Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Marcel Levi komt niet naar de première van “Dood door Schuld?”

Marcel Levi komt  niet naar de première van “Dood door Schuld?” - 84176
Samenvatting van het artikel

Marcel Levi heeft zich helaas teruggetrokken van zijn deelname aan de première van de documentaire "Dood door Schuld?". Zijn motivatie om niet mee te doen ligt in het verlengde van het geen verantwoording afleggen van de deskundigen die lang de verspreiding van het virus door de lucht afwezen (met alle gevolgen van dien).

Lees volledig artikel: Marcel Levi komt niet naar de première van “Dood door Schuld?”

Leestijd: 4 minuten

Marcel Levi komt niet naar de première van “Dood door Schuld?”

(foto is een fragment uit de documentaire)

Documentaire

Vanaf mei 2020 heeft de documentairemaker Frank de Rooy mij gevolgd tijdens de Coronaperiode. Daarbij volgde hij mijn strijd om door het RIVM en OMT onderkend te krijgen dat het Coronavirus zich vooral via de lucht verspreidde. Doordat lange tijd te ontkennen zijn bijvoorbeeld in zorginstellingen de verkeerde maatregelen genomen (mondkapjes en 1,5 meter) en niet de juiste (zoveel mogelijk frisse lucht) met alle gevolgen van dien.

Uiteindelijk heeft het hoofd wetenschap van de WHO in november 2022 aangegeven dat ze spijt had dat ze zo lang de verspreiding door de lucht van het virus had genegeerd.

De documentaire van 1 uur geeft een goede indruk van die strijd en de weerstand bij RIVM en OMT-leden tegen de belangrijke rol van aerosolen bij de Coronaverspreiding. Inclusief de opstelling van bepaalde media daarbij om mij in een kwaad daglicht te stellen.

Onderin treft u de trailer van deze boeiende documentaire aan.

Dit is de poster

Marcel Levi komt niet naar de première van “Dood door Schuld?” - 84818

Première op 16 april in Zeist

Op 16 april a.s. zal in Theater Figi in Zeist de première plaatsvinden van deze documentaire. (Hier kunt u nog kaartjes bestellen voor die avond). Voorafgaande aan de documentaire vindt daar een panelgesprek plaats over de inhoud van de documentaire en de vraagtekens over het optreden destijds  van de wetenschap en de media. Dat gesprek zal ik samen met Marianne Zwagerman voeren en twee of drie gasten uit de wetenschap, media en/of politiek.

Op mijn uitnodiging voor dat gesprek reageerde Marcel Levi positief. Op 7 december 2020 had ik al een prima podcast gehad met hem. Daarnaast hebben we inmiddels toezeggingen van Fleur Agema, die zich al vroeg inzette voor de erkenning van de verspreiding via aerosolen en Ton Verlind (ex-Brandpunt, hier treft u zijn media-blog aan).

Marcel Levi trekt zich terug

Na de publiciteit over zijn deelname nam Marcel contact met me op. Hij maakte zich blijkbaar ergens zorgen over en hij heeft vervolgens de documentaire bekeken. Op basis daarvan besloot hij van deelname af te zien. Dit is zijn verklaring, die ik van hem mocht publiceren:

“Ik onderken dat Maurice de Hond als één van de eerste gedacht en hardop gezegd heeft dat het coronavirus zich ook via aerosolen kon verspreiden. En dat gezaghebbende wetenschappelijke instanties, zoals het CDC, de WHO en het RIVM zich dat pas veel later hebben gerealiseerd. Het is goed daar op te reflecteren om daarvan te leren voor een volgende gelegenheid.

Maar ik vind het niet goed als daarbij de positie en integriteit van individuele wetenschappers ter sprake komt (van wie ik er vanuit ga dat ze toentertijd naar eer en geweten hebben gehandeld), dat leidt tot polarisatie en kan zelfs hun veiligheid aantasten. Om die reden zie ik af van deelname aan de lancering van de documentaire van Maurice.”

In beeld brengen van de ontkenning

Inderdaad wordt in de documentaire getoond op welke wijze bijvoorbeeld Prof. van Dissel en Prof. Voss zich afwijzend hebben uitgedrukt over de verspreiding van het virus door de lucht. Maar ja, dat is een onlosmakelijk onderdeel van het in beeld brengen van de ontkenning van iets, wat 2 jaar later wel algemeen erkend is.

De grote vraag voor het debat op de 16e was juist, hoe kwam het dat zij die positie bleven innemen en waarom zijn ze er in het openbaar nooit op teruggekomen? Het was heel interessant geweest om daarover met Marcel Levi van gedachten te wisselen. Wat wellicht ook een rol had kunnen spelen bij het verminderen van de polarisatie die is ontstaan.

Dit is mijn officiële reactie op dit afzeggen van Marcel Levi, zoals ik hem ook, in andere woorden, heb laten weten:

“Vanzelfsprekend respecteer ik het besluit van Marcel Levi. De documentaire belicht hoe instanties, ondanks duidelijke aanwijzingen, negeerden dat het virus hoofdzakelijk via de lucht werd overgedragen. Dit leidde tot het uitblijven van essentiële maatregelen en de implementatie van onnodige acties met vergaande gevolgen. De weerstand tegen de erkenning van luchtoverdracht, uitgedragen door wetenschappers, vormt een kernpunt in de documentaire, waarbij vooral de vraag speelt waarom men vasthield aan hun zienswijze.

Het ontbreken van latere verklaringen van de betrokkenen laat ruimte voor speculatie over hun beweegredenen destijds. Hoewel niet uitgegaan wordt van kwade opzet, is het betreurenswaardig dat er geen verantwoording is afgelegd, iets wat cruciaal is om uit deze situatie te leren en herhaling te voorkomen. Het is spijtig dat Marcel Levi niet aanwezig wil zijn op de bijeenkomst om zijn visie te delen dat er destijds naar beste weten is gehandeld.”

Vanaf 16 april te zien

U kunt nog steeds kaarten kopen voor ons evenement in Zeist (van 19:30 uur tot 22:00 uur bij Figi).

Het programma omvat de documentaire, en een panelgesprek met Fleur Agema en Ton Verlind. Plus een meet&greet met Marianne Zwagerman en mij.

Vanaf 19 uur die avond zal Blckbox ook een gesprek laten zien dat de documentairemaker Frank de Roos en ik hebben gevoerd met Flavia Pasquino over deze documentaire.

En de documentaire zal vanaf de 17e online te bekijken zijn à 3.99 euro. (Ter dekking van de kosten van de documentairemaker, die 3,5 jaar aan de documentaire heeft gewerkt).

Het is triest om vast te stellen dat geen van de deskundigen, die een belangrijke rol speelden bij het afwijzen van aerosolen als een belangrijke verspreidingsweg, daar in het openbaar verantwoording over hebben willen afleggen. Dat maakt het nog meer te betreuren dat Marcel Levi heeft afgezegd om aan deze discussie mee te doen.

Trailer

Dit is de trailer van de documentaire.

Marcel Levi komt niet naar de première van “Dood door Schuld?” - 84175

U heeft zojuist gelezen: 

Marcel Levi komt niet naar de première van “Dood door Schuld?”

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube 

Blijf onbeperkt toegang houden tot alles wat Maurice.nl te bieden heeft. Klik hier om lid, abonnee, vriend en bondgenoot te worden.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De eindafrekening - 88558
Daszak word keihard aangepakt voor zijn betrokkenheid bij Wuhan - 88442