Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

1 februari 2022, een historische dag voor Nederland

1 februari 2022, een historische dag voor Nederland - 34109
Samenvatting van het artikel

Zoals vaak met historische dagen wordt het belang van de gebeurtenissen op een bepaalde dag pas later onderkend. 1 februari 2022 zou best eens zo een historische dag kunnen zijn in de geschiedenis van de Coronacrisis in Nederland.

Lees volledig artikel: 1 februari 2022, een historische dag voor Nederland

Leestijd: 4 minuten

Het keerpunt

Het was gisteren een bijzondere, ik denk zelfs: historische dag.

In de geschiedenis is het vaker gebeurd dat pas na een tijdje bleek dat een bepaalde gebeurtenis een historische waarde had. Op de dag zelf besefte men het niet, maar pas later bleek dat er iets was gebeurd wat later als het cruciale moment werd onderkend.

Ik denk dat 1 februari 2022 voor het verloop van de Coronacrisis in Nederland het moment zal zijn, waarna alle componenten, die Nederland in zijn greep hadden gekregen tijdens de coronacrisis, zoals de ideeën van Van Dissel en het OMT en de Minister van VWS, in elkaar gingen storten. Wellicht eerst in slowmotion, maar daarna sneller en sneller, alsof een sneeuwbal van een berg rolt en een lawine wordt.

Ieder van de punten apart lijkt misschien klein, maar in samenhang zijn ze groot en zullen deze het effect krijgen van die sneeuwbal, die aan het rollen is.

Ik vermeld ze kort.

1 – Freedom Day in Denemarken, met een geweldig interview van de Deense modelleur, die uitlegt hoe je wel goed kan modelleren als je inspeelt op actuele informatie en niet uitgaat van louter doemscenario’s zoals in Nederland. Met o.a. als gevolg dat Pieter Omtzigt een motie in de Tweede Kamer heeft ingediend om, voordat we in Nederland iets doen met de modellen van het RIVM/Wallinga, de Denen te vragen een second opinion te geven.

1 februari 2022, een historische dag voor Nederland - 0

2 – Het uitstel/afstel van 2G in de Tweede Kamer. Door druk uit de samenleving (nu ook vanuit diverse traditionele media) zien we voor het eerst meerderheden in de Tweede Kamer ontstaan, die niet automatisch ja-knikken op alles wat de regering voorstelt op basis van OMT-adviezen.

3 – De IC-bezetting met Covid-patiënten die nu rond de 200 blijft hangen. Nog geen twee weken geleden kwam Van Dissel met een model waarbij werd aangegeven dat die bezetting op de IC gisteren rond de 500 zou zijn en daarna zou doorstijgen naar een bezetting boven de 1500. Een bezetting die we zelfs in het voorjaar 2020 niet gehaald hebben.

4 – De cijfers van de positieve testen in België waar nu, net zoals in Engeland, duidelijk een daling is ingezet. Een land met minder maatregelen dan in Nederland, dat ook bewijst dat maatregelen tijdens Omikron hooguit voor een vertraging van het hoogtepunt van het aantal besmettingen zorgen van enkele dagen tot een week. Door de dramatische wijze waarop data wordt verzameld door het RIVM, is het zicht in Nederland op die ontwikkeling weg. Maar het is zeer waarschijnlijk dat in Nederland ergens in de komende zeven dagen ook de daling zal worden ingezet.

1 februari 2022, een historische dag voor Nederland - 34107

5 – De bijzondere ontwikkelingen in Canada (Ottawa). Waaruit ook steeds duidelijker blijkt dat als een deel van de bevolking echt in beweging komt tegen maatregelen die niet uitlegbaar zijn. Dat dan de gevestigde macht het heel moeilijk krijgt en de uitkomsten onzeker zijn.

6 – Steeds meer onderzoeken, zoals uit Engeland en Israël waaruit blijkt dat gevaccineerden/geboosterden minimaal net zo gemakkelijk geïnfecteerd raken. En ook het virus kunnen verspreiden als niet gevaccineerden, waardoor elke basis voor een Coronatoegangspas is weggevallen. (Lees ook dit essay, dat we vandaag hebben geplaatst).

7 – Steeds meer landen die aankondigen alle maatregelen te laten vallen. (Inmiddels hebben Zwitserland, Noorwegen en Finland zich gevoegd bij Engeland, Denemarken, Ierland, Catalonië).

En om dit allemaal te completeren:

OMT-lid Jan Kluytmans die gisteren bij Sven Kockelman op radio 1 aangaf dat hij geen ruimte zag om te versoepelen omdat de ziekenhuisbezetting naar ongeveer 5.000 patiënten zal gaan. Ook weer een cijfer dat we nog nooit eerder in Nederland hebben gehad, maar dat wel in lijn is met de verwachtingen van Van Dissel/Wallinga/OMT van twee weken geleden. Dit is zo een belachelijke uitspraak anno 1 februari, dat dit eigenlijk het moment zou moeten zijn om Kluytmans en de rest van het OMT  niet meer serieus te nemen.   

1 februari 2022, een historische dag voor Nederland - 34095

Voor het eerst zijn de cijfers bekend gemaakt van de opnames in de ziekenhuizen en IC’s verdeeld over DOOR Covid-19 en MET Covid-19. Daarop ga ik morgen dieper in. Maar besef alvast dat net zoals het in Engeland het geval was, de toename van de ziekenhuisopnames voor circa de helft het gevolg is van de patiënten die voor iets anders waren opgenomen dan Covid-19. En besef dat op dit moment zijn de ziekenhuisopnames en ziekenhuisbezetting van Covid-19 duidelijk lager dan die exact 4 jaar geleden was. Toen heerste er een griepepidemie die we nu niet hebben.

Trieste indruk

De combinatie van deze factoren en het feit dat je – eindelijk – in de traditionele media, met regelmaat nu kritische geluiden hoort over het beleid. Plus de voorbeelden ziet van de landen waar men wel open is (gegaan), zal zorgen dat we de komende weken die steeds grotere sneeuwbal van de berg zullen zien rollen.

Natuurlijk zullen degenen die ons voortdurend kort hebben willen houden met doemscenario’s en gebruik maakten van de angst bij velen voor het virus, dat proberen te blijven doen. Maar net zoals wat Jan Kluytmans gisteren bij Sven Kockelmans deed: Het zal steeds minder geloofwaardig zijn, en eigenlijk nog alleen een trieste indruk maken.

Kluytmans doet me denken aan de Coyote uit de RoadRunner cartoons.

1 februari 2022, een historische dag voor Nederland - 34096

Hij is in een achtervolging met RoadRunner gewikkeld en loopt bij een ravijn gewoon rechtdoor. Pas als hij naar beneden kijkt en ziet dat hij niet meer op de grond loopt, maar boven het ravijn hangt, stopt hij en stort hij naar beneden.

En daarom is 1 februari een historische dag. The usual suspects rennen nog wel door en durven nog niet naar beneden te kijken. Maar op het moment dat ze dat doen…

U heeft zojuist gelezen: 1 februari 2022, een historische dag.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Juist nu moet er maximaal het besef komen dat regering en OMT niet op de oude voet kunnen doorgaan. Steun onze site om te helpen die bewustwording te versnellen. Klik hier voor af en toe een (kleine) donatie. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.