Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Somber over het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer

Mick - 42776
Foto: Processed with Lensa with Auto Adjustments OPTIONAL SOURCE
Samenvatting van het artikel

Gisteren mocht Maurice de Hond aanschuiven in de Tweede Kamer tijdens het rondetafelgesprek over het langetermijnbeleid Corona. Maurice was uitgenodigd voor het blok over ventilatie. Maar tot groot chagrijn van Maurice leken de twee andere genodigden nog in mei 2020 te leven en onderschreven het grote belang van ventilatie niet. Maurice.nl eindredacteur Mick Boskamp doet een 'alternatief’ verslag van gisterenmiddag.

Lees volledig artikel: Somber over het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer

Leestijd: 5 minuten

Somber over het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer

Niet zo eenvoudig

‘Het issue (ventilatie-MB) is nog niet zo eenvoudig als het zich laat aanzien.’ Met deze zin die weinig goeds beloofde en die gisteren werd uitgesproken in een zaal van de Tweede Kamer door Dr. Roberto Traversari van TNO, wilde ik dit verslag beginnen over het rondetafelgesprek m.b.t. het langetermijnbeleid Corona bij de vaste kamercommissie van VWS. (Dat gesprek kunt u hier terugzien vanaf ongeveer 16:14).

Maar op dat moment belde Maurice de Hond.
Maurice: ‘Ik denk wel dat de foto erbij moet die ik maakte toen we bij de ingang van de Tweede Kamer in de rij voor de controle stonden. Van die man met een bouwhelm op en een trui aan met achterop het logo van de firma Airpro. Ik moest daar heel erg om lachen. Vooral toen ik fantaseerde dat hij uitgenodigd was als deskundige voor het rondetafelgesprek in het ventilatieblok.’

Mick - 42772

Ik: ‘Ook bijzonder was dat we niet wisten waar de ingang van de tijdelijke Tweede Kamer was.’
Maurice: ‘Ik vond dat best wel ernstig. Je wordt uitgenodigd en daarbij krijg je geen enkele info. Belangrijke info als: ‘U kunt daar de parkeergarage in’. Dan zet je de auto maar in een parkeergarage, waarvan je weet dat die niet ver van de Tweede Kamer afligt en vervolgens is de vraag: hoe kom je van daar dan naar de ingang?  En je moest echt een steegje door om er te komen. Eigenlijk was het heel symbolisch. De democratie is bijna niet meer te vinden.’

Somber om twee redenen

Maurice was nog niet van plan om het gesprek te beëindigen om mij het stuk te kunnen laten schrijven: “Ik moet wel zeggen dat ik bij de evaluatie van gisteren uiterst somber ben. Ik ben somber om twee redenen. In de eerste plaats om het niveau van de twee mensen naast me. Die zijn niet zomaar uitgenodigd. Die zijn blijkbaar uitgenodigd omdat ze een rol spelen in het hele traject. Het was natuurlijk wel vervelend dat professor Bluyssens er niet bij was. Die zou komen uitleggen dat aerosolen zo belangrijk zijn.

Maar wat toen overbleef was de man van TNO, een wetenschapper die ongeveer zei wat Van Dissel in 2020 zei. Van die andere mijnheer, een simulatie-expert en onderzoeker aan de TU Delft, begreep ik misschien wel nog minder. Maar het erge is dat die heren ondertussen hele impliciete aannames doen en dat zijn dan blijkbaar belangrijke gesprekspartners voor het ministerie. En dat je niet het gevoel hebt dat er bij deze commissie, in de Tweede Kamer of bij de regering enig gevoel van urgentie is, mede in de hand gewerkt door de opstelling van die twee.

Opstelling regeringspartijen

Maurice: Maar waar ik me ook zorgen om maakte, en dat merkte je ook weer bij de positionering van de vragenstellers, was de opstelling van die vertegenwoordigers van VVD, CDA en D66. Toen er eerder op de dag iemand van het RIVM te gast was, werd hij expliciet bedankt voor zijn tomeloze inzet, het werken onder moeilijke omstandigheden enzovoort.

En als ik dan zeg dat het RIVM t.a.v. aerosolen op een koppige ezel lijkt, die je achter je aan moet trekken, word ik door Wieke Paulusma van D66 terecht gewezen dat ik het niet kan maken om denigrerende teksten te bezigen over mensen die niet bij het gesprek aanwezig waren. En daarna merkte ik ook dat de vragen die vervolgens kwamen van VVD en D66 alleen aan die andere twee waren gericht en niet aan mij. Alleen de oppositie leek oprecht geïnteresseerd in wat ik zei, maar de anderen niet.

