Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De “R” van KuipeRs en van spatscheRmen

De “R” van KuipeRs en van spatscheRmen - 43718
Samenvatting van het artikel

Volgens Minister Kuipers moeten we als de "r" weer in de maand is de spatschermen maar weer gaan ophangen. Niet alleen werken ze niet, ze zorgen ook voor een voortdurend gevoel van dreiging en gevaar. Niet echt een goed advies voor onze volksgezondheid.

Lees volledig artikel: De “R” van KuipeRs en van spatscheRmen

Leestijd: 3 minuten

De “R” van KuipeRs en van spatscheRmen

Minister Kuipers is sinds donderdag in de media verschenen om te praten over de voorbereidingen tegen Corona-uitbraken in het najaar. Ergens in de komende weken zullen de uitgewerkte plannen van hem daarover openbaar worden, kondigde hij daarbij aan.

Het is onthutsend hoe een minister, die ook nog zelf uit de gezondheidszorg komt, daarbij getuigt weinig te begrijpen van  de verspreiding van het virus, ook nog eenzijdig met de cijfers bezig is en daar bovenop adviezen geeft die de volksgezondheid kwaad doen.

Ik zal me -in afwachting van die uitgewerkte plannen- beperken tot twee uitspraken van hem, die vandaag in De Volkskrant staan. Vandaag de eerste uitspraak, morgen de tweede. Het gaat over spatschermen en over de cijfers die hij noemt over de mate waarin het virus zich heeft verspreid in de afgelopen tijd en zál verspreiden de komende tijd.

Vandaag dus de spatschermen en de “R” in de maand.

De spatschermen

Dit was de kop van het interview met Kuipers vandaag in De Volkskrant.

De “r” van Kuiper en van raaskallen - 43699

Allereerst is het fijn dat nu in het artikel erkend wordt dat Corona een seizoenspatroon kent. In mei 2020 plaatsten we daar een artikel over. Dat Corona van oktober tot maart (net zoals de griep) zich veel gemakkelijker kan verspreiden in ons land dan tussen april en september. Maar het heeft lang geduurd voordat dit door de Nederlandse deskundigen ook werd ingezien en in hun modellen meegenomen.

Maar dat hij vervolgens “spatschermen” als een soort bescherming ziet tegen de verspreiding van Covid-19 getuigt dat Kuipers qua kennisniveau nog niet verder gekomen is dan de grote druppeltheorie. Een manier van denken over het verspreiden van het virus, die inmiddels op heel veel plekken in de wereld is verlaten.  Maar blijkbaar op het ministerie (en het RIVM) nog wel bij bepaalde mensen aanwezig is.

Een virus dat zich door de lucht verspreidt trekt zich weinig aan van spatschermen. Ik ben zelfs beschrijvingen tegengekomen dat spatschermen kunnen zorgen voor beperking van de doorvoer van frisse lucht en daarmee het risico op besmetting juist vergroten.

Onveilig voelen

Er is nog een ander punt waardoor we het gebruik van spatschermen juist in de ban zouden moeten doen. Wat er vorige week in Cuba gebeurde, maakte me dat nog duidelijker. In Cuba heeft men bijna twee jaar de regel gehad dat mensen in de buitenlucht mondkapjes moesten dragen! Die regel is de afgelopen week vervallen. En wat zie je gebeuren: heel veel Cubanen voelen zich buitenshuis heel onveilig nu er geen mondkapje gedragen wordt!

Vanuit Nederland, waar we dat mondkapje buiten amper hebben gedragen (slechts een korte tijd was daar op bepaalde plekken sprake van) vinden we zoiets onbegrijpelijk.

Als we dus met de “R” in de maand echt op veel plekken spatschermen gaan ophangen, zullen we een situatie creëren waarin veel mensen denken dat ze dit echt nodig hebben voor hun veiligheid. En zich onveilig gaan voelen daar waar die schermen niet (meer) hangen. Plus dat men steeds geconfronteerd wordt met het feit dat er blijkbaar een continue dreiging is, wat voor degenen die angstig zijn om besmet te worden met het virus, ook niet bevorderlijk is voor hun eigen gezondheidssituatie.

Hoe ver je van het padje kunt geraken is te zien op een foto die ik vond toen ik naar afbeeldingen met spatschermen zocht. Deze foto is van een klaslokaal uit december 2020. Met daaronder de tekst: “De pandemie kan zorgen voor innovatieve vormen van onderwijs”.

De “r” van Kuiper en van raaskallen - 43700

Als je de foto bekijkt is het lachwekkend en triest tegelijk.

Maar in essentie verschilt het niet veel van de uitspraak van Minister Kuipers over de “R” in de maand en de spatschermen. We zouden dan iets gaan doen dat niet werkt. Maar misschien wel meer dan dat: het creëert juist een gevoel van permanente onveiligheid!

Morgen een artikel over een uitspraak in het interview, waar ik ook van ben geschrokken. Met name door  de impliciete aankondiging van een koude herfst en winter. Dit zegt Minister Kuipers: “Sinds de boel weer helemaal open is, hebben we naar schatting zo’n zes miljoen besmettingen gehad. In drie maanden tijd! Dat wil zeggen dat als we straks zeven maanden de tijd hebben, we zonder maatregelen gerust zo’n tien miljoen besmettingen kunnen krijgen”.

Let op zijn woorden “ZONDER MAATREGELEN”.

Geniet daarom ondertussen van uw vrijheid en het leven zonder spatschermen, zonder mondkapjes, zonder QR-codes, zonder gesloten horeca en afgelaste evenementen. Want als de “R” weer in de maand komt, beRg je dan maaR!

U heeft zojuist gelezen: De “R” van KuipeRs en van spatscheRmen.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Steun onze site met af en toe een (kleine) donatie. Klik dan hieR. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205