Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 8 januari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 8 januari 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 8 januari 2022

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 8 januari 2022

De GGD cijfers van donderdag lieten een wat ander patroon zien dan maandag en dinsdag. Maar ze lijken wel op die van woensdag. Dat houdt in: beduidend minder bevestigingen van sneltests dan maandag en dinsdag het geval was. 

Dan is het wel eigenaardig dat er t.o.v. woensdag geen stijging is te zien. In ieder geval betekent dit dat de cijfers op maandag en dinsdag extra hoog gaven, doordat de dagen ervoor extra laag waren vanwege de feestdagen.

Covid Dagcijfers 8 januari 2022 - 31676

Het zou ook kunnen samenhangen met maximale testcapaciteit. De komende dagen moet dat te zien zijn. 

De leeftijdsverdeling van de positieve testen laat zien dat de stijging het snelst gaat bij de groep tussen 20 en 30 jaar. Boven de 60 jaar zien we geen stijgingen (meer). Dat zou kunnen komen door het boosteren van die leeftijdsgroepen.

Covid Dagcijfers 8 januari 2022 - 31679

Als we naar de ziekenhuisopnames kijken zien we nog steeds dalingen. In de ziekenhuizen is het gedaald naar rond de 1070, en op de IC’s naar iets boven de 400. We hebben de tijdsschaal van de onderstaande grafiek gelijk getrokken met die van de grafiek hierboven.

Dan is goed te zien dat bij de groep onder de 50 jaar nu een stabilisatie is ontstaan. (Maar op een laag niveau van ongeveer 25 per dag. Bij de oudere leeftijdsklassen is nog steeds sprake van een forse daling). Bij de groep 80+ sneller dan bij de groep 70-79 jaar. Ook dat zou met het boosteren kunnen samenhangen (van oud naar jong).

Covid Dagcijfers 8 januari 2022 - 31681

Maar juist deze trend indiceert dat een verdere snelle stijging van het aantal Omicron gevallen niet zal zorgen voor een forse stijging van de ziekenhuisopnames (zeker niet van de groep DOOR Covid-19).

Laat staan dat dit gebeurt op de IC’s. Daar zijn de opnames op dit moment rond de 20 per dag en een maand geleden was dat nog boven de 50. Dit indiceert dat van de huidige bezetting van ruim 400 in de komende week nog 50 tot 100 af zouden kunnen gaan.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 8 januari 2022.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019