Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Chaos compleet in Australië

Chaos compleet in Australië - 31022
Samenvatting van het artikel

Een nieuw verslag uit Australië waar het een chaos is volgens onze correspondent in Tasmanië.

Lees volledig artikel: Chaos compleet in Australië

Leestijd: 3 minuten

update van onze correspondent in Tasmanië (Dit was de vorige update van 3 weken geleden geleden)

Yes, Australië is uit de lockdown…en de chaos is compleet.

Even terug naar maart 2020. Toen was er een uitbraak op een cruiseschip dat in Sydney arriveerde. Er was Covid aan boord met als gevolg dat binnen afzienbare tijd overal uitbraken waren. De lockdowns begonnen, zeker na de beelden op TV met wat er in Europa gaande was. Tasmanië heeft 3 maanden dicht gezeten. Scholen waren gesloten, lessen werden online gegeven en bijna de hele maatschappij kwam tot stilstand.

In mei 2020 besloot de Australische regering in Canberra: “We houden Covid hoe dan ook tegen”. Daardoor zaten Melbourne en Sydney heel lang dicht. Tasmanië mocht je alleen inkomen als je essentieel werk verrichtte.

Het jaar 2021 zou beter gaan worden, gezien het vaccineren, dat hier pas rond mei/juni echt op gang kwam. Met een uitbraak hier en daar waren de besmettingscijfers overal in het land laag te noemen. En toch bleven Melbourne en Sydney in de langste lockdowns ter wereld. Al met een paar positieve testen gooiden ze alles dicht.

Tasmanië

Tasmanië zat qua besmettingen nagenoeg op nul en wij hebben dan ook een redelijke rustige tijd gehad. Wel was er ook nul toerisme, waardoor ik al twee jaar geen gast in mijn Airbnb heb gehad.

En toen kwam eind 2021 het grote nieuws dat de vaccinaties werkten. Waarna de Australische regering besloot om het land open te gooien. We moesten leren leven met Covid. Onze D-day was 15 december. Alle staten deden mee, behalve West-Australië. Maar testen zou wel een cruciale rol blijven spelen in het beleid.

Het gevolg was dat de luchtvaarmaatschappijen goedkope tickets op de markt gooiden. Iedereen werd in de gelegenheid gesteld om naar huis te vliegen voor Kerst. Wel moest je gevaccineerd zijn om te vliegen en uiterlijk 72 uur voor vertrek een negatieve PCR-test kunnen overleggen.

Omdat dit alles vandaag nog gebeurt, gaan we over naar de tegenwoordige tijd. Alle staten zijn in opperste staat van paraatheid. De gezondheidszorg weet wat er moest worden gedaan en dan komt het scenario dat iedereen heeft kunnen bedenken. Het gaat heel snel helemaal fout doordat de teststraten overvol zijn. Iedereen gaat testen of je nou wel of geen symptomen hebt of je nou wel of niet wilt vliegen. De chaos is overal compleet.

Een hoop teststraten moesten dicht omdat ze de enorme filevorming van auto’s niet aan kunnen.

Chaos compleet in Australië - 31018

In de rij

Uren staan mensen met klachten in dezelfde rij als de mensen zonder klachten. En de sneltesten worden niet gebruikt, want die werken niet volgens de regering.

Mensen gaan weer vluchten annuleren omdat ze niet in staat zijn een PCR-test op tijd in te boeken. En zonder die negatieve test word je teruggestuurd. Juist omdat met Omikron er veel mensen zijn die geen symptomen hebben, positief getest worden, en dan in quarantaine moeten, wordt de samenleving ontwricht. De overheid heeft die regelingen dan ook onlangs verzacht.

Als je het scenario moet schrijven over hoe alles in rechte banen te leiden met D-day, dan zou dit het zeker niet zijn.

Per vandaag: NSW, waar Sydney in ligt, heeft 20.000 positieve testen. (Aantal inwoners is de helft van de Nederlandse bevolking), terwijl er 100.000 testen zijn uitgevoerd. Ten opzichte van Nederland op dit moment is dat naar verhouding meer dan twee keer zoveel. Maar het aantal op de IC’s is daar slechts 100.  Victoria heeft zo’n 8.000 positief met 60.000 uitgevoerde testen. (Een derde van de Nederlandse bevolking) en 60 patiënten op de IC’s. In Tasmanië zo’n 250 positief per dag bij 2500 uitgevoerde testen (met 3% van de Nederlandse bevolking).

Moet gevaccineerd worden, anders geen baan

Inmiddels is mijn man (tandarts) nu 2 maanden thuis. Mijn 20-jarige zoon moet gevaccineerd worden. Zijn accommodatie op de universiteit die hij gelukkig heeft weten te bemachtigen voor 2022, verplicht het hem. Maar ook voor zijn fulltimebaan als leraar assistent moet hij op 2 februari gevaccineerd te zijn. Anders geen contract voor 2022.

Ik heb wel nu gasten van het vastenland in mijn Airbnb en heb inmiddels van booking.com en andere sites instructies ontvangen hoe ik een grondige schoonmaak moet uitvoeren voor een Covid Safe Tasmanië  als mijn gasten uitchecken.

We moeten allemaal mondmaskers dragen binnen (de meeste mensen doen dit buiten ook). Restaurants gaan weer dicht omdat ze problemen hebben met personeel, dat niet komt opdagen omdat ze of in quarantaine zitten of omdat ze gewoon te bang zijn. En wat we de hele dag horen, is het onheilspellende geluid van helikopters, die af en aan vliegen van het North West ziekenhuis naar het algemeen ziekenhuis van Launceston met patiëntenvervoer, omdat het noorden de zorg niet aan kan. Mede omdat er veel personeel thuis zit en daar toch al weinig capaciteit was.

De onrust onder de bevolking wordt alleen maar groter en groter.

U heeft zojuist gelezen: Chaos compleet in Australië.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Steeds meer malversaties bekend van Daszak, Fauci e.a. over lablek - 89029