Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Er is een oplossing, waardoor het snel beter zal gaan!

Er is een oplossing, waardoor het snel beter zal gaan! - 42927
Samenvatting van het artikel

Wat hebben we er in dit najaar aan als we pas over twee jaar een overzicht krijgen van wat er verkeerd is gegaan tijdens de Coronacrisis? Daarom heeft Maurice het volgende voorstel voor nu. Gemakkelijk uitvoerbaar, niet tijdrovend en met resultaten waar we wat aan hebben als in het najaar de druk weer gaat oplopen op de zorg en er om nieuwe maatregelen wordt geroepen.

Lees volledig artikel: Er is een oplossing, waardoor het snel beter zal gaan!

Leestijd: 3 minuten

Er is een oplossing, waardoor het snel beter zal gaan!

Broodnodige evaluatie komt niet (snel)

Bij het superinteressante gesprek met Prof. Eline van den Broek, dat we gisteren deelden op maurice.nl, was haar conclusie, dat – in tegenstelling tot de VS, waar ze nu werkt – men in Nederland  het Coronabeleid niet evalueert. De regering, gesteund door de regeringspartijen, houdt dat duidelijk tegen.

Ja, er is een eerste, kritisch rapport van de OVV (van voorzitter Jeroen Dijsselbloem) geweest. Maar dat ging alleen over de eerste periode, en dan nog vooral gericht op bestuurlijke componenten. (Plus dat Minister Hugo de Jonge expliciet aangaf het niet met de conclusies eens te zijn.)

Ja, er komt een Parlementaire Enquete, maar het duurt nog een tijd voordat die start, en nog langer voordat er conclusies worden getrokken. En de kans is groot dat die ook weer een speelbal wordt van de politieke krachtsverhoudingen. (In Duitsland was er in het parlement afgesproken dat er voor 1 juli a.s. een evaluatie zou komen. Maar de nieuwe regering, met name Minister Lauterbach, doet er alles aan om dit voornemen tegen te werken.)

Maar als het dan toch nog tot een vorm van evaluatie komt, dan zal het toch een soort mosterd na de maaltijd worden. Wat hebben we er in dit najaar aan als we pas over twee jaar een overzicht krijgen van wat er verkeerd is gegaan?

In plaats van evaluatie nu

Daarom heb ik het volgende voorstel voor nu. Gemakkelijk uitvoerbaar, niet tijdrovend en met resultaten, waar we wat aan hebben als in het najaar de druk weer gaat oplopen op de zorg en er om nieuwe maatregelen wordt geroepen:

Vraag aan iedere betrokkene bij het Coronabeleid van de afgelopen twee jaar: “Noem minstens drie zaken, die u de afgelopen twee jaar heeft geleerd en die tot andere conclusies/acties hadden kunnen leiden als u het eerder had geweten”.

Dat kan heel gemakkelijk gebeuren. Die vragen kunnen dan gesteld worden aan:

  • vertegenwoordigers van RIVM (Van Dissel, Timen, Van den Hof),
  • alle OMT-leden, die zich de afgelopen twee jaar in de media hebben uitgesproken (de lijst is zo lang dat ik niet alle namen kan opsommen),
  • de overige experts, die door de media regelmatig zijn geraadpleegd,
  • bestuurders (ministers, burgemeesters),
  • journalisten/presentatoren,
  • andere spraakmakers, inclusief de criticasters van het beleid

Dat kan dan gebeuren in interviews, maar die vragen kunnen ook op andere manieren gesteld worden. Bij contact met die personen. En via mails of andere persoonlijke berichten. Plus dat degenen die zelf publiceren dat ook uit eigen initiatief doen. Zo ben ik van plan dat morgen op deze site zelf te doen. En vervolgens die vraag ook per mail te stellen aan contacten, die voldoen aan de volgende karakteristieken.

Als dat goed, consequent en transparant gaat gebeuren, dan denk ik dat het behulpzaam kan zijn op drie manieren:

  • Men krijgt de ruimte om van eerder ingenomen posities af te stappen
  • Het kan heel nuttig zijn voor de komende tijd, als we weer voor bijzondere uitdagingen komen te staan
  • Het kan ook een helende rol spelen om de steeds toenemende polarisatie te verminderen. In plaats van gericht op afrekening, vooral gericht op verbetering.

En het is niet moeilijk om uit te voeren.

Ik zou het graag een verzamelnaam willen geven, dat makkelijk in het gehoor ligt, alles zegt, en iedereen aanmoedigt om hieraan mee te werken. Als u suggesties heeft, dan kom ik morgen met die verzamelnaam en mijn eigen reactie op die vraag. Ik zal de antwoorden, die ik ontvang of ergens in de media tegenkom ook hier op onze site vermelden.

Zoiets als “De 3 Corona-antwoorden, die ons verder helpen”, maar dan stukken beter. Vooral met een titel, die geen grenzen oplegt om die vraag te beantwoorden. Hopelijk als een soort zwaan-kleef-aan actie.

Ben reuze benieuwd naar uw suggesties voor die verzamelnaam!

U heeft zojuist gelezen: Er is een oplossing, waardoor het snel beter zal gaan!

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen met af en toe een kleine donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De notulen van het – Duitse – OMT compleet openbaar - 96782
De bijzondere aanpassingen van de oversterftemetingen - 96665