Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 11 januari 2022

Covid Dagcijfers 11 januari 2022 - 32038
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 11 januari 2022.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 11 januari 2022

Leestijd: 4 minuten

België stevig aan kop

Het beeld dat België stevig de leiding heeft genomen in de voortgang van de corona epidemie is inmiddels duidelijk. We zagen vorige week de ziekenhuisopnamecijfers al naar boven afbuigen, precies zoals voorspeld voor Nederland, maar dan 10 dagen eerder. De Belgische cijfers worden in het weekend niet gepubliceerd, dus vandaag pas weer een update en tot ons genoegen zien we daar de afvlakking verschijnen en het begin van de afbuiging naar beneden. De top van de opnames zit daar op 5 januari, in Nederland verwachten we deze op 15 januari.

Er zijn twee verklaringen mogelijk voor het feit dat België op voor loopt, terwijl de beide landen verder altijd gelijklopen als een Siamese tweeling. Het zou kunnen dat er in België aan het begin van de Omikron golf 25 maal zoveel besmettingen waren als hier, wat niet uit te sluiten is. Het gaat in het begin immers om heel kleine aantallen besmettingen. Een andere waarschijnlijkere verklaring is dat door de maatregelen in Nederland de verspreiding 5% is afgeremd. Dat resulteert dan gedurende 1,5 maand maatregelen (die er in België veel minder zijn) in een vertraging van ongeveer 10 dagen in het verloop.

Naast een vertraging van 10 dagen, zijn daardoor uiteraard ook de opnamecijfers wat lager, het moet uit de lengte of de breedte komen zei mijn grootmoeder altijd.

De grafieken

De grafieken zijn heel veel betekenend vandaag. We beginnen met de opnamecijfers.

Covid Dagcijfers 11 januari 2022 - 32013

Bij de PCR cijfers zien we dat de top bijna bereikt is. Omdat we altijd werken met 7-daagse gemiddelden, loopt deze lijn 3,5 dagen achter. Dus pas over 3 dagen is in deze grafiek de top echt zichtbaar. Ook valt steeds meer op dat het aantal ziekenhuisopnames achter gaat lopen bij de prognose en dus nog steeds dalende is. Dat lijkt gunstig, maar wellicht is dit een gevolg van de maatregelen, die de besmettingen over langere tijd uitsmeren. Ook kan het zijn dat besmetting 30% minder opnames tot gevolg heeft dan gedacht vanuit de cijfers uit Gauteng. Dat gaan we zien!

Ter illustratie staat ook het netto aantal Omikron opnames afgebeeld (de rode lijn). Dat is het werkelijke aantal opnames na aftrek van het berekende aantal opnames met de Delta variant (oranje stippellijn). We kunnen zo het geschatte aantal opnames met Omikron vergelijken met de prognose voor alleen Delta en zien we dat inmiddels het aantal opnames wegens Omikron de overhand heeft gekregen. Het aandeel Omikron in de besmettingen zelf is volgens onze berekeningen inmiddels gestegen tot rond de 99%. Een kwart tot een half miljoen besmettingen per dag lijkt een reële inschatting.

België

In deze grafiek staan ook de cijfers uit België afgebeeld. Hier kunnen we goed zien dat daar het aantal ziekenhuisopnames inmiddels weer begint te dalen, precies volgens de prognose voor Nederland maar dan 10 dagen eerder. Het geeft extra vertrouwen dat de aannames in ons model behoorlijke overeenstemming hebben met de werkelijkheid.

Wat nog meer houvast geeft, zijn de cijfers van het reproductiegetal. Kenteringen en verwachte toppen zijn daar veel scherper in te herkennen. Dit is het plaatje:

Covid Dagcijfers 11 januari 2022 - 32014

Als eerste valt natuurlijk op dat het PCR-reproductiegetal precies volgens de prognose de top heeft bereikt en inmiddels dalende is. Dat is in de PCR-cijfers zelf moeilijk te herkennen, het is het punt waar de grafiek het steilste omhoog loopt. Let op dat de PCR grafiek 4 dagen verschoven is, om de cijfers gelijk te laten lopen met de opnames, die gemiddeld 4 dagen later plaats vinden. De R-PCR kruist dan op 15 januari de R=1 lijn, wat dus feitelijk op 11 januari (vandaag!) gaat gebeuren. Vanwege de 7-daagse gemiddelden, zien we dat dus pas vrijdag.

Ook zien we dat de R-waarde berekend op de ziekenhuisopnames inmiddels aan het stijgen is, een paar dagen later dan verwacht. De oorzaak hebben we hierboven ook beschreven. Ook zien we de Belgische R-waarden, die getopt hebben rond de kerst. Dat gaat hier dus ook zeker 10 dagen later gebeuren.

Bezettingscijfers

Het voorspellen van de bezetting van verpleegafdeling en IC is altijd een hachelijke zaak. Het heeft ook te maken met keuzes die er daar gemaakt worden: verplegen we deze patiënt op de afdeling of toch op de IC. Ook de afweging of een patiënt thuis het herstel kan voortzetten of toch in het ziekenhuis moet blijven liggen, geeft onzekerheid. Maar uitgaand van historische gegevens, gecombineerd met de cijfers voor wat kortere ligduur voor Omikron, komen we op deze prognose (gestreepte lijnen), met daarin opgenomen de werkelijke opgaven volgens LCPS:

Covid Dagcijfers 11 januari 2022 - 32021

We zien met name voor het aantal patiënten op de verpleegafdeling, dat de prognose ongunstiger wordt dan de werkelijke cijfers, omdat ook het aantal opnames zelf achter blijft. We laten dat maar even zo, beter te pessimistisch dan te enthousiast. Desondanks zien we dat de prognose voor het aantal patiënten op de IC rond de 200 ligt, bij lange niet de 4300 waarmee we volgens het RIVM rekening moesten gaan houden. Het verschil kan niet veroorzaakt zijn door de maatregelen, België wijst de weg hoe het zou gaan zonder maatregelen!

De dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 140 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 114 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 0,95 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 11 januari 2022 – België stevig aan kop

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019