Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Nog steeds een ondergeschoven kind: ventilatie!

Nog steeds een ondergeschoven kind: ventilatie! - 63075
Samenvatting van het artikel

In de VS heeft men een set aan maatregelen aangekondigd rondom ventilatie, die ervoor zorgen dat de verspreiding van infecties die via de lucht plaats vinden (sterk) wordt tegengegaan. Maar in Nederland wordt dat genegeerd. Het is blijkbaar makkelijke om de gereedschapskist aan - niet geëvalueerde - maatregelen klaar te hebben staan. De oude Eerste Kamer zal daar nog snel een handje bij helpen.

Lees volledig artikel: Nog steeds een ondergeschoven kind: ventilatie!

Leestijd: 4 minuten

Nog steeds een ondergeschoven kind: ventilatie!

De wet wordt doorgedrukt

Dinsdag a.s. zal de Eerste Kamer de Wet Publieke Gezondheid aannemen, nog snel voordat er een nieuwe Eerste Kamer wordt ingezworen. In die wet staat een serie maatregelen opgesomd, die de regering nog makkelijker kan gaan nemen, dan ze die tijdens de Coronaperiode al genomen heeft. En dit alles zonder een stevige evaluatie van het effect dat die maatregelen in werkelijkheid gehad hebben.

Daarbij is het helemaal tenenkrommend dat een belangrijke maatregel, die de kans op uitbraken van virussen die door de lucht gaan zal verkleinen en de verspreidingssnelheid doen verminderen, volledig naar de achtergrond is verdrongen. Met name door de koppigheid van de RIVM- en aanverwante autoriteiten. Namelijk een goed ventilatiebeleid in gebouwen waar mensen lang tezamen zijn, zoals scholen, kantoren, fabrieken en openbaar vervoer.

Grote omslag in de VS

Dat klemt des te meer, omdat gisteren in de VS wel op dat punt een belangrijke nieuwe mijlpaal is bereikt. Een van de belangrijke voorvechters in de VS op het gebied van gezonde lucht in gebouwen verwelkomde deze nieuwe mijlpaal als volgt:

Nog steeds een ondergeschoven kind: ventilatie! - 63071

Al vanaf de zomer 2020 verschenen prominente deskundigen (met name natuurkundigen) in de media in de VS, die erop wezen dat het Coronavirus zich vooral door de lucht verspreidde en hoe je dat kon bestrijden (met name via goede ventilatie en zonodig met filtering van de lucht).  Hoewel de WHO, CDC en het RIVM lang volhielden dat het virus zich met name via grote druppels verspreidde, kwam geleidelijk een omslag.

Helaas bij het RIVM ongeveer als laatste. Ja, men bewees wel lippendienst aan “goede ventilatie”, maar voegde er doorgaans iets aan toe, zoals “maar het is nog niet aangetoond dat het virus zich door de lucht verspreidt”  of  “frisse lucht is altijd zinvol” of “de eisen van het Bouwbesluit 2012 zijn voldoende”.

Een triest hoogtepunt was toen ik één jaar geleden bij een hoorzitting in de Tweede Kamer over dit onderwerp ook de vertegenwoordiger van TNO hoorde, die ook toen nog het belang van ventilatie voor de bestrijding van het virus onderschatte. Ik schreef daar een verslag over met de titel “Somber over het Rondetafel gesprek in de Tweede Kamer”. Het was blijkbaar een ondersteuning van het beleid van het RIVM en VWS om maatregelen ter bestrijding van het virus via luchtbeheersing in openbare ruimten laag op de agenda te plaaten.

Voor alle luchtwegvirussen

Nu zou u kunnen zeggen, “maar Corona is voorbij en/of levert geen gevaar op”. Echter, waar u dan voorbij aan gaat is dat juist de Coronaperiode, waarbij in het begin vrijwel niemand immuniteit had opgebouwd, ons lessen leerde over hoe luchtwegvirussen zich blijkbaar verspreiden. Door lang in de lucht te hangen en een tijd ingeademd te worden. En dat bepaalde activiteiten daarbij voor extra gevaar zorgden (o.a. koorrepetities, maar ook in een relatief kleine ruimte met veel mensen die zingen/schreeuwen).

En dat is dus ook de weg via welke blijkbaar alle andere reeds bekende luchtwegvirussen zich verspreidden en dat zal ook gelden voor de mogelijke toekomstige, terwijl blijkbaar de overheid het nodig vindt een wet ingrijpend te veranderen, met een set aan niet-medische maatregelen, die ons leven fors kan ontregelen.

Nieuwe regels in de VS

Op deze pagina treft u een samenvatting van de nieuwe aanpak in de VS.

Dit is de samenvatting van de adviezen:

  1. Minimaal 5 keer per uur de volledige lucht in de ruimte vervangen.
  2. Verbeter de kwaliteit van de filters naar het niveau “MERV 13”.
  3. Doe het systeem altijd aan wanneer er mensen zijn.
  4. Zoveel mogelijk frisse lucht van buiten (open ramen en gebruik ventilatoren.
  5. Gebruik lucht zuiveraars.
  6. Gebruik UV-C licht dat bacteriën doodt en virussen onschadelijk maakt.
  7. Gebruik CO2- meters om het niveau frisse lucht te meten (onder 800 ppm).

Labbekakkerig

Het is te triest voor woorden hoe labbekakkerig het RIVM en autoriteiten zich opstellen rondom regels om te zorgen dat in binnenruimtes de kwaliteit van de lucht in Nederland dusdanig is dat het risico om een luchtweginfectie op te lopen (fors) wordt verminderd.

Nog vandaag is op de site van het RIVM dit te lezen over het gebruik van luchtreinigers. Alsof we in de afgelopen drie jaar nog niets hebben bijgeleerd:

Het is nog onbekend of dit soort luchtreinigers een meerwaarde heeft in het voorkomen of verminderen van de overdracht van het coronavirus SARS(severe acute respiratory syndrome)(severe acute respiratory syndrome)-CoV(coronavirus)(coronavirus)-2 op publieke plekken of in huis waar voldoende wordt geventileerd. Ook is onbekend wat de invloed is op de overdracht tussen twee mensen op minder dan 1,5 meter afstand als een luchtreiniger elders in een ruimte staat. Dit geldt ook voor overdracht via handen en oppervlakken. 

RIVM weigert te erkennen

Het uitgebreide stuk over ventilatie en Covid-19 is twee maanden geleden van de site van het RIVM verdwenen en is hier nog wel terug te zien. Ook daarbij blijkt met welke terughoudendheid het RIVM het onderwerp schone lucht benadert als bestrijdingsmogelijkheid voor verspreiding van het virus. Dat komt vooral omdat men nog steeds niet volmondig wil erkennen dat men vanaf begin 2020 voortdurend het belang van de verspreiding van het virus door de lucht (via aerosolen) sterk heeft onderschat (en in het eerste jaar zelfs genegeerd).

Het is te triest voor woorden met welk gemak in die nieuwe wet maatregelen zijn opgenomen in de gereedschapskist, met grote nadelige extra gevolgen en amper tot geen bewijs voor de effectiviteit van de werking ervan. Maar een maatregel, die de risico’s in binnenruimtes duidelijk doet verminderen, zo compleet wordt genegeerd!

U heeft zojuist gelezen: Nog steeds een ondergeschoven kind: ventilatie!

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205