Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Wij, het volk

Samenvatting van het artikel

Onder deze titel heb ik een kort essay geschreven op verzoek van het SCP ter gelegenheid van het uitkomen van het eerste jaarraport van het Continu Onderzoek Burgerperspectief.  Gisteren was er een congres hierover in Den Haag en is het boek uitgekomen. Onderin tref je het essay aan. Ik was aanwezig bij het congres op […]

Lees volledig artikel: Wij, het volk

Leestijd: 2 minuten

Onder deze titel heb ik een kort essay geschreven op verzoek van het SCP ter gelegenheid van het uitkomen van het eerste jaarraport van het Continu Onderzoek Burgerperspectief.  Gisteren was er een congres hierover in Den Haag en is het boek uitgekomen. Onderin tref je het essay aan.

Ik was aanwezig bij het congres op een steenworp van het Binnenhof. Paul Dekker van het SCP gaf een goede inleiding over het rapport en het onderzoek. Het rapport over der derde kwartaal van dit jaar kwam ook uit. Directeur Paul Schnabel was de dagvoorzitter en hoewel ik regelmatig moeite heb met zijn insteek (zie mijn essay), vind ik het altijd een charmante en erudiete man, waar ik graag naar luister.

Ik had het gevoel dat een belangrijk deel van de aanwezigen  niet graag de boodschap hoort, die de burgers in steeds duidelijker mate via dit onderzoek communiceren. Een grote onvrede over de politiek.  Met name heeft men vaak als reactie dat het dan vooral aan die burgers zelf ligt. In ieder geval heb je niet de indruk dat de politici de risico’s die zij en het systeem lopen goed onderkennen of men is niet in staat de aanpak echt te wijzigen (beide even erg).

Er waren een aantal aanwezigen in de zaal die door hun vragen/opmerkingen lieten zien dat men zich wel ernstig zorgen maakte over de ontstane situatie en toekomst en de schuld niet primair bij de burgers zelf legden. Met name Tom van Dijk, die ook een essay had geschreven in het boek, vond ik erg goed. Ook hij baseerde zich op zijn onderzoeken en kwam tot vergelijkbare conclusies.

Dit is de link naar de publicatie zelf.

En dit is mijn essay:  Essay MdH in SCP publicatie “Crisis in aantocht”.

U heeft zojuist gelezen: Wij, het volk.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.