Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

“De mens leert van de geschiedenis dat de mens niets leert van de geschiedenis”

“De mens leert van de geschiedenis dat de mens niets leert van de geschiedenis” - 31597
Samenvatting van het artikel

Een aantal leermomenten van de afgelopen tijd, die tot nu toe geen enkel effect hebben gehad bij De Jonge en de regering. Gastblog van Peter de Kort.

Lees volledig artikel: “De mens leert van de geschiedenis dat de mens niets leert van de geschiedenis”

Leestijd: 4 minuten

“De mens leert van de geschiedenis dat de mens niets leert van de geschiedenis”

Aan deze woorden van de Duitse filosoof Georg Wilhelm Hegel (1770-1831) moet ik steeds denken als minister de Jonge spreekt is over Corona.

Als ik al zijn ‘vergeten’ leermomenten moet opsommen wordt het wel een erg dik boekwerk. Dus ik beperk mij tot de jongste geschiedenis.

Leermomenten

Eind 2021 wilde hij alleen maar kwetsbare ouderen boosteren. Een paar weken later moet ineens minstens 90 procent van de al eerder geënte volwassenen bevolking een booster nemen. Dat is op zich al raar, te meer omdat de booster nog steeds gebaseerd is op het Wuhanvirus. Hierdoor wordt een hoog meetbaar boostereffect zeker bij gezonde jongeren en jongere ouderen vrijwel onmeetbaar.

Maar intussen is ook duidelijk dat Omikron veel minder ziekmakend is en geënten ongeveer net zo makkelijk besmet kunnen raken. Ook is hij helemaal vergeten dat in algemene zin een hoge groepsimmuniteit via alleen enten weinig zin heeft. Dit omdat keer op keer blijkt dat mensen vrijwel net zo makkelijk en misschien wel frequenter dan ongeënten virussen doorgeven. Bijvoorbeeld omdat ze zich te veilig voelen en daardoor meer risico nemen en omdat veel overheden hen meer vrijheid geven.

En de enttrein dendert maar door. Eergisteren kondigde hij aan dat hij ook 12-plussers extra wil enten als de Gezondheidsraad akkoord gaat. Een kind kan bedenken waar dit advies van de Raad weer op uitdraait.

Massa-inentingen

Verder zegt hij onaangenaam verrast te zijn dat met name veel veertigminners een booster afslaan. Hoezo verrast? Dit had toch iedereen kunnen bedenken? Veel veertigminners zijn pas in de nazomer geënt. Samen met de mensen die de laatste vijf maanden zijn besmet, praten we gauw over vier tot vijf miljoen volwassenen en pubers die sowieso voorlopig hun ‘groene vinkje’ behouden.

Waarom blijft de minister toch zo hameren op massa-inentingen? Het is nu toch duidelijk dat boosteren, zelfs in combinatie met testen, nauwelijks beschermt tegen besmettingen?  Een recent voorbeeld zijn de voorlopig ruim duizend Nederlandse wintersporters die bij thuiskomst positief testten. Dit ondanks hun boosters én testen van tevoren én 2G in Oostenrijk, waar de meesten op wintersport gingen.

Toch wil minister de Jonge nog steeds mogelijke versoepelingen koppelen aan de hoeveelheid boosters die de komende weken wordt gezet. Dit is onbegrijpelijk. Dat hij de vier tot vijf miljoen ouderen en kwetsbaren wil boosteren, ondanks de (nog) niet bewezen langere effectiviteit, is enigszins te billijken. Hun vaccinatie hebben ze namelijk meestal bijna een jaar geleden gehad.

Kans opname nihil

Maar de zes miljoen gezonde veertigminners, waaronder veel pas besmette mensen, werden al zelden of nooit opgenomen, voordat ze geënt of besmet werden. Dus nu zij via de oude enting mogelijk nog wel in zekere mate beschermd zijn, is de kans op opname helemaal nihil. Zeker nu blijkt dat Omikron circa de helft minder ziekmakend is dan Delta.

Daar komt nog bij dat het RIVM verwacht dat deze winter miljoenen mensen besmet raken. Vooral jongeren testen nu al massaal positief en zullen daarom in februari vrijwel allemaal ooit al besmet zijn geweest.

Hierdoor stijgt ook de algemene natuurlijke immuniteit van 80 procent midden december tot ruim 90 procent begin februari. Van de resterende 10 procent is bijna 90 procent geënt en of geboosterd. Dus 99 procent is respectievelijk goed tot redelijk goed beschermd.

‘Goed tot redelijk goed’, in die volgorde, omdat de natuurlijk verkregen antistoffen en geheugencellen voor een veel langere en bredere bescherming zorgen dan enten.

Wat gaat het nieuwe kabinet doen?

Je zou daarom eerder denken dat door die snel groeiende hoge (natuurlijke) immuniteit het coronaprobleem volgende maand is opgelost. En dat kort daarna niemand tot september meer hoeft te worden geënt. Helaas denkt het kabinet daar anders over.

Men wil 2G invoeren en wil de geldigheid van het genezenbewijs terugbrengen naar zes maanden. Terwijl het entingsbewijs negen maanden wordt. Er zijn zelfs opnieuw 15 miljoen doses Pfizer besteld. Hiermee worden vanaf april vrijwel alle volwassenen en kinderen wéér geboosterd.

Dit gaat allemaal tegen elke logica in. Maar wie weet dat het nieuwe kabinet wel meer voortschrijdend inzicht gaat tonen en meteen afscheid neemt van de mede door politici aangewakkerde angstcultuur en dus definitief uit die entmodus stapt.

We moeten ook af om mensen die bijvoorbeeld boosters afslaan, steeds onder druk te zetten. En hen direct of indirect de schuld te geven van veel hogere coronaziekenhuisopnamen en langer durende lockdownmaatregelen. Terwijl de hoofdschuldige het virus is en het kabinet zelf die onterechte lockdownmaatregelen neemt. En daarbij veel te weinig doet aan preventie zoals veel betere ventilatie en stimulering van een gezonde leefstijl.

Groepsimmuniteit

Laten we hopen dat de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers hier verandering in kan brengen. Een goed begin zou zijn als hij in ‘Brussel’ gaat pleiten iedereen met een genezenbewijs voortaan altijd overal in de EU welkom te heten. Als blijkt dat we inderdaad binnenkort minstens 90 procent natuurlijke groepsimmuniteit bereiken en ‘Omikron’ vergelijkbaar is met een gewone griep, kan hij meteen het ‘groene vinkje’ in Nederland afschaffen.

Dit betekent dat dan ook de geplande entingsronde midden januari voor gezonde 12-minners kan worden afgeblazen, dat alle lockdown-maatregelen een maand later van tafel kunnen en in het najaar alleen de kwetsbaren geënt hoeven te worden als zij dat willen. Eindelijk zijn we dan weer terug in het oude normaal!

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

 

Als we weer terug in het oude normaal zijn, heeft deze site zijn urgentie verloren. Maar tot die tijd blijven we kritische stukken brengen, een kostbare kwestie. Daarvoor vragen we van u dan ook zo nu en dan een kleine, vrijwillige bijdrage via onze donatie-pagina

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.