Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 9 januari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 9 januari 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 9 januari 2022

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 9 januari 2022

Als je naar de GGD-cijfers kijkt dan is er iets eigenaardigs aan de hand. De netto cijfers van het aantal positief getesten bij de GGD van maandag tot en met vrijdag zijn niet gestegen, maar min of meer gelijk gebleven. Vrijdag was het aantal positieve testen zelfs de laagste van de week: rond de 26.500, terwijl het dinsdag nog bijna 32.000 was.

We zijn bezig de cijfers diepgaander te analyseren, omdat we iets interessant op het spoor denken te zijn. Morgen zullen we daar verslag van doen. Vandaag nog alleen de normale grafieken per dag.

Covid Dagcijfers 9 januari 2022 - 31757

Naar leeftijdsgroep is de ontwikkeling van de positieve testen in deze grafiek terug te vinden. Dit zijn de opgaves bij het RIVM.

Covid Dagcijfers 9 januari 2022 - 31763

Goed te zien is dat sinds eind december bij de leeftijdsgroepen tussen de 10 en 50 jaar sprake is van een duidelijke omslag en een forse stijging. Die van de groep 20-29 jaar is het sterkst: een verviervoudiging van onder de 2.000 per dag naar over de 8.000. Maar dat is dus niet te zien bij de groepen van 60 en hoger of bij de groep onder de 10 jaar.

Ook is het interessant om daar nog even bij te plaatsen de ontwikkeling van de rioleringscijfers van de afgelopen 5 weken: een vrij vlakke lijn, die totaal niet samenvalt met de sterke stijging van het aantal positieve gevallen, die begin januari in Nederland ruim 2,5 keer zo hoog zijn dan het half december was.

Covid Dagcijfers 9 januari 2022 - 31764

Nu zou je kunnen denken dat het aantal virusdeeltjes in de riolering dat Omikron oplevert een stuk minder is dan Delta en de lijn dus niet omhoog gaat. Maar de cijfers van de riolering in Boston laten een heel ander beeld zien. Daarin staat deze grafiek. Het betreft de hele periode vanaf 1 maart 2020 (amerikaanse notatie 3/1/2020) tot en met nu. Sinds 1 december gaat de grafiek vrijwel direct omhoog.

Covid Dagcijfers 9 januari 2022 - 31767

Uitscheiding in riolering

Dus de veronderstelling dat een Omikron-geïnfecteerde minder Omikron deeltjes uitscheidt in de riolering dan een Delta-gevaccineerde lijkt niet waar te zijn. Maar hoe komt het dan dat de rioleringscijfers in Nederland vrijwel stabiel blijven? In Amsterdam waar Omikron het heerst toesloeg, zijn de cijfers van de week van 27 december tot 2 januari zelfs iets lager dan twee weken ervoor.

Dat is vreemd terwijl in die periode het aantal nieuwe positieve testen verdrievoudigd is. Wellicht is de test in Nederland toch anders dan in Boston. Maar wat zeggen de rioleringscijfers in Nederland dan nog op het coronadashboard?

Wat uitermate bevreemdt zijn de dagcijfer meldingen van het RIVM. Die zijn voor 95% gebaseerd op de GGD-cijfers, maar het is een ratjetoe door computerstoringen en anderszins. De meldingen van het RIVM hebben betrekking op de GGD-testen van 2 dagen geleden. Maar de media volgen de gemelde cijfers trouw.

Covid Dagcijfers 9 januari 2022 - 31812

Ten slotte de ontwikkeling van de opnames. Die laat nog steeds de dalende trend zien van de afgelopen tijd. Ook de bezetting in de ziekenhuizen en op de IC’s zijn gedaald. (Maar minder dan de trend, omdat op zaterdag en zondag blijkbaar minder patienten worden ontslagen). 107 nieuw opgenomen in het ziekenhuis en 13 op de IC’s.

Covid Dagcijfers 9 januari 2022 - 31806

Morgen hopen we met die diepgaandere analyse te komen.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 9 januari 2022.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De eindafrekening - 88558
Daszak word keihard aangepakt voor zijn betrokkenheid bij Wuhan - 88442