Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Politieke barometer weg helemaal kwijt

Samenvatting van het artikel

Politieke barometer weg helemaal kwijt Tijdens de afgelopen twee maanden heeft de Politieke Barometer laten zien de weg helemaal kwijt te zijn. In een periode waar er in Nederland politiek gezien amper iets is gebeurd, en in mijn wekelijkse peiling dan ook amper verschuivingen te zien zijn, geeft de Politieke Barometer in de afgelopen drie […]

Lees volledig artikel: Politieke barometer weg helemaal kwijt

Leestijd: 3 minuten

Politieke barometer weg helemaal kwijt

Tijdens de afgelopen twee maanden heeft de Politieke Barometer laten zien de weg helemaal kwijt te zijn. In een periode waar er in Nederland politiek gezien amper iets is gebeurd, en in mijn wekelijkse peiling dan ook amper verschuivingen te zien zijn, geeft de Politieke Barometer in de afgelopen drie peilingen aan dat de PVV een rollercoaster heeft doorgemaakt in een mate die amper plaats vindt als er wel echt grote politieke gebeurtenissen zijn. Vandaag zou de PVV weer 4 zetels gedaald zijn, zelfs 8 ten opzichte van de peiling daarvoor.

Vooral ook de toelichting erbij laat zien dat men daar ook amper meer snapt wat men aan het meten is. Zelfs de redactie van NOVA is die blijkbaar mening toegedaan, want vanavond heeft NOVA die uitslag van de Politieke Barometer niet gebracht……  (en men had er gelegenheid genoeg voor want het eerste item betrof een item over de PVV-kiezers in Almere).

Bedenk dat de kiezers van de PVV vooral afkomstig zijn van VVD, CDA en in mindere mate van de SP. Bij de andere partijen zie je ook wel overgangen richting PvdA, maar minder. Zo wint de PVV bij mijn peilingen al een tijd circa 2 zetels van de PvdA.  De PVV doet het trouwens heel goed bij kiezers die anders niet opkomen.

En dan nu de laatste drie peilingen van de Politieke Barometer.

– Op 2 juli meldde de Politieke Barometer dat de PVV in 2 weken 4 zetels gestegen was van 28 naar 32. (In de twee weken ervoor was de PVV ook al 5 zetels gestegen). Tegelijkertijd daalde de PvdA 3 zetels.  Bij de toelichting stond dat de PVV dus de laatste twee weken (NA de Europese Parlementsverkiezingen) fors won van de PvdA.  Dat zou te wijten zijn aan het “wisselende optreden van de PvdA” in die twee weken. Dus de PVV had fors van de PvdA gewonnen NA de verkiezingen voor het Europese Parlement.

–  Vier weken later daalde de PVV weer 4 zetels. Terug naar 28. Dat verlies zou vooral ten gunste komen van het CDA volgens Synovate.

–   Vandaag dus de volgende peiling, weer vier weken later. En wederom zou de PVV 4 zetels zijn gedaald. CDA en PvdA stijgen resp 3 en 2 zetels. De VVD daalt 1 zetel. In de toelichting wordt gesteld dat de kiezers van CDA en PvdA die naar de PVV waren overgestapt weer terugkeren naar het oude honk. De stijging van het CDA zou o.a. verbonden zijn met het optreden van het CDA rondom de uitdieping van de Westerschelde (sic).

In mijn peilingen (wekelijks circa 3000 ondervraagden) stel ik o.a. vast of de ondervraagden ten opzichte van de vorige keer dat ze hun keuze maakten iets anders kiezen dan toen. En dan blijkt dat de laatste drie maanden er amper verschuivingen zijn geweest bij de PVV-kiezers. Die partij scoort bij peil.nl voortdurend 31 of 30 zetels. In die 2 maanden is het CDA met 2 zetels gestegen, de PvdA 1 zetel gedaald en de VVD 1 zetel gestegen.

Grote verschuivingen bij het electoraat hangen samen met forse politieke gebeurtenissen. In de periode eind juni – eind augustus zijn er geen gebeurtenissen geweest waardoor de PVV eerst binnen 4 weken 9 zetels steeg en vervolgens in 8 weken 8 zetels daalde. Als je dat met droge ogen de wereld in slingert (en het wordt natuurlijk fors in de media overgenomen) dan ben je de weg helemaal kwijt.

(Op 18 juni heb ik ook al een weblog over dit onderwerp geschreven.)

U heeft zojuist gelezen: Politieke barometer weg helemaal kwijt.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Terug naar de homepage

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.