Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 5 januari 2022

Covid Dagcijfers 11 december 2021 - 26742
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van RIVM, GGD, LCPS aangevuld met analyses. Vandaag de cijfers voor 5 januari 2021.

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 5 januari 2022

Leestijd: 2 minuten

Covid-19 Dagcijfers 5 januari 2022

De GGD-cijfers van maandag waren, zoals te verwachten was na het Nieuwjaarsweekend, extra hoog. De cijfers, die meer dan het dubbele zijn dan van maandag 27 december, vormen het all-time high van de GGD met ruim 29.000 positieve testen. Dat komt enerzijds door Omikron en anderzijds is het extra hoog doordat het precies na 1 en 2 januari viel.  40% van de getesten was positief.

Daaruit is terug te rekenen dat bijna 22.000 uitgevoerde testen van mensen waren die een positieve test bevestigd wilden zien. 19,000 van de positieve testen waren dus van die sneltesten afkomstig. En van de overige 50.000 personen was de rest. Ongeveer 10.000 positieve testen komen uit deze groep. De komende dagen zullen we zien wat het “normale” patroon is. Vermoedelijk zal het nog een paar dagen duren voordat deze 29.000 worden overtreffen.

Covid Dagcijfers 5 januari 2022 - 31167

Besef dat nu in Engeland de instructie is geworden dat als men thuis een positieve sneltest heeft, maar geen symptomen, dat men dan niet een PCR test moet gaan doen. Alleen in quarantaine en als de sneltest negatief is dan weer uit die quarantaine.

Naar leeftijdsverdeling zien we dat vrijwel alle groepen de forse stijging laten zien.

Covid Dagcijfers 5 januari 2022 - 31168

Het lijkt waarschijnlijk dat in werkelijkheid meer dan 5 keer zoveel mensen geïnfecteerd raken, maar die hebben dan geen symptomen of denken dat het een verkoudheid is. Dat betekent dat we ook steeds meer patiënten hebben die in de ziekenhuizen zullen worden opgenomen MET covid-19.

Besef dat er per dag gemiddeld in Nederland meer dan 8000 patiënten worden opgenomen. Als slechts 1% Covid heeft zonder het te weten, dan zijn dat wel 80 patiënten per dag. Dus de stijging van de ziekenhuisopnames die we zeker gaan krijgen in de volgende paar weken, zullen dus voor een niet gering deel uit die groep bestaan.

In de ziekenhuisopnames is dat nu nog niet terug te vinden, zoals in de volgende grafiek te zien is. Ook de absolute aantallen zijn nog steeds laag:

Covid Dagcijfers 5 januari 2022 - 31171

De komende dagen zullen we zien in welke mate de ziekenhuisopnames gaan stijgen en vooral wat er met de IC opnames gebeurt. Als de trend in Nederland die in Engeland gaat volgen, is het waarschijnlijker dat de IC-bezetting in Nederland stabiel gaat blijven in plaats van boven de vorige piek van ruim 650 stijgt.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 5 januari 2022.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.