Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De Hond = Trump2!?

De Hond = Trump2!? - 76750
Samenvatting van het artikel

Door een fragment uit de podcast "Dwars Door De Formatie" te pakken zonder de context van die uitspraken, word ik inmiddels aangemerkt als een gevaar voor onze democratie en vergeleken met Trump. Een bloemlezing van de hysterie.

Lees volledig artikel: De Hond = Trump2!?

Leestijd: 4 minuten

De Hond = Trump2!?

Dwars door de formatie

Gisterenochtend deed ik weer een aflevering “Dwars Door De Formatie” met Marianne Zwagerman. Daar bespreken we wekelijks de gang van zaken bij de formatiepoging.

Het ging om het verslag van de informateur, hoe zal het verder verlopen en wie zal de premier worden? Bij de gesprekken gaat het vaak over het gevoel van Marianne bij de ontwikkelingen van de formatie en wat ze het liefste zou hebben. Mijn rol is meer om te bespreken of het kan wat ze wil, mijn inschatting hoe de partijen erin zitten en wat ik denk dat er gaat gebeuren.

Iedereen die mij volgt, weet dat ik me al heel lang heel bezorgd maak over de houdbaarheid van ons politieke stelsel. Dat het steeds moeilijker is om kabinetten te vormen. Dat we nu sinds begin 2021 langer een demissionair kabinet hadden dan een niet-demissionair kabinet. En hoe belangrijk het is dat er nu wel een slagvaardig kabinet komt. Daarom prees ik in het gesprek ook het verslag van Kim Putters die in het eerste gedeelte die problemen benoemt en de urgentie om een kabinet te vormen.

Maar iemand heeft dit fragment uit dat gesprek gepakt en op X geplaatst.

De Hond = Trump2!? - 76697

In dit fragment zeg ik:

“Het grote probleem is dat we gewoon een grondwet hebben die niet zomaar opzij geschoven kan worden. De enige manier waarop die grondwet opzij wordt geschoven en ik sluit niet uit dat dat moment gaat aanbreken is als er een vorm van revolutie uitbreekt, want dan kan het. En dan kan het ineens vrij snel ook allemaal, want dan moet het wel. Maar we zitten gewoon eigenlijk vast in een soort spinnenweb wat alleen maar steeds…

Hoe meer we bewegen, hoe vaster we terecht we inkomen. En laat ik zeggen, dit is in mijn ogen een soort eindfase van dat systeem. Als we met de huidige uitslag uiteindelijk nu niet een kabinet kunnen vormen wat behoorlijk goed met de problemen aan de slag gaat, dan is het op veel meer manieren een eind van het systeem. Want dat zal niet meer geaccepteerd worden.”

Dit is inderdaad een fragment uit dat gesprek. Alleen het woordje MAAR dat ik ervoor zei is weggelaten. Op het belang hiervan kom ik verderop terug:

Selectie van reacties

Dit fragment heeft een scala aan reacties gegeven (en het gaat vanmorgen ook nog verder).

Ik geef een kleine selectie:

  • Ben werkelijk benieuwd wanneer er ingegrepen gaat worden. Mensen zoals Maurice de Hond gaan steeds verder in hun retoriek.
  • Gevaarlijke opruier.
  • Oppakken en nooit meer loslaten.
  • Voer voor AIVD.
  • Ik vind het ook wel vrij eng klinken… dat de grondwet een probleem is.
  • Maurice de Hond gaat full Trump!
  • Doet een Trumpje.
  • Trumpje spelen in nl, sneuere aap is r niet.

En Chris Aalbers plaatste: “Als je niet tegen Maurice de Hond kunt en toch wilt weten of hij een gevaar voor Nederland is, luister alleen zin één. Joe.”

En tenslotte Statler & Waldorf (de twee oude mannen bij de Muppets Show):

De Hond = Trump2!? - 76704

Totaal uit zijn context

Dat het woordje “Maar” niet in het fragment staat is veelbetekenend. Want dat fragment kwam niet zomaar uit de lucht vallen.

Dit fragment kwam namelijk in het deel van het gesprek waar we spraken over de problemen van de vorming van het kabinet. En ook het risico dat er geen kabinet gevormd gaat worden. En dat ons systeem het toelaat dat het heel lang kan duren voordat er een kabinet komt. Marianne opperde dat het misschien beter is dat we een premier rechtstreeks gaan kiezen. En mijn reactie was “MAAR het grote probleem is dat we gewoon een grondwet hebben die niet zomaar opzij geschoven kan worden….”.

Ik uit al heel lang mijn zorgen over het functioneren van het politieke systeem en hoe we daardoor het steeds moeilijker hebben om een slagvaardige regering te vormen. Dat werkt ook het afnemend vertrouwen in de politiek in de hand. Maar hoewel er vaak aanpassingen worden voorgesteld kan dat niet of heel moeilijk en heel langzaam doordat aanpassingen van de grondwet via twee keer stemmen in de Staten Generaal gaat. En in ieder geval één keer met tweederde meerderheid. (En door de versplintering is het steeds moeilijker die tweederde meerderheid te behalen).

Doordat de spanningen in de samenleving en op internationaal veiligheidsterrein steeds meer toenemen wordt het steeds pijnlijker dat we in Nederland zo slecht in staat zijn slagvaardig een regering te vormen. En dan is het niet zo moeilijk te bedenken waar dat toe kan leiden.

Lont in het kruidvat

Er zijn veel zorgwekkende ontwikkelingen in Europa. Het gevaar bestaat dat er ergens een lont in het kruitvat gaat en dat het dan ook naar andere landen overslaat. En juist daarom is het zowel triest als gevaarlijk dat we in Nederland nog een politiek systeem hebben dat ertoe heeft geleid dat we in de laatste 38 maanden, 20 maanden een demissionaire regering hadden en er dreigen nog meerdere maanden bij te komen.

Dat waren en zijn mijn zorgen en het gevaar wordt steeds groter, gezien de maatschappelijke en internationale ontwikkelingen, dat dit tot een vorm van revolutie zal leiden. En dat zou dan mede te danken zijn aan het feit dat ons politieke stelsel niet meer past bij de gepolariseerde samenleving, het verdwijnen van het politieke midden, met o.a. ook versplintering in het Parlement.

Maar ja, het is natuurlijk veel makkelijker een fragment te pakken, zonder de context, en dan los te gaan…..

U heeft zojuist gelezen: De Hond = Trump2!?

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube   

Blijf onbeperkt toegang houden tot alles wat Maurice.nl te bieden heeft. Klik hier om lid, abonnee, vriend en bondgenoot te worden.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019