Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 7 januari 2022

Covid Dagcijfers 7 januari 2022 - 31532
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 7 januari 2022.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 7 januari 2022

Leestijd: 3 minuten

We gaan aftellen

De ziekenhuiscijfers dalen nog steeds vrijwel volgens prognose. Zelfs nog iets meer dan onze prognose aangaf. Wel met enige reserve, want de daling lijkt ook wel met het warmere, vochtige weer te maken kunnen hebben. Vanaf 28 december was de luchtvochtigheid duidelijk boven de 6 g/kg en de weken daarvoor overwegend onder de 5 g/kg. Dat kan een tiental procent uitmaken in de verspreidingssnelheid. In België zien we wel precies de stijging zoals we deze voor Nederland hebben voorzien, maar dan een week eerder. Ook lijken daar alweer de eerste tekenen dat deze cijfers gaan dalen.

Maar het ziet er naar uit dat we kunnen beginnen met aftellen. Volgens het rekenmodel zou 13 januari de top van de golf moeten zijn met ver boven de 500.000 besmettingen. Echter zal maar een klein deel daarvan voldoende klachten hebben om zich ook daadwerkelijk te laten testen. Dat zou zo’n 10% kunnen zijn. Op dit moment zitten we op rond de 35.000 positieve testen per dag.

Een aantal dagen later zal dan het bijna onzichtbare maximum aan ziekenhuisopnames bereikt zijn. Vanwege de hoge besmettelijkheid, zal ook de daling dan snel verlopen. De enige vraag is eigenlijk nog of we nog een stijging van de ziekenhuiscijfers gaan zien. Met de aannames dat Omikron 10X minder ziekmakend is wel, maar als we naar de trend kijken, lijkt dat er niet meer in te zitten. In elk geval is de verwachting van het RIVM dat er 4300 IC bedden bezet zullen zijn buiten proporties. Het zullen er hooguit enkele honderden gaan worden.

Rioolwater

Met een scheef oog kijken we ook altijd even naar de rioolwatercijfers. Ze geven vaak een trend aan. Dit is het laatste plaatje dat op het Dashboard is te vinden:

Covid Dagcijfers 7 januari 2022 - 31534

Wat we hier zien is dat er niets te zien is. Alleen een daling die overeenkomt met het aantal ziekenhuisopnames. Geen stijging door de explosie van positieve PCR uitslagen. Dat zou er op wijzen, dat het virus bij de met Omikron besmetten niet met de ontlasting het riool in verdwijnt. Iets voor de virologen om ons dat uit te leggen.

Aandeel Omikron

Door de veel hogere besmettelijkheid van Omikron ten opzichte van de Delta variant, neemt het aandeel snel toe. Amsterdam meldt dat er vrijwel uitsluitend Omikron wordt gezien. Volgens ons rekenmodel zou het vandaag 97% moeten zijn. Als we kijken naar het aandeel bij de ziekenhuisopnames, dan zou dat daar inmiddels rond de 50% moeten zijn. Maar dat is de theorie, we kunnen er in de cijfers geen bevestiging van zien, maar de cijfers passen nog steeds bij het rekenmodel.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen, ondanks de prognose dat het langzaamaan iets had moeten stijgen. Blijkbaar is voorlopig de druk van de dalende Delta variant hoger dan de druk van het stijgende aandeel van de Omikron. De vraag is om dit komt door het warmere weer van de afgelopen week, of dat Omikron nog minder ziektelast geeft dan verwacht. De komende week zal dat moeten uitwijzen.

Dit is de grafiek:

Covid Dagcijfers 7 januari 2022 - 31542

Merk ook op dat door het rekenen met het 7-daagse gemiddelde, de laatste getoonde PCR waarde een stuk lager ligt dan de laatste waarde van rond de 30.000. Bijzonder is de lijn voor het aantal ziekenhuisopnames in België. Die zagen we vanaf de kerst geleidelijk stijgen, precies volgens het patroon dat we voor Nederland een week later hadden voorzien. Echter lijkt daar inmiddels ook weer een eind aan gekomen te zijn, ook zoals voor Nederland voorzien, ook een week eerder.

In de grafiek van het reproductiegetal zien we ook de luchtvochtigheid, die rondom de jaarwisseling hoog was. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de wat snellere daling:

Covid Dagcijfers 7 januari 2022 - 31543

Zodra we meer cijfers krijgen die betrekking hebben op de ziekenhuisbezetting, zullen we daar een prognose van geven. Voorlopig lijken we nog steeds uit te komen op maximaal 1200 patiënten op de verpleegafdelingen die er wegens Covid-19 zijn opgenomen. De IC blijft nog even een vraagteken, zolang er nog geen gegevens zijn over met name de ligduur op de IC, maar 200 patiënten lijkt een redelijke veronderstelling en niet de 4300 waar het RIVM rekening mee hield.

De dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 114 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 119 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 0,89 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 7 januari 2022 – We gaan aftellen

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205