Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 8 februari 2022

Covid Dagcijfers 8 februari 2022 - 34657
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 8 februari 2022.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 8 februari 2022

Leestijd: 2 minuten

Inhaalslag RIVM

Vandaag heeft het RIVM een grote inhaalslag gedaan en de achterstand van rond de 200.000 in hun systemen ingevoerd. We hebben even een dag nodig om die cijfers naar waarde te schatten. Wel laten de cijfers van de GGD zien (het overzichtje van Maurice) dat de top is geweest.

Covid Dagcijfers 8 februari 2022 - 34669

Nog mooier valt het te zien bij de GGD-cijfers in Amsterdam-Amstelland. 

Covid Dagcijfers 8 februari 2022 - 34670

In de Dagcijfers zien we inmiddels heel duidelijk de dalende cijfers van België (groen, geen lockdown) en een begin van daling in Nederland (net uit de lockdown). Het lijkt erop dat de omslag in België zich circa 10 dagen eerder heeft voorgedaan dan in Nederland.

Covid Dagcijfers 8 februari 2022 - 34661

Ook staan in deze grafiek de voor MET corona gecorrigeerde opnamecijfers als de oranje bolletjes lijn. Dit blijft een indicatie, want er zijn nog maar 3 meetmomenten, met telkens 2 of 4 weken tussenpozen. We blijven bij onze berekeningen uitgaan van de bruto cijfers, dus inclusief de MET corona patiënten.

Ook aardig is het om de PCR cijfers eens helemaal in beeld te brengen om een gevoel met het waanzinnig hoge aantal positieve PCR testen te zien:

Covid Dagcijfers 8 februari 2022 - 34663

We zien hier dus dat het dagelijkse aantal positieve testen meer dan een week lang boven de 80.000 heeft gelegen. Het totaal aantal positieve PCR testen in de tijd dat Omikron dominant was, was hoger dan het totaal aantal positieven van alle drie voorgaande varianten bij elkaar: 3 miljoen tegen “slechts” 2 miljoen tot november. Het totaal aantal ziekenhuisopnames bij Omikron daarentegen was slechts 4% van het totaal.

In de grafiek van het reproductiegetal zien we de daling ook optreden:

Covid Dagcijfers 8 februari 2022 - 34662

Tot 10 januari wordt vrijwel exact de prognose gevolgd. Nadat de scholen op 11 januari openden, zien we de R-waarde berekend op de PCR cijfers sterk stijgen tot 23 januari, waarna het weer daalt. Inmiddels dus gedaald tot precies 1,0 op 6 februari. Dat correspondeert met het bereikt hebben van de top rond 6 februari. De vraag is ook of er inmiddels een bijdrage te zien is van de nieuwe BA.2 variant, die in Denemarken inmiddels al voor tenminste 90% dominant is.

Interessant is het ook om te kijken wat de landen om ons heen presteren wat betreft het aantal “cases”. Daarvoor kijken we naar de cijfers van OurWorldInData en vinden deze grafiek:

Covid Dagcijfers 8 februari 2022 - 34660

De landen waar geen of duidelijk minder maatregelen waren als in Nederland daalden als eerste: Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk. Nederland en Duitsland volgen een week na de andere drie landen. Zoals gebruikelijk verwacht het RIVM ook na deze piek weer een nieuwe piek, nu in maart, ondanks de nog steeds goede bescherming die de booster ons biedt. Ook nu is onze verwachting dat er geen enkele piek meer is te verwachten, hooguit wellicht bij geboosterden waarvan het vaccin is uitgewerkt. In Zuid-Afrika hadden ze daar geen last van, want met een boostergraad van 1% heeft daar de natuurlijke immuniteit het in haar eentje moeten klaren en dat is kennelijk goed gelukt.

Covid Dagcijfers 8 februari 2022 - 34665

De dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 216 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 166 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,02 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 8 februari 2022 – Nieuwe variant: BA.2

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.