besmettingen tussen een drager en een ander vinden zeker plaats. En het is ook zeker dat mensen al anderen kunnen besmetten zonder dat ze zelf tekenen van die ziekte hebben. Maar ik zie overal dat directe besmettingen veel minder invloed op het verspreidingstempo hebben dan besmettingen door lang zwevende micro-druppeltjes (aerosols) en luchtvochtigheid.

We moeten hiervan leren om de verstandige beslissingen te nemen bij onze exit-strategie. Want ik denk dat op veel plekken in de wereld maatregelen zijn genomen, die eigenlijk niet nodig waren. En juist veel meer schade hebben aangebracht dan nodig was, als men de bovenstaande informatie had gehad en gebruikt.

Niet ingespeeld

Dat gezegd hebbende komen we uit op iets wat eigenlijk in het verlengde ligt van mijn vaststelling dat de WHO (en RIVM) niet snel genoeg inspeelt op de nieuwste bevindingen.

Inmiddels zijn er steeds meer deskundigen van mening dat als alle mensen buitenshuis mondbescherming dragen, dat voor een forse reductie van de verspreiding zorgt. Niet omdat de dragers beschermd worden tegen besmetting, maar omdat de dragers anderen beschermen tegen de verspreiding van het virus, als ze zelf nog niet beseffen dat ze ziek zijn. De Canadese tegenhanger van Jaap van Dissel heeft inmiddels ook die mening. En dit artikel in the Guardian worden ook argumenten aangedragen voor het dragen van mondbescherming.

Dat hoeven ook geen professionele N95 mondkapjes te zijn. Laten we die asjeblieft gebruiken voor de mensen in de zorg. Maar in de landen waar mondbescherming inmiddels verplicht is (o.a. Tsjechië, Cuba en Israël) maken veel mensen eigen mondbeschermingen. YouTube staat nu al vol met filmpjes hoe je die zelf maken kunt.

WHO en RIVM hebben lang gezegd dat mondkapjes geen extra bescherming opleveren, maar dan wil ik toch heel graag de volgende cijfers met u delen.

In Japan heeft het COVID-virus 100 doden gekost. Dat is 1 dode per miljoen inwoners. In Korea hebben ze een behoorlijk uitbraak (door een kerkelijke bijeenkomst) inmiddels onder controle. Er komen nu minder dan 50 nieuwe gevallen per dag bij en ze hebben in totaal 185 doden (en dat aantal neem amper toe). Dit betekent ongeveer 4 doden per 1 miljoen inwoners.

Waarom mondbescherming buiten verstandig is - 5424

Ter vergelijking:

In Nederland staat de stand op 100 per 1 miljoen inwoners en in Lombardije op 700 op 1 miljoen inwoners.

Steeds meer landen komen tot de conclusie dat de inwoners van Oostelijk Azië toch niet zo raar zijn met het dragen van die mondbeschermers. Nogmaals: niet omdat ze daarmee zelf beschermd worden, maar omdat ze zo anderen beschermen. Ik zeg het maar ronduit: ik vind het onverantwoordelijk dat we in Nederland niet onmiddellijk ook de verplichte mondbescherming buitenshuis gaan invoeren.

Waarom mondbescherming buiten verstandig is - 5429

En dat heeft ook nog bijkomende voordelen. Als iedereen die mondbescherming draagt, dan hoeven we niet meer thuis te blijven en kunnen we naar buiten. Het zou me zelfs niet verbazen (maar nu nog niet doen!)dat  1,5 meter afstand dan steeds minder relevant wordt. De eerste stap in de richting van normalisering van ons menselijk gedrag.  Deze foto uit Seoul laat zien dat men daar niet van die 1,5 meter afstand utgaat en toch zijn er maar weinig nieuwe gevallen.

Als bevolking hebben we de afgelopen weken aangetoond dat we als bevolking ontvankelijk zijn om verantwoord op te treden. (Zowel uit eigenbelang, als ook omdat we uiteindelijk toch een sociaal dier zijn). Ik verwacht dat als Premier Rutte en andere deskundigen goed uitleggen hoe wij door dit gedrag anderen kunnen beschermen (en daardoor ook zelf meer bewegingsvrijheid krijgen) de bevolking dat directief ook weer op een verantwoordelijke wijze zal volgen.

Kentering

Hopelijk zien de deskundigen van het RIVM en de virologen die we regelmatig op tv zien in, dat er inderdaad een kentering is gekomen in de opvatting van het WHO en deskundigen. In Nieuwsuur vertelde een expert van WHO afgelopen vrijdag dat het dragen van gezichtsbescherming wel degelijk extra bescherming geeft aan de anderen.

In Tsjechië is mondbescherming sinds 18 maart verplicht. Misschien iets te vroeg om keiharde conclusies te trekken, maar dit is wat er sindsdien is gebeurd in dat land met 10 miljoen inwoners.  Daar lag de top van de curve op 27 maart met ruim 350 nieuwe gevallen. Dat hoogtepunt werd 9 dagen na het invoeren van de verplichte mondbescherming bereikt. Nu is het onder de 100. Het aantal doden per dag staat inmiddels stabiel op 7 sinds 25 maart.

Waarom mondbescherming buiten verstandig is - 5439

Ik hoop de politieke partijen morgen in het debat in de Tweede Kamer hun verantwoordelijk nemen als het RIVM dat niet zelf doet.

P.S. Op twitter zag ik deze tweet voorbijkomen. Zo treffend:

Waarom mondbescherming buiten verstandig is - 5435

U heeft zojuist gelezen: Waarom mondbescherming buiten verstandig is.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205