Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - 69526
Samenvatting van het artikel

Op basis van citaten uit artikelen op onze site vanaf begin 2020 is goed te zien hoe de huidige politieke en electorale situatie in Nederland zich al lang heeft aangekondigd. Maar het geeft ook aan hoe groot de urgentie is tot ingrijpende veranderingen in Den Haag.

Lees volledig artikel: Regeren is vooruitzien

Leestijd: 4 minuten

Regeren is vooruitzien

Volkomen verrassing

Ik moet steeds glimlachen als gesteld wordt (zeker in de media) dat men volkomen verrast is door wat er is gebeurd.

Maar in werkelijkheid kon je al wel zien wat zich aan het afspelen was in de samenleving en logisch doorredeneren wat het gevolg zou gaan zijn. Op deze site heb ik dat regelmatig gedaan. En om het geheugen op te frissen treft u hieronder alleen citaten aan uit eerdere artikelen op deze site. Bovenin de titel van het artikel van toen.

Welkom in de Roaring Twenties 2.0

(1-12-2020): De twintiger jaren van deze eeuw zullen evenals de Roaring Twenties van de vorige eeuw uitermate roerig worden. Dat zal op vele terreinen plaatsvinden. Veel ervan is nog steeds te herleiden tot de ingrijpende effecten van de uitrol van internet, zoals ik die in mijn boek “Dankzij de Snelheid van het Licht” uit 1995 had voorzien.

Als u denkt dat er de afgelopen 10 jaar op dat terrein al veel is veranderd en we nu in een wat rustiger vaarwater terechtkomen, dan moet ik u teleurstellen. “You ain’t seen nothing yet”, zoals de Amerikanen zo treffend zeggen.

Een groot deel van de kiezers, dat zich zorgen maakt om hun financiële situatie en/of meer bedreigingen dan kansen zien, voelt zich niet meer vertegenwoordigd door politici/partijen, die in de regering zitten!

De voorschokken van een aardbeving

(26-6-2022): Het is maar een paar keer gebeurd dat bij de peilingen naar politieke voorkeur, die ik de afgelopen 45 jaar uitvoerde, de verschuiving niet alleen een hele forse was, maar ook een vooraankondiging inhield van iets veel groters. Hetzij voor wat er vervolgens in de politiek gebeurde, hetzij voor wat er bij de volgende verkiezing zal gaan plaatsvinden.

Zoiets lijkt de afgelopen week gebeurd te zijn. Met als gevolg dat niet alleen de uitslag van dit weekend bijzonder is, maar dat één en ander ook de schaduw vooruit werpt tot en met maart 2023, wanneer de verkiezingen zijn voor de Provinciale Staten/Eerste Kamer. Een ontwikkeling, die lijkt op wat er in 2018/2019 gebeurd is met FVD, maar waarvan het effect dit keer nog groter lijkt te kunnen gaan worden.

Het arsenaal van kiezers aan de rechterkant voor BBB is nu groter dan die van FVD in 2018/2019. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken wat er aan die kant gaat gebeuren als er bij PS2023 een reëele kans is dat BBB groter wordt dan de VVD. Zowel onder de potentiële JA21- en PVV-kiezers zijn er voldoende kiezers die dan naar de BBB zouden kunnen overstappen.

De uitslag van de peiling van vandaag is een teken aan de wand voor wat er de volgende 9 maanden zowel electoraal als politiek zal gaan afspelen. De electorale krachten die zich nu aan het aftekenen zijn zouden wel eens de eerste schokken kunnen zijn die de seismograaf aangeeft voor een grote aardbeving in politiek Nederland.

De volgende (nog zwaardere) aardbeving dient zich aan

(26-03-2023): Op woensdag 15 maart 2023 vond die aardbeving inderdaad plaats. BBB haalde 19% en de VVD 11%.

Opmerkelijk is hoe blijkbaar zowel politiek Den Haag als vele media compleet overvallen lijken te zijn door de uitslag. Maar die uitslag kondigde zich niet alleen al lang van tevoren aan, maar is ook een gevolg van een veel fundamentelere ontwikkeling in Nederland onder de kiezers en in politiek Den Haag.

De peiling die we gisteren hebben gehouden laat dat niet alleen zien, maar is een vooraankondiging van een nog zwaardere aardbeving.

In Californië weet men dat er (weer) een hele zware aardbeving zal komen, zoals die van 1906 met een kracht van 8 op de schaal van Richter. Die wordt daar “The Big One” genoemd. Als naar de verkiezingsuitslag van PS2023 wordt gekeken, de peiling van vandaag, maar zeker ook de stemming onder het electoraat en de problemen binnen de coalitie, dan zie je de contouren van de naderende “Big One” in Nederland. Of dat nu gebeurt in maart 2025 of al (veel) eerder, het zal weinig verschil uitmaken.

Die “Big One” zal komen door de krachten van de tektonische platen, die met regelmaat tot een beving leiden. Al meer dan 25 jaar zien we in Nederland ook iets dergelijks.

Ook daar zien we als het ware twee tektonische platen, die steeds zwaardere krachten op elkaar uitoefenen. Aan de ene kant de ontwikkelingen onder het electoraat en aan de andere kant ons politieke systeem en de wijze waarop de politici daarbinnen functioneren.

Wat ik steeds heb aangeduid als “een veenbrand” uit zich nu op een veel heftigere manier. En mede omdat het politieke systeem de laatste 25 jaar niet ingrijpend is aangepast, lijkt die “Big One” bijna onvermijdelijk te worden.  Zolang het bewustzijn in Den Haag geen post vat wat zich echt aan het afspelen is, zal het de bestuurbaarheid van ons land verder aantasten, met alle gevolgen van dien.

22-11-23: De slag om het Torentje

(2-09-2023):

Niet alleen beloven de aanstaande verkiezingen historisch te worden, maar de regeringsformatie belooft dat ook. Het zal, nog meer dan in 2002, een waterscheiding zijn in de Nederlandse politieke geschiedenis

27-12-2023: Het is bijna 6 maanden geleden dat het kabinet is gevallen. Er is geen uitzicht dat op korte termijn weer een nieuwe regering aantreedt. Ondertussen zijn twee vice-premiers naar elders vertrokken en naderen we ook het moment (rond 1 maart) dat een aantal ministers, die recent in de Kamer zijn gekozen, moeten besluiten dat ze hetzij minister blijven en uit de Kamer stappen of in de Kamer blijven en aftreden als minister.

De wereldsituatie is onzekerder en gevaarlijker dan het in lange tijd is geweest. Nederland staat voor een aantal grote uitdagingen, maar de kans dat die snel en goed worden aangepakt, is uitermate klein. Het lijkt er meer op dat men in Den Haag er alles aan wil doen om een regering waarbij de PVV is betrokken hetzij te verhinderen, hetzij snel ten val te brengen.

Je hoeft niet over de gave te kunnen beschikken om met een kristallen bol in de toekomst te kijken om te beseffen dat de toekomst er somber uitziet. Zeker omdat op cruciale plekken in media en politiek Nederland de urgentie niet wordt onderkend en men blijft hangen in dat wat groepen scheidt in plaats van verbindt.

U heeft zojuist gelezen: Regeren is vooruitzien

Volg Maurice de Hond op X | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205