Als je niet wilt leren van de ervaringen tot dusverre en echt denkt dat de bescherming van de booster heel groot is en de hele winter duurt, dan start je de boostercampagne op 16 september, zoals nu gebeurt. Maar als je wel wat van data begrijpt en een goede analyse maakt van de afgelopen jaren, dan weet je dat je pas rond 1 november zou moeten starten (of helemaal niet meer).
Lees volledig artikel: Voortschrijdend inzicht bij de boostercampagne niet gewenst
Nieuwe boostercampagne
Op 16 september wordt de volgende boostercampagne gestart tegen Covid-19. Personen boven de 60 jaar, kwetsbaren van lagere leeftijd en zorgmedewerkers kunnen dan een nieuwe booster halen. Dat is de vierde in de rij, vanaf het moment dat men is gaan boosteren in het najaar van 2021. Gisteren startte daarover de publiciteit. Prof. Chantal Rovers legde uit hoe belangrijk het was om die booster te nemen. Ook tijdens de laatste golf in juni-juli lagen er toch weer mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen vertelde ze. (De cijfers worden niet meer officieel bekend gemaakt, maar in die periode kan het niet meer geweest zijn dan de opname van een kwart patiënt per dag per ziekenhuis; en ten dele waren dat ook mensen die MET covid-19 in de ziekenhuizen kwamen en niet DOOR).
Wat me daarbij weer sterk opvalt hoezeer men daarbij op geen enkele wijze laat zien dat men gebruik maakt van het inzicht dat men heeft verworven door de eerdere boostercampagnes.
(Bij het laten zien hoe men daarbij dat voortschrijdend inzicht negeert, ga ik voorbij aan de mogelijke nadelen van het vaccineren met het mRNA vaccin.)
Wat we zeker weten
Wat in ieder geval onomstotelijk vaststaat is:
- Het effect van de vaccinatie en booster neemt in de tijd af.
- De beschermingsduur van iedere volgende vaccinatie neemt af.
- Om de zoveel tijd start er een “golf” die na 2 à 3 maanden verdwenen is.
De vorige zomer startte er geen golf, deze zomer wel (onder invloed van een nieuwe variant).
Onderzoek
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen eind november 2023 werden via Peil.nl de verkiezingsresultaten afgezet tegen een groot aantal achtergrondkenmerken. Twee vragen die o.a. werden gesteld waren “hoeveel keren bent u gevaccineerd tegen Covid-19” en “hoeveel keren heeft u Covid-19 gehad, schat u?”. Dit zijn de resultaten op basis van circa 2700 personen van 65 plus.
Nu is het zo dat dit de eigen melding van de mensen van 65 jaar en ouder betreft en niet een onafhankelijk vastgesteld aantal keren. Dus dat kan tot vertekeningen leiden. Maar deze tabel laat geen significante relatie zien tussen hoe vaak men gevaccineerd was en hoe vaak men zegt Covid-19 gekregen te hebben. Degenen die twee of drie keer zijn geboosterd geven voor 17% aan 2 of meer keer Covid-19 te hebben gekregen. Van degenen die niet zijn gevaccineerd of alleen de basisvaccinatie hebben gehad is het resp. 14% en 12%.
Wat hierbij niet is vastgesteld of men al dan niet beter was beschermd tegen ziekte of dood door de vaccinatie. Maar een fors deel van dat gemeten effect bij onderzoeken, zo niet het totaal, is te danken aan het feit, wat o.a. uit dit recente rapport blijkt, dat degenen die gevaccineerd zijn een stuk gezonder zijn dan degenen die niet gevaccineerd zijn. (Degenen die er slecht aan toe zijn op het moment dat ze gevaccineerd zouden kunnen worden, worden dan niet meer gevaccineerd. En als ze overlijden behoren ze tot de groep “ongevaccineerden”).
Daling bescherming in de tijd
Wat veel onderzoeken laten zien is dat de bescherming van het vaccin afneemt in de tijd (daarom zou immers de booster nodig zijn). Dus enkele weken na de vaccinatie is de bescherming hoger dan enkele maanden na de vaccinatie. Die afname lijkt na een tijd ook uit te lopen in een negatieve bescherming. Dat houdt in dat de kans dat iemand Covid-19 krijgt 6 maanden na een booster kan groter zijn dan als iemand (met dezelfde demografische kenmerken) 6 maanden daarvoor niet de booster heeft genomen. En bij een booster zou dat moment eerder aanbreken dan bij de basisvaccinaties. En bij iedere volgende booster wordt die periode korter.
Als de cijfers van de bovenstaande tabel ongeveer kloppen en het is inderdaad waar dat de bescherming van het vaccin in het begin groter is dan na een tijd, dan moet die bescherming na een tijd negatief geworden zijn. Want anders zou deze tabel wel een duidelijke negatieve relatie laten zien tussen het aantal malen gevaccineerd en het aantal keren Covid-19 gekregen.
De timing van de booster
De verwachting voor de komende herfst en winter zijn, gezien de patronen die we de afgelopen jaren hebben gezien, dat er één of twee golven/golfjes Covid-19 zullen gaan komen. Net zoals bij de laatste twee zal dat niet leiden tot een heel grote druk op de ziekenhuizen, zoals het wel in 2020 en 2021 het geval was. Deels komt dat door het minder ziekmakend effect van de nieuwe varianten en deels door de grotere mate van immuniteit die er onder de bevolking is.
De eerste golf, en het hangt ook van het weer af (als er een fors koudere en drogere periode komt), zal vermoedelijk ergens in de tweede helft november gaan starten. De tweede, als die komt, in februari/maart. En wellicht komt er ook nog een zomergolf.
Als je dan weet dat de bescherming van de 4e booster op zijn hoogtepunt enkele weken na het zetten van de booster is en dat een paar maanden later de dekking verdwenen is en zelfs naar negatief kan zakken, dan zou het startmoment van vaccineren met de booster zo lang mogelijk uitgesteld moeten worden! Tot ongeveer het moment wanneer de volgende golf start.
Want met de start van de boostercampagne op 16 september is dus de kans groot dat de groep die het eerst wordt gevaccineerd een bescherming krijgt, die als die volgende golf komt al weer een stuk minder is. En mocht er een tweede golf gaan ontstaan dan is de kans groot dat degenen die tussen half september 2024 en half november 2024 zijn gevaccineerd al terecht zijn gekomen bij de fase van de negatieve bescherming.
Dus alles zou dus pleiten voor een startmoment van het aanbieden van de volgende booster op een later moment dan de 16 september die nu is aangekondigd.
Besef dat vorig jaar het aantal gezette boosters circa 2,7 miljoen is geweest (op een bepaald moment 350.000 per week). De kans is groot dat dit aantal deze keer (ruim) onder de 2 miljoen daalt. Dus dat zou in 6 weken klaar moeten kunnen zijn.
Maar ja, als je niet bereid bent tot voortschrijdend inzicht te komen. En blijft beweren dat de bescherming van de booster een stuk hoger is dan deze werkelijk is (dankzij de slechte data), en negeert dat de bescherming na een tijd zelfs negatief is geworden, dan doe je alsof het amper wat uitmaakt wanneer er gevaccineerd wordt en pretendeer je dat de bescherming van het vaccin tot diep in de lente volgend jaar zal duren. En dus begin je op 16 september, naar verwachting 6 tot 10 weken voordat de volgende golf gaat beginnen.
(Ik heb in juli zelf meerdere mensen ontmoet, die drie keer waren geboosterd – het laatst in oktober 2023 -, en bij de laatste golf in juni Covid-19 hadden gekregen. Ze waren behoorlijk ziek geworden, maar niet in het ziekenhuis beland. “Gelukkig waren we geboosterd” zeiden ze allemaal, want anders zou het slechter met ons zijn afgelopen…. Ongetwijfeld staan ze in de rij voor de volgende booster).