Maurice: Als je ook maar iets van kritiek op het regeringsbeleid hebt, dan word je of genegeerd bij de vragen of je wordt cynisch terecht gewezen. Zo van: ‘Nou, het lijkt hier meer te gaan over de besmettelijkheid van de emotie!’ Het was geen emotie met betrekking tot het beledigen van iemand of dat ik boos werd. Het was een emotie omdat ik me zorgen maakte. Het gaat wel over de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Er wordt ook niet doorgevraagd of zo. Daardoor voelde die middag als een verplicht nummer voor de aanwezigen en heb je niet het gevoel dat er echt iets mee gedaan wordt.’

Media

Maurice: Het valt me ook op dat de media niet of nauwelijks over dit onderdeel geschreven heeft. Misschien omdat ons gesprek één van de laatste gesprekken van de dag was, maar toch.’

Ik: Alleen het ANP heeft het verhaal van de ochtend geupdatet. Jij wordt dan wel genoemd en dat jij gezegd hebt dat gezonde lucht veel besmettingen voorkomt en daardoor een lockdown voorkomen zal worden. Maar dan krijgen die twee het laatste woord dat ventilatie geen wondermiddel is.  Overigens probeerde die mijnheer Traversari nog met je in discussie te gaan na afloop. Hij begon met: ‘Dat is nou het verschil tussen een opiniepeiler en de wetenschap!’ Ik vond dat jij daar heel vriendelijk en opmerkelijk ingehouden op reageerde. Ik werd daar plaatsvervangend pissig om.

Maurice: ‘Maar dat doe ik bewust omdat ik alleen maar medelijden heb met die mijnheer. Dat hij zo slecht op de hoogte is van de ontwikkelingen in de afgelopen 2 jaar. Daar ga ik toch geen emotie aan besteden? Met Marc van Ranst had ik bijvoorbeeld daarover na die sessie wél een goed gesprek. Die vond het ook bizar dat de andere twee deskundigen weigerden om ventilatie als belangrijke maatregel te omarmen.’

Mick - 42774
Maurice met Belg Marc van Ranst,  die ook in een vroeg stadium de nadruk op ventilatie heeft gelegd, en vertelt dat de CO2-meter in België breed wordt verspreid.

Emotie

Terug naar het moment tijdens het rondetafelgesprek waar ik het artikel mee af wil sluiten. De slotopmerking van Maurice.

Maurice: ‘Doelend op de opmerking van U (knikt naar Wieke Paulusma van D66) dat het lijkt alsof emotie besmettelijk is. Ik wou dat in deze commissie inderdaad emotie besmettelijk wás! Ik heb in april 2020 bij Op1 gezeten. En ik heb toen gezegd: het virus gaat door de lucht, ventilatie is ontzettend belangrijk en denk aan de zorginstellingen.

Besef dat meer dan de helft van alle overlijdensgevallen in zorginstellingen zijn geweest. In de zorginstellingen zijn de deuren op slot gegaan. En heeft men bijvoorbeeld in Maassluis niet willen erkennen dat het virus door de lucht gaat en via de ventilatie is verspreid. We hebben het dan over uitbraken waar veel kwetsbare mensen tegelijk besmet raakten. Maar nee hoor, dat zou volgens het RIVM gebeurd zijn door een besmet iemand die door het hele huis had gelopen of bij de medewerkers in de koffiekamer gebeurd zijn tijdens een pauze.

Mijn emotie

Dat was mijn emotie en dat is nog steeds mijn emotie. De emotie over dat er veel slachtoffers onnodig zijn gevallen en ik daar al meer dan twee jaar geleden voor heb gewaarschuwd. En als we nu niet goed handelen, dan gaat het ons in het komende najaar -of dat nou met Covid is of influenza of een ander virus- weer overkomen. Dus ja, ik zou hopen dat bij iedereen hier aanwezig die emotie inderdaad besmettelijk is…’

Hier is het rondetafelgesprek te zien. Het blok over ventilatie met Maurice begint op 16:14:40.

En dit is het afsluitende gedeelte over het onderwerp emotie.

https://youtu.be/TVEl9JkfhDI

U heeft zojuist gelezen: Somber over het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.

Blijf onze site steunen door af en toe een (kleine) donatie. Klik hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205