Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 23 januari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 23 januari 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 23 januari 2022

Leestijd: 2 minuten

Covid-19 dagcijfers 23 januari 2022

De GGD-cijfers van vrijdag waren in lijn van die van de dagen ervoor. Het hoge percentage positief wijst erop dat tegen de 75% van de positieve testen bevestigers zijn van sneltesten.

Covid Dagcijfers 23 januari 2022 - 33103

Omdat het RIVM nog steeds grote achterstanden heeft is het overzicht naar leeftijd niet helemaal actueel. Dus de laatste week zien we wat bewegingen in de grafieken, die door deze achterstanden kunnen zijn gekomen. Heel duidelijk is in ieder geval dat veruit de grootste stijging in de laatste week de groep tussen 0 en 19 jaar is (de scholieren).  Ook is goed te zien dat de sterke stijging van de 20-29 jarige groep niet bij de groep boven de 60 jaar inmiddels tot ook een duidelijke stijging van het aantal besmettingen heeft gezorgd. En het is juist die groep van boven de 60 die het meest in het ziekenhuis terecht komt.

Covid Dagcijfers 23 januari 2022 - 33104

 

De ziekenhuisbezetting in het weekend vertoont altijd een wat ander patroon. Gisteren zijn er dus 92 mensen opgenomen in het ziekenhuis en 8 op de IC’s. Omdat er in het weekend doorgaans minder patiënten ontslagen worden zien we een stijging met 22 in de ziekenhuizen en een daling van 12 op de IC’s. Daarmee zitten we op een bezetting van nog slechts 275 patïenten op de IC’s. 

Als je naar de leeftijdsverdeling van de ziekenhuisopnames kijkt, is er te zien dat er iets bijzonders aan de hand is. Een aanwijzing wat er de komende tijd zal gaan gebeuren.

Covid Dagcijfers 23 januari 2022 - 33016

Goed te zien valt dat de paarse lijn van 30- voor het eerst boven de andere lijnen uitkomt. Dat zijn lijnen van de oudste drie leeftijdsklassen. Die groep levert nu meer dan 20 opnames gemiddeld per dag.

We zien al weer mensen die reageren dat dit toch betekent dat Omikron mensen wel heel ziek kan maken, want anders zou de groep 30+ met veel positieve testen niet op kop komen te liggen.

Maar de kern van deze stijging moet liggen in het feit dat, als je voor iets in het ziekenhuis wordt opgenomen, vrijwel iedereen voor Corona getest wordt. Op dit moment is de besmettingsgraad onder de groep jonger dan 30 jaar het hoogst. Dus geschat kan worden dat 1 van de 20 a 25 jongeren op dit moment geïnfecteerd is. Maar dat houdt ook in dat 1 op de, laten we zeggen 25 opnames in het ziekenhuis van onder de 30 jaar, patiënten zijn die positief worden getest zonder dat ze voor Covid-klachten zijn opgenomen. 

Hier treft u het aantal ziekenhuisopnames aan naar leeftijd en geslacht in 2019. Gemiddeld worden er per dag 1200 patiënten opgenomen onder de 30 jaar. Als daar maar 2% positief wordt getest zijn het er al 24 per dag.

De komende dagen zullen meer duidelijkheid geven. 

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 23 januari 2022.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.