Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

60% hoopt dat regering dit jaar valt

60% hoopt dat regering dit jaar valt - 63003
Samenvatting van het artikel

Ook de peiling van deze week laat zien hoe slecht zowel de regeringscoalitie als de regeringspartijen er bij de kiezers voor staan. Zulke negatieve cijfers voor de regering zijn in Nederland maar weinig voorgekomen.

Lees volledig artikel: 60% hoopt dat regering dit jaar valt

Leestijd: 3 minuten

60% hoopt dat regering dit jaar valt

BBB bijna 2 keer zo groot als VVD

De peiling van deze week van Peil.nl verschilt weinig van die van twee weken geleden. De voorsprong van BBB op VVD is iets kleiner geworden, maar het verschil is nog steeds heel groot (17 zetels). De regeringscoalitie is t.o.v. de verkiezingen ruim twee jaar geleden gehalveerd. En een echt pad naar herstel ligt niet zo voor de hand.

Het is interessant om de huidige stemvoorkeur van de kiezer af te zetten tegen de gemaakte keuze bij de Provinciale Statenverkiezingen van bijna twee maanden geleden. Het verschil ontstaat deels doordat het andersoortige verkiezingen waren (Provinciale Staten tegen Tweede Kamer). Deels omdat kiezers van voorkeur veranderen.

Als het stemvoornemen bij Tweede Kamerverkiezingen wordt afgezet tegen het stemgedrag bij PS2023 dan zien we het volgende overzicht van het aandeel dat aangeeft dezelfde partij te zullen stemmen. Bijna drie kwart geeft aan nog steeds dezelfde keuze te maken.

60% hoopt dat regering dit jaar valt - 63008

Opmerkelijk is de lage score van de SP. Terwijl die partij bij de Statenverkiezingen maar net 4% haalde, is goed te zien dat ook dit electoraat geen harde aanhang is van die partij. FVD, die 3% haalde, heeft de trouwste aanhang op dit moment.

Als we kijken wat degenen aangeven die niet dezelfde partij kiezen dan is dit het overzicht:

60% hoopt dat regering dit jaar valt - 63010

De helft van degenen die JA21 of PVV stemde en nu een andere partij noemt kiest nu BBB. Dat verlies wordt gecompenseerd doordat 3% van de BBB-kiezers nu aangeeft JA21 of PVV te stemmen.

Tussen PvdA en GroenLinks zien we een uitwisseling van circa 4% van de kiezers van PS2023 van die partijen.

De helft van de VVD-kiezers, die nu een andere partij noemt, heeft nu een voorkeur voor BBB.

Toekomst regering

Op de vraag wat men hoopt ten aanzien van de zittingsduur van het kabinet, geeft 60% aan te hopen dat het kabinet dit jaar opstapt. Alleen onder de huidige kiezers van de coalitie en onder de kiezers van Volt en GroenLinks wil een minderheid dat.

Als echter dezelfde grafiek wordt gemaakt, maar dan afgezet tegen de stemkeuze bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 dan zien we andere cijfers:

60% hoopt dat regering dit jaar valt - 63011

Goed te zien is dat kiezers van de regeringspartijen uit 2021 beduidend minder enthousiast zijn over de regering dan degenen die nu nog steeds een regeringspartij stemmen:

  • Van de CDA-kiezers uit 2021 hoopt 63% dat de regering dit jaar opstapt, terwijl van degenen die nu nog CDA kiezen dat 37% is.  Dat houdt in dat, vrijwel iedereen die in 2021 wel CDA koos en nu niet meer, wil dat het kabinet dit jaar opstapt.
  • Van de D66-kiezers uit 2021 hoopt 33% dat de regering dit jaar opstapt, terwijl van de huidige kiezers het 5% is. Omdat D66 inmiddels meer dan de helft van haar kiezers van 2021 is kwijtgeraakt is ook hieruit goed op te maken dat het overgrote deel van de D66-kiezers van 2021, dat nu geen D66 meer kiest, wil dat het kabinet opstapt.
  • Van de VVD-kiezers uit 2021 wil 42% dat het kabinet opstapt, van de VVD-kiezers uit 2023 is dat 21%.
  • Van de ChristenUnie kiezers uit 2021 wil 45% dat het kabinet opstapt, van de Christenunie kiezers uit 2023 is dat 30%.

Problematisch

Deze cijfers laten op een indirecte wijze ook zien, hoe problematisch de electorale positie is van de vier regeringspartijen, terwijl ze deel uitmaken van deze regering. Ze zijn samen de helft van hun aanhang kwijt geraakt sinds maart 2021 en het is onduidelijk op welke wijze ze daarvan weer een fors deel kunnen terugwinnen. (En dan wordt nog niet eens de kans meegenomen dat Pieter Omtzigt aan de Tweede Kamerverkiezingen mee gaat doen. Hoewel zijn winst dan vooral zal komen van kiezers die nu niet op een regeringspartijen stemmen verkleint hij ook het potentieel aan kiezers voor die regeringspartijen).

U heeft zojuist gelezen: 60% hoopt dat regering dit jaar valt.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665