Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Oordeel over het regeerprogamma van Regering Schoof

Oordeel over het regeerprogamma van Regering Schoof - 100104
Samenvatting van het artikel

Reactie van Nederland op de plannen in het regeerprogramma van het kabinet Schoof.

Lees volledig artikel: Oordeel over het regeerprogamma van Regering Schoof

Leestijd: 6 minuten

Over het regeringsprogramma zijn gisteren een aantal vragen gesteld om te kijken hoe Nederland erop reageert. Naast dit artikel is er ook dit artikel verschenen met daarin de zetelpeiling, het vertrouwen in de regering, en diverse politici en de reactie op het – tijdelijk – terugtreden van Pieter Omtzigt.

Top Drie

Allereerst zijn de 14 thema’s uit het regeerprogramma voorgelegd en gevraagd over de aanpak van welke drie men het meest tevreden is. Dit is de score van alle Nederlanders met migratie/asiel, die door meer dan 50% is genoemd als meest genoemde.

Oordeel over het regeerprogamma van Regering Schoof - 100097

In deze interactieve tabel kunt u de scores zien van de kiezers van de verschillende partijen.

24 plannen

24 plannen uit het regeerprogramma zijn voorgelegd aan de respondenten. Men kon eerst aangeven of men het positief of negatief beoordeelde en vervolgens hoe groot men de kans achtte dat het plan ook uitgevoerd zou worden.

Dit zijn de overall scores van de Nederlanders

Oordeel over het regeerprogamma van Regering Schoof - 100098

 

En dit is de interactieve tabel, waar voor de 24 plannen bekeken kan worden hoe de kiezers van de verschillende partijen deze beoordelen.

 

En deze interactieve tabel laat zien welke kans de kiezers van de verschillende partijen aan de plannen geven dat ze uitgevoerd zullen worden.

De kiezer spreekt

Ook op een andere manier hebben we de kiezer “laten spreken”. We hebben gevraagd om hun mening over het regeerprogramma in te typen. Met behulp van AI is er vervolgens een samenvatting van gemaakt, die weergegeven wordt in de “ik-vorm. Het is dus een soort gemiddelde van de oordelen van de kiezers van de verschillende partijen. Dat betreft de huidige kiezersvoorkeur:

PVV-kiezer

  1. Eerst zien, dan geloven
    Elke keer hoor ik weer mooie plannen van de regering, maar eerlijk gezegd geloof ik het pas als ik zie dat ze het ook echt uitvoeren. Ze beloven vaak van alles, maar in de praktijk gebeurt er weinig. Daarom sta ik er nu ook afwachtend in. Ik wil eerst zien wat ze echt gaan doen voordat ik enthousiast kan worden.
  2. Immigratie en veiligheid zijn voor mij het belangrijkst
    Voor mij is het terugdringen van immigratie en het verbeteren van de veiligheid het allerbelangrijkste. Ik zie dat er wat plannen zijn die in die richting gaan, en dat geeft me hoop. Maar ik vraag me af of het genoeg is en of ze daadwerkelijk zullen doorpakken. Dit kabinet lijkt wel stappen te willen zetten, maar ik wacht nog op duidelijke actie.
  3. Voorzichtig positief, maar nog veel twijfels
    Hoewel ik wel een beetje optimistisch ben over een paar van de plannen, heb ik toch mijn twijfels of ze ver genoeg gaan om de problemen echt aan te pakken. Het voelt alsof ze een goede richting inslaan, maar ik wil dat de regering eindelijk eens laat zien dat ze daadkrachtig zijn. Ik hoop dat ze deze keer wel hun beloftes waarmaken.

VVD-kiezer

  1. Over het algemeen positief
    Ik ben positief over het regeerakkoord, vooral omdat ik zie dat ze de problemen echt willen aanpakken. Dit kabinet lijkt eindelijk werk te willen maken van kwesties zoals immigratie, en dat is broodnodig. Het feit dat er concrete plannen op tafel liggen, geeft me vertrouwen dat er stappen gezet gaan worden in de goede richting.
  2. Economisch beleid en zorgen over bezuinigingen
    Hoewel ik het in grote lijnen eens ben met de plannen, maak ik me zorgen over de bezuinigingen op onderwijs. Dat is naar mijn mening niet de juiste keuze, aangezien een goed onderwijssysteem essentieel is voor de toekomst van ons land. Ik hoop dat ze op dat vlak meer doordacht te werk zullen gaan, want er zijn betere manieren om het begrotingstekort aan te pakken zonder op onderwijs te snijden.
  3. Meer actie gevraagd
    Het is goed dat er nu een duidelijk plan ligt, maar ik verwacht wel dat er snel meer actie wordt ondernomen. Vooral op het gebied van immigratie moet er voortvarender gehandeld worden. De koers lijkt goed, maar ik wil graag meer daadkracht zien om de problemen effectief op te lossen. ​

NSC-kiezer

  1. Duidelijkheid is belangrijk
    Voor mij is het belangrijk dat de plannen uit het regeerakkoord duidelijk zijn en dat ze daadwerkelijk gericht zijn op het oplossen van de problemen in ons land. Ik zie dat er stappen worden gezet, en dat geeft me enig vertrouwen dat het kabinet op de goede weg is. Toch blijf ik kritisch, omdat ik wil zien dat deze plannen echt uitgevoerd worden zoals beloofd.
  2. Oplossingen voor de belangrijkste problemen
    Het lijkt erop dat een aantal belangrijke problemen wordt aangepakt, en dat vind ik een goed teken. Maar ik vraag me nog af of deze plannen ver genoeg gaan om de diepere oorzaken van deze problemen aan te pakken. Ik hoop dat het kabinet blijft werken aan structurele veranderingen die op lange termijn positieve effecten zullen hebben.
  3. Afwachten op de uitvoering
    Hoewel de richting van de plannen mij positief stemt, moet ik nog zien hoe dit in de praktijk gaat uitpakken. Te vaak zie ik dat er veel wordt beloofd, maar dat de uitvoering tegenvalt. Daarom blijf ik afwachtend, want de echte test komt pas als deze plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd en effect hebben op de samenleving. ​

BBB-kiezer

  1. Scepsis over het beleid
    Ik vind dat er geen echt duidelijk beleid is. Ze presenteren wel plannen, maar het is nog maar de vraag of deze de problemen daadwerkelijk gaan oplossen of zelfs verergeren. Voor nu blijf ik afwachtend, omdat ik eerst wil zien hoe dit zich in de praktijk gaat uitwerken voordat ik er meer over kan zeggen.
  2. Positief over migratiebeleid en Nederlandse prioriteiten
    Het migratiebeleid dat wordt voorgesteld, spreekt me erg aan. Het lijkt erop dat dit kabinet eindelijk stappen zet om Nederland weer op de eerste plaats te zetten, en dat vind ik belangrijk. Ik ben positief over de koers die ze hier inslaan, maar ik wil zien dat ze dit ook daadkrachtig doorzetten.
  3. Voorzichtige steun, maar ruimte voor verbetering
    Hoewel ik de bereidheid zie om bepaalde “heilige huisjes” aan te pakken, blijf ik kritisch. Er is daadkracht nodig om de huidige problemen op te lossen, en hoewel de richting goed lijkt, zal ik pas echt overtuigd zijn als ik zie dat de plannen goed uitgevoerd worden en het gewenste effect hebben.

CDA-kiezer

  1. Scepsis en teleurstelling
    Ik vind het regeerakkoord slecht. Er worden nauwelijks echte oplossingen geboden, alleen maar beloftes die niet praktisch of realistisch lijken. Het voelt alsof er verkeerde keuzes worden gemaakt, vooral op belangrijke gebieden zoals het onderwijs en de zorg.
  2. Verkeerde prioriteiten
    De plannen lijken totaal niet te passen bij wat het land nu nodig heeft. In plaats van de juiste problemen aan te pakken, maken ze beslissingen die alleen maar schadelijk lijken te zijn voor onze samenleving. Het voelt alsof er geen goed overzicht is van wat echt belangrijk is en wat mensen nodig hebben.
  3. Afwachten, maar met weinig hoop
    Hoewel ik nog even afwacht hoe dit zich gaat ontwikkelen, heb ik eerlijk gezegd weinig hoop dat er iets positiefs uit zal komen. Ik zie te veel plannen die niet realistisch zijn en die waarschijnlijk alleen maar verdere problemen zullen veroorzaken. Toch probeer ik de uitvoering af te wachten om te zien of er iets beters van terechtkomt. ​

PvdA-GroenLinks kiezer

  1. Te weinig aandacht voor sociale en ecologische kwesties
    Ik vind het regeerakkoord veel te asociaal. Er ligt te veel nadruk op asiel en niet genoeg op sociale gelijkheid en het verbeteren van de natuur. Het kabinet lijkt zich eenzijdig te richten op bepaalde kwesties, maar laat belangrijke onderwerpen zoals klimaatactie en sociale rechtvaardigheid onderbelicht.
  2. Onuitgewerkt en onsamenhangend
    Wat mij ook stoort, is dat veel plannen onuitgewerkt en onsamenhangend zijn. Er lijkt geen duidelijke visie te zijn op hoe deze voorstellen uitgevoerd moeten worden en welke effecten ze zullen hebben. Bovendien maak ik me zorgen over de wettigheid van sommige van deze plannen, wat het geheel nog onduidelijker maakt.
  3. Wetenschap en vooruitgang worden bezuinigd
    Ik ben vooral boos over de bezuinigingen op de wetenschap. Door te snijden in de wetenschappelijke sector maken ze het bijna onmogelijk om duurzame vooruitgang te boeken. Het lijkt alsof ze totaal geen rekening houden met het belang van innovatie en onderzoek, wat een grote fout is voor de toekomst van ons land. ​

D66-kiezer

  1. Teleurstelling over sociale beloften
    Ik ben teleurgesteld dat er zoveel beloofd wordt aan de minima, maar dat die beloften waarschijnlijk niet waargemaakt worden. Het regeerakkoord voelt als een gemiste kans om echt iets te doen voor de mensen die het het hardst nodig hebben. Daarnaast is de voorgestelde noodwet onacceptabel en zet het een verkeerde toon voor de toekomst.
  2. Sociaal beleid wordt afgebroken
    Het is zorgwekkend hoe dit kabinet het sociale programma voor bijvoorbeeld de provincies en de ondersteuning van kwetsbare groepen lijkt af te breken. Er is te weinig aandacht voor gelijkheid en sociale rechtvaardigheid, wat mij doet vrezen voor de gevolgen voor de samenleving op lange termijn.
  3. Populistisch en ondoordacht
    De plannen in het regeerakkoord voelen populistisch, onhaalbaar en ondoordacht aan. In plaats van met realistische en goed doordachte oplossingen te komen, lijkt het kabinet te kiezen voor maatregelen die vooral bedoeld zijn om populair over te komen, maar die de fundamentele problemen niet aanpakken. Dat is funest voor de vooruitgang die we willen boeken.

 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Grote rol van AI bij terugdringen van administratieve druk in zorg (en elders) - 100049