Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Politieke partijen – Living Apart Together?

Living Apart Together ? - 62796
Samenvatting van het artikel

Een fascinerende interactieve kaart van de grootste partij per stembureau bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2023. Het geeft een goede indruk van de electorale - en maatschappelijke - scheidslijnen binnen Nederland.

Lees volledig artikel: Politieke partijen – Living Apart Together?

Leestijd: < 1 minuut

Politieke partijen – Living Apart Together?

Fascinerende kaart

In het NRC is zojuist een interactieve kaart geplaatst van de grootste partij per stembureau bij de verkiezingen van de Provinciale Staten 2023. Nog meer dan de kaart van de grootste partij per gemeente laat deze kaart van de grootste partij per stembureau zien hoe niet alleen de politieke scheidslijnen lopen in onze samenleving, maar ook de maatschappelijke.

Je kunt de kaart gebruiken om in te zoomen en je kunt ook partijen apart selecteren en zien hoe het patroon van die partij er dan uitziet.

Dankzij deze kaart is niet alleen goed te zien hoe anders de patronen zijn tussen steden en daarbuiten, maar ook binnen steden. Daarnaast zijn de patronen buiten de Randstad weer fors anders dan daarbinnen.

Hier treft u die kaart aan. 

Enkele gebieden uitgelicht

Dit zijn enkele gebieden uitgelicht die ook goed de verschillen laten zien. (Iets wat electoraal geograaf Josse de Voogd lopend door het land liet zien in het tv-programma “Aangehaakt” vlak voor de verkiezingen).

Living Apart Together ? - 62803
Living Apart Together ? - 62802
Living Apart Together ? - 62801
Living Apart Together ? - 62800
Living Apart Together ? - 62799
Living Apart Together ? - 62798
Living Apart Together ? - 62800
Living Apart Together ? - 62797

Nogmaals: dit is de link naar de complete kaart. En door op de naam van een partij te klikken kunt u alleen die stembureaus zien waar die partij de grootste is geworden.

U heeft zojuist gelezen: Politieke partijen – Living Apart Together?

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Deze website opereert dankzij de financiële steun van de bezoekers en kent geen paywall of adverteerder. Klik hier als u een (kleine) donatie wilt geven. Onze dank is groot.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205