Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Oordeel over regering na het regeerprogamma

Oordeel over regering na het regeerprogamma - 100113
Samenvatting van het artikel

Oordeel over de regering, politici en zetelverdeling na bekend worden regeringsprogramma op 13-9

Lees volledig artikel: Oordeel over regering na het regeerprogamma

Leestijd: 2 minuten

Gisteren is er via Peil.nl een onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van het uitkomen van het Regeerprogramma van het kabinet Schoof. Een steekproef van meer dan 5000 personen hebben de vragen beantwoord, die gesteld zijn over het regeerprogramma en de regering.

De rapportage is in twee delen.

Het ene deel gaat over de inhoud van het Regeerprogramma. Het andere deel gaat over het oordeel over de regering, de ministers/fractievoorzitters en de toekomst van Pieter Omtzigt.
Dit is het tweede deel.

Zetelpeiling

Dit is de nieuwe zetelpeiling die uitgevoerd is. Vergeleken met de vorige, van ruim twee maanden geleden, zien we amper verschuivingen. De grootste verschillen t.o.v. de verkiezingsuitslag van november 2023 zien we bij NSC (-13) en CDA (+6). De vier regeringspartijen hebben inmiddels nog maar 72 zetels (-16).

Reactie Nederland op Regeerprogramma - 100085

Vertrouwenscijfers

Het vertrouwen in de regering is gemiddeld 5.4. Het loopt uiteen van 7.0 bij kiezers van PVV en BBB en is het laagst bij de kiezers van PvdA-GroenLinks met 2.4.

Reactie Nederland op Regeerprogramma - 100087

Het is interessant om te zien hoe het oordeel over de regering is bij de NSC-kiezers uit november 2023 die nu geen NSC meer stemmen. De NSC-kiezers die nu nog steeds NSC stemmen geven een gemiddelde score van 6.8 en degenen die dat niet meer doen scoren een 6.0.

Als gevraagd wordt hoe lang men hoopt dat deze regering blijft zitten zien we dat 53% hoopt dat de regering de rit uit zit. Dit is de tabel naar de stemkeuze van TK2023.

Reactie Nederland op Regeerprogramma - 100088

Het vertrouwen is gemeten wat de Nederlanders hebben in de ministers en de fractievoorzitters van de partijen met 5 zetels of meer. In het overzicht zijn alleen de ministers opgenomen, die meer dan 80% van de kiezers zeggen te kennen.

Bij deze tabel valt op dat vergeleken met scores uit het verleden Geert Wilders relatief hoog scoort en Pieter Omtzigt relatief laag. Bijna twee jaar geleden scoorde Wilders 4.3 en Omtzigt 6.5. Wilders  scoort dus nu 0.9 hoger en Omtzigt 2.4 lager.

Reactie Nederland op Regeerprogramma - 100092

Deze interactieve grafiek laat de vertrouwensscores zien naar stemkeuze TK2023. U kunt bovenin de naam van de minister of de fractievoorzitter kiezen.

Toekomst Pieter Omtzigt

Over Pieter Omtzigt is nog gevraagd wat men vindt dat hij zou moeten doen als hij weer beter is. Dit zijn de antwoorden naar de stemkeuze bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Maar 20% van de Nederlanders en 38% van de NSC-kiezers van november 2023 geeft aan dat ze vinden dat hij zijn positie als fractievoorzitter dan weer zou moeten oppakken. De huidige NSC-kiezers zeggen dat voor 53%.

Reactie Nederland op Regeerprogramma - 100090

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.