Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Zo verdwijnt de oversterfte uit Nederland

Zo verdwijnt de oversterfte uit Nederland - 69663
Samenvatting van het artikel

Vanaf eind vorige jaar stelt het RIVM de oversterfte vast in plaats van het CBS. Met een veranderde rekenmethode neemt de kans op oversterfte beduidend af, zoals we laten zien.

Lees volledig artikel: Zo verdwijnt de oversterfte uit Nederland

Leestijd: 2 minuten

Zo verdwijnt de oversterfte uit Nederland

Van CBS naar RIVM

In 2020 nam het CBS de berekening van de oversterftecijfers over van het RIVM. Maar vanaf eind 2023 worden die cijfers weer bepaald door het RIVM.

Maar bij die overgang van die cijfers wordt ook een andere berekeningsmethode geïntroduceerd. De verwachte sterfte is bij het RIVM over een jaar gezien duidelijk hoger dan als de CBS-aanpak werd voortgezet. Over 2023 scheelt dat al bijna 10.000 overlijdensgevallen. De kans dat er in 2024 in een week sprake van oversterfte zal komen neemt met de nieuwe RIVM aanpak aanzienlijk af.

De kern van die andere aanpak is dat de oversterfte die er tussen 2021 en 2023 al was, meegenomen wordt om te bepalen of er in het nieuwe jaar al dan niet oversterfte is. Dat levert een versluiering op van wat er zich echt onder de bevolking aan het afspelen is.

En als media en publiek zich niet bewust zijn van deze methodische ingreep dan zal men in 2024 de indruk krijgen dat het probleem van de oversterfte overwonnen is.

Twee cijferdeskundigen, die met enige regelmaat bijdrages leveren aan onze site, hebben twee artikelen geschreven om te laten zien wat het effect is op de oversterftecijfers van voorgaande jaren en wat we kunnen verwachten in 2024.

Herman Steigstra schreef: “RIVM wast met terugwerkende kracht oversterfte wit”. 

Hans Verwaart schreef : “Zo zal de oversterfte in 2024 fors dalen”.

Twee veelzeggende grafieken uit deze artikelen die het effect laten zien van de overgang van het CBS naar het RIVM en de andere berekeningswijze:

RIVM wast met terugwerkende kracht oversterfte wit - bandbreedte

en

Zo verdwijnt de oversterfte uit Nederland - 69661

Wij zullen de oversterftecijfers de komende tijd blijven publiceren zonder dat de oversterfte uit 2021-2023 de berekening beïnvloedt.

U heeft zojuist gelezen: Zo verdwijnt de oversterfte uit Nederland

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205