Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 4 februari 2022

Covid Dagcijfers 4 februari 2022 - 34287
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 4 februari 2022.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 4 februari 2022

Leestijd: 4 minuten

De Balans

Onder het voorbehoud dat een heel veel besmettelijker variant uitblijft, kunnen we inmiddels na twee jaar corona epidemie de balans opmaken. Er zullen nauwelijks nog verrassingen gaan komen. Het allerbelangrijkste dat we geleerd hebben, is dat ook corona zich voorbeeldig gedraagt volgens alle natuurwetten die er zijn voor de verspreiding van virussen en dat zijn er eigenlijk slechts twee:

 • Het reproductiegetal bepaalt de snelheid van verspreiding
 • Opgebouwde immuniteit laat de effectieve waarde van het reproductiegetal dalen

Daarmee willen we niet zeggen dat het volgen van de epidemie eenvoudig is geworden, want het reproductiegetal verandert voortdurend met het verschijnen van nieuwe varianten. Ook omstandigheden zoals het seizoen en in mindere mate maatregelen en vaccinatie. Maar laten we nu eens de balans opmaken van wat we geleerd hebben en inmiddels weten.

 1. Het reproductiegetal R0 werd met het komen van de 4 varianten die we in Nederland kennen, in stapjes verhoogd, van 2,5 via 3,5 en 5 naar 12,5 voor de Omikron variant.
 2. De vereiste groepsimmuniteit voor deze varianten is respectievelijk ongeveer 60%, 70%, 80% en 93%.
 3. Immuniteit is een combinatie van natuurlijke immuniteit en vaccinatie.
 4. Varianten verschenen telkens bij het uitdoven van elke vorige variant, waardoor verdere opbouw van groepsimmuniteit weer nodig was.
 5. Bij de komst van de Omikron was de Delta net aan het dalen, dus er was ongeveer 80% totale immuniteit en moet nu doorstijgen tot 93%.
 6. Inmiddels is de Reff gedaald tot rond de 1, dus ongeveer die 93% immuniteit. In landen zonder maatregelen (België, Denemarken en Engeland) duidelijk er onder inmiddels. In Duitsland en Nederland met veel strengere maatregelen nog wat er boven.
 7. Immuniteit is de “optelsom” van natuurlijke immuniteit en vaccinatie. Het heeft er inmiddels alle schijn van dat boosters nauwelijks nog bescherming geven, zeer veel mensen zijn ziek vanwege corona, ondanks het zetten van deze booster. Als we uit zouden gaan van een zeer optimistisch scenario dat het toch nog 25% beschermt, dan zou nu niet 93% op natuurlijke wijze immuun zijn, maar 91%. Vaccinatie draagt zo op zijn gunstigst nog slechts voor 2% tijdelijk bij tot de bereikte groepsimmuniteit.

Het rekenmodel van het Green Team is gebaseerd op zeer eenvoudige aannames en daardoor enigszins beperkt, maar desalniettemin zaten we met onze cijfers altijd dicht bij de werkelijkheid. Dit in tegenstelling tot de modellen van het RIVM, waarvan de laatste versie er een factor 20 boven zat.

Ook bij deze Omikron, waar de cijfers vanaf januari een ander verloop lieten zien dan voorspeld, zaten we toch goed in de buurt van de uiteindelijke werkelijkheid. De prognose liet een bult zien medio januari, die echter niet verscheen, wel in België, waar er geen lockdown was en de horeca en winkels wel gewoon open waren. Dit verschijnsel hebben we een half jaar geleden al uitgelegd in ons artikel De Paradox van de Maatregelen. Voor zover maatregelen een effect hebben, is het voornamelijk vertragend. Besmettingen worden uitgesteld en komen later alsnog terug. We zien dan ook dat in de tweede helft van januari de cijfers inderdaad weer boven de prognose uit kwamen. Maar de cijfers bleven vreemd genoeg verder stijgen.

Vanwege of met corona

Gelukkig kwam het RIVM ons te hulp en publiceerde de cijfers waarvan we allang vermoedden dat ze er waren: het aandeel ziekenhuisopnames gesplitst naar vanwege corona en met corona. Het staat in het weekrapport van 1 februari 2022. Het percentage opnames in de week van 25 tot 31 januari op de IC uitsluitend vanwege corona was 65% en op de verpleegafdeling was dat 57%. Maurice liet vandaag deze grafiek ook zien:

Covid Dagcijfers 4 februari 2022 - 34306

Het is uiteraard te prefereren om per dag de beschikking te hebben over de werkelijke cijfers en van veel opnames is de reden nog niet bekend, maar laten we dit als een begin zien. We kunnen daarmee in elk geval een indicatie geven van de werkelijke cijfers. We verwachten volgende week een update over deze cijfers in het rapport van 8 februari. Met het groeiend aantal patiënten dat drager is van (restanten van) het virus en het afnemend aantal besmettingen komende weken, zal dit percentage waarschijnlijk steeds verder afnemen. Het beeld dat geschetst wordt van voortdurende stijging van de ziekenhuiscijfers is daarmee afgebogen tot dalende cijfers met als eerste de Dagcijfers zelf:

Covid Dagcijfers 4 februari 2022 - 34366

We zien hier een extra oranje lijn, die de geschatte opnames voorstelt op basis van de genoemde cijfers in het RIVM rapport. De bolletjes zijn de momentopnames uit het rapport. We zien nu de cijfers alleen nog maar dalen. Ook zien we in deze grafiek inmiddels de Belgische cijfers dalen. Dat kunnen we ook zien in de grafiek met cases volgens OurWorldInData:

Covid Dagcijfers 4 februari 2022 - 34350

Ook zien we in deze grafiek dat de landen waar maatregelen (vrijwel) afgeschaft zijn (Denemarken, België en het Verenigd Koninkrijk) de PCR cijfers aan het dalen zijn. In de landen waar de verspreiding door maatregelen wordt afgeremd (Nederland en Duitsland) laat de daling nog even op zich wachten.

Bezettingen

De bezettingen van de verpleegafdelingen en de IC’s kunnen we inmiddels ook beter “lezen”. We hebben deze bezettingen gecorrigeerd met de cijfers uit het RIVM rapport. Dit is dan het gecorrigeerde plaatje voor de bezettingen:

Covid Dagcijfers 4 februari 2022 - 34367

Ook hier is het beeld omgedraaid dat de bezettingscijfers niet stijgen, maar dat de vanwege corona bezetting juist daalt.

Als laatste laten we de cijfers voor het reproductiegetal zien. De PCR cijfers zijn nog steeds volkomen onbruikbaar, ze hebben weinig relatie meer tot de werkelijke ziekenhuisopnames:

Covid Dagcijfers 4 februari 2022 - 34368

De PCR cijfers lijken inmiddels op de top te zijn, wel is de voor vanwege corona gecorrigeerde R-waarde op basis van de ziekenhuisopnames nog steeds onder de 1. De Belgische R-waarde is inmiddels net onder de 1,00 gedaald. Alle tekenen wijzen er op dat nu ook de Nederlandse cijfers echt alleen nog maar zullen dalen, afgezien dan natuurlijk van de cijfers met corona, die zullen waarschijnlijk nog even blijven stijgen.

De dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

 • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 172 *
 • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 200 *
 • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,06 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 4 februari 2022 – De Balans

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.