Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring (1)

De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205
Samenvatting van het artikel

Direct na het debat over de regeringsverklaring is een peiling uitgevoerd via Peil.nl naar de reacties van Nederland op wat zich heeft afgespeeld. Daarbij zijn er ook vragen herhaald, die vorige week ook al werden gesteld, zodat de impact van het aantreden van het kabinet en het debat er direct uit kan worden afgeleid. En die impact is groot.

Lees volledig artikel: De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring (1)

Leestijd: 2 minuten

De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring (1)

1. Zetelverdeling

Juist met twee metingen zo kort op elkaar zijn de verschuivingen in de overgangstabellen extra interessant. Uitslagen van de partijen worden namelijk bepaald door het aandeel kiezers dat weer die partij kiest en het aantal kiezers dat nu die partij wel wil stemmen en voorheen niet.

  • Bij twee partijen is een afname van 6% te zien van kiezers die vorige week aangeven die partij gestemd te hebben, maar het nu niet meer doen: De PVV en PvdA/GroenLinks.
  • Bij één partij zien we een forse stijging: ChristenUnie.
  • Van de regeringspartijen zien we alleen bij de VVD een stijging, maar minder groot dan de daling van PVV en PvdA/GroenLinks.

Bezien we de overgangen tussen de partijen dan zien we een afname van de overgangen van kiezers naar de PVV die kwamen vanaf de andere regeringspartijen

Opmerkelijk is de continuering van de versterkte electorale positie van het CDA en de SGP.

Per saldo levert het deze zetelverdeling op:

De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95186

 

Dit is de laagste score van de PVV sinds begin december 2023. Maar samen met de BBB staat deze partij nog wel op winst, terwijl de regeringspartijen VVD en NSC op (fors) verlies staan.

De groei bij de partijen aan de linkerkant van het spectrum (+7) heeft zich verspreid over verschillende partijen, maar komt niet bij PvdA/GroenLinks terecht.

2. Vertrouwen in het kabinet/premier

Het vertrouwen in het kabinet is in één week gedaald van 5.3 naar 4.8. Bij alle partijen zien we een daling.

De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95189

 

De verwachting over de levensduur van het kabinet is na de afgelopen week duidelijk gedaald. Vorige week dacht nog 21% dat het kabinet niet het eind van dit jaar zou halen, dat is nu 39%. En als we de termijn verlengen tot en met 1 juli 2025 dan denkt 57% dat het kabinet dat moment niet zal halen, dat was 50%. In de onderstaande grafiek zien we de verschuiving in de verwachting t.o.v. vorige week.

De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95188

 

Daarentegen is het vertrouwen in Premier Schoof gestegen. Scoorde hij vorige week 5.8, nu is het gestegen naar 6.2. Bij kiezers van veel partijen zien we een stijging. Ook bij de kiezers van PvdA/GroenLinks. Bij kiezers van BBB en PVV zien we de grootste stijging.

De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95190

 

De rest van het verslag over dit onderzoek met de reactie op een groot aantal stellingen rondom gebeurtenissen in en rondom het debat treft u in het tweede deel aan.

U heeft zojuist gelezen: De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring (1)

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube

Blijf onbeperkt toegang houden tot alles wat Maurice.nl te bieden heeft. Klik hier om lid, abonnee, vriend en bondgenoot te worden.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